Ξανά και ξανά επανέρχεται το ερώτημα: θα επιβιώσει τελικά το ευρώ;
Η αρχική βεβαιότητα ότι τίποτα δεν μπορεί να διαλύσει την Ευρωζώνη γίνεται όλο και πιο ομιχλώδης, κάθε φορά που μια καινούργια χώρα βυθίζεται στη δυστυχία εξαιτίας της υπαγωγής της σε καθεστώς μνημονιακής πολιτικής υπεράσπισης του ενιαίου νομίσματος.
Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, αλλά...
και Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος.
Δίπλα τους και οι χώρες που συνήθως ξεχνάμε να αναφέρουμε, γιατί υποφέρουν χωρίς να μιλούν δυνατά, καθώς συγκαταλέγονται στα συντρίμμια του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού»: Σλοβενία, Εσθονία, Σλοβακία.
Οι λαοί τους δυστυχούν σιωπηλά. Ολο και μακραίνει η ουρά των κρατών που υποχρεώνονται να υποστούν τα βασανιστήρια του «ευρω-καθαρτηρίου» κατ' απαίτηση των Γερμανών.
Οι 9 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται ήδη στην κατάσταση αυτή.
Αβυσσαλέο χάσμα αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ανάμεσα στο πώς βλέπουν τα μνημόνια οι Γερμανοί και πώς τα αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που υπάγονται σε μνημονιακό καθεστώς. Τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο -και δεν είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται οπωσδήποτε για προπαγάνδα- ο γερμανικός Τύπος πείθει τους αναγνώστες του ότι πρόκειται για πράξη... αλληλεγγύης!
Φρύαξαν οι Γερμανοί από το γεγονός ότι η κυπριακή Βουλή όχι μόνο τόλμησε να πει «Οχι» στους όρους υποταγής και κατάσχεσης τμήματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες που αποπειράθηκε να επιβάλει το Βερολίνο στη Λευκωσία, αλλά και στράφηκε για στήριξη προς τη Ρωσία.
«Ενα μέλος της ΕΕ, το οποίο απομακρύνεται από τους εταίρους του και ζητιανεύει στη Μόσχα - τίποτα άλλο δεν έδειξε μέχρι στιγμής με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία παρανόηση πόσο αδύναμοι είναι κάποτε οι δεσμοί που σφυρηλατεί το ευρώ» έγραψε σε κύριο άρθρο της η σοβαρή δεξιά γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Να... διώξουν (!) την Κύπρο από το ευρώ επειδή απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια προτείνει σε πρωτοσέλιδο άρθρο του ο εκ των συνδιευθυντών της ίδιας εφημερίδας Γκίντερ Νόνενμαχερ: «Στην Κύπρο έφτασε το όριο της αξιοπιστίας της η ούτως ή άλλως εύθραυστη πολιτική διάσωσης του ευρώ. Αν δεν καταστεί δυνατόν να τηρηθεί εκεί η αρχή ''Αλληλεγγύη έναντι συνοχής'', πρέπει οι Κύπριοι να βαδίσουν στον δικό τους δρόμο, μόνοι τους.
Οικονομικά και πολιτικά πρέπει να είναι σφικτή η ''αποστείρωση'' μιας αποχώρησης της Κύπρου από την Ευρωζώνη» τονίζει.
Το Βερολίνο παραλογίζεται. Απαιτεί από την Κύπρο να ληστέψει τους καταθέτες, να διαλύσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και να παραδώσει τα μελλοντικά έσοδά της από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στους Γερμανούς και στους υπόλοιπους μεγάλους της ΕΕ.
Επειδή όμως η Λευκωσία αρνείται, η Γερμανία την κατηγορεί... ως «αχάριστη (!)» και θέλει να την πετάξει εκτός Ευρωζώνης. Προφανώς για να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ και να μην τολμήσει ποτέ καμία να αρνηθεί να υπακούσει αμέσως στις εντολές του Βερολίνου. Η τακτική των εκτελέσεων προς παραδειγματισμό των υπολοίπων που ακολουθούσαν οι Γερμανοί κατακτητές στη διάρκεια της Κατοχής, σε νέα έκδοση.
Εξαλλοι και οι Ρώσοι με την εμφανή προσπάθεια των Γερμανών να αρπάξουν καταθέ-σεις ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κάποια ανεκτή λύση στη Κύπρο «και δεν θα καταστραφούν οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ» δήλωσε έξω φρενών ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι Αμερικανοί, βέβαια, θα ήταν ευτυχείς αν όντως διαρρηγνύονταν οι σχέσεις του Κρεμλίνου με το Βερολίνο. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί. Η ένταση πάντως στις γερμανορωσικές σχέσεις αυτήν τη στιγμή δεν είναι εντελώς αμελητέα.
Θα επιβιώσει το ευρώ μέσα σε αυτό το κλίμα που προκαλεί η γερμανική πολιτική; Οι Γερμανοί είναι απολύτως βέβαιοι ότι το ενιαίο νόμισμα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κλυδωνισμούς, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί αλλαγή της πολιτικής του Βερολίνου.
Γνωρίζουν φυσικά ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν υποστηρίζουν πλέον το ευρώ. Αισθάνονται αποξενωμένοι ή διάκεινται εχθρικά προς αυτό. Τα αισθήματα των πολιτών όμως αφήνουν τους Γερμανούς παγερά αδιάφορους.
Καμιά κυβέρνηση κράτους που ανήκει στην Ευρωζώνη δεν τολμά να αντιταχθεί στο Βερολίνο.
Ολες οι κυβερνήσεις που ακολουθούν ευρω-λιτότητα συντρίβονται όταν γίνονται εκλογές, αλλά αντικαθίστανται από άλλες εξίσου υποτακτικές στη Γερμανία.
Διαμαρτυρίες υπάρχουν παντού, εξεγέρσεις όμως πουθενά, σε καμία χώρα. Αρα, τάξις και ευρώ - ασφάλεια επικρατεί καθ' άπασαν την επικράτειαν του Τέταρτου Ράιχ, εκτιμούν οι Γερμανοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου