Ενισχύονται, αν δεν καλπάζουν, τα αντι-ευρώ και αντι-ΕΕ αισθήματα του ελληνικού λαού, αν θεωρήσουμε ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Public Issue αποτυπώνουν σχετικά αξιόπιστα τις διαθέσεις του ελληνικού λαού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αρνητική γνώμη για την ΕΕ έχει το 61% των ερωτηθέντων, ενώ η αντίστοιχη γνώμη
για το ευρώ ανέρχεται στο 45%, ύψη ρεκόρ για τη χώρα.
Στην ερώτηση αν ......θα ήταν μάλλον καλύτερα τα πράγματα στη χώρα με τη δραχμή θετικά απαντά το 26%, τα ίδια 11%, χωρίς γνώμη το 6%, ενώ μάλλον χειρότερα το 58%.
Εντύπωση προκαλεί ότι η αρνητική γνώμη για την ΕΕ είναι πολύ πιο πάνω από την αρνητική γνώμη για το ευρώ, πράγμα που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Τα στοιχεία της Public Issue, στο βαθμό που αποτυπώνουν σχετικά αξιόπιστα τις τάσεις της κοινής γνώμης, αναδεικνύουν μια νέα πολιτική δυναμική, που αναδεύεται μέσα από την ίδια την κοινωνία.
Η δυναμική αυτή βρίσκεται σε πλήρη και ριζική αντίθεση με την μνημονιακή πολιτική εικόνα και τους ευρώπληκτους-φιλονατοϊκούς συσχετισμούς της Βουλής, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές διαθέσεις της σημερινής κοινωνίας.
Ενδεχομένως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων, που μπορεί να λάβουν σεισμικό χαρακτήρα.
Απογοητευμένοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση δηλώνουν οι πολίτες που ρωτήθηκαν από την Public Issue.
Επίσης, σε ποσοστό 47% εκτιμούν ότι υπάρχει απειλή για τη χώρα από την ύπαρξη προσφύγων στο έδαφός της, ενώ εμφανίζονται ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα έως και 50.000 πρόσφυγες.
Στη δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ακολουθείται από τον Βασίλη Λεβέντη και τη Φώφη Γεννηματά. Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται σε χαμηλή θέση.
Η έρευνα διενεργήθηκε πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, για λογαριασμό της εφημερίδας «Αυγή της Κυριακής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου