Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ ...


Φοιτητής στον πανεπιστήμιο Κολούμπια αποκάλεσε τον Γ. Παπανδρέου μέλος δυναστείαςΓια άλλη μία φορά ένας φοιτητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια δεν χαρίστηκε στον πρώην Έλληνα(;;) πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου...

«Εγώ υπήρξα πάντα δημοκρατικά εκλεγμένος στη ζωή μου. Πάλεψα μάλιστα για δημοκρατικές αλλαγές στο κόμμα μου, όπως η άμεση εκλογή. Εκλέχτηκα δύο φορές έτσι. Και ξέρετε υπάρχουν οικογένειες και οικογένειες.

Ο δικός μου παππούς πήγε έξι φορές εξορία και φυλακή – παραλίγο να τον εκτελέσουν κιόλας – παλεύοντας για τη Δημοκρατία. Ο πατέρας μου κι αυτός δύο φορές. Επομένως, δεν ήταν ποτέ υπόθεση μιας δυναστείας, ήταν ένας συνεχής αγώνας για τη δημοκρατία».

Τάδε έφη, ποιος άλλος, Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε σχόλιο φοιτητή που παρακολουθεί τα σεμινάρια του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στης Νέας Υόρκης ότι είναι μέλος «δυναστείας» τονίζοντας μάλιστα ότι «Οι δυναστείες συνήθως δεν εκλέγονται»!

Αναφορικά με το τι έγινε στην Ελλάδα ακόμη και πριν από το 2009, οπότε ανέλαβε εκείνος την πρωθυπουργία της χώρας, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε «τα κάναμε θάλασσα σε διάφορες περιόδους» και πρόσθεσε «Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι η λιτότητα δημιούργησε πόνο που επιβράδυνε τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε. Έχουμε λοιπόν ως χώρα τις ευθύνες μας, αλλά υπάρχουν και αλλού ευθύνες».

ksipnistere.blogspot.gr

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ "ΔΙΑΣΩΣΗΣ"!Η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική παραπλάνηση στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών είναι ότι το μνημόνιο έχει στόχο τη διάσωση της χώρας και την ομαλή έξοδό της από την κρίση.
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Επίκαιρα», το πρόγραμμα της τρόικας αποσκοπεί... 
σε μια ες αεί υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων ως δομικό στοιχείο της συνταγής και όχι ως μεταβατικό στάδιο που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη.


Τα στοιχεία που παρουσιάζει στο κείμενό του ο χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, Πάνος Παναγιώτου, αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο έχει στόχο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, μέχρι να ολοκληρωθεί θα έχει επιφέρει συνέπειες εξίσου καταστροφικές με αυτές ενδεχόμενης επιστροφής της χώρας στη δραχμή.


Η περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας θα είναι αντίστοιχη με αυτή που θα επικρατούσε αν η Ελλάδα υιοθετούσε πάλι το εθνικό νόμισμά της, με τη διαφορά ότι δεν θα έχει τα οφέλη απ’ αυτό αλλά ούτε και προοπτική ανάκαμψης. Θα πρόκειται στην ουσία για ένα βιοτικό επίπεδο επιστροφής στη δραχμή, εντός ευρώ όμως.
Το 2009 οι ενέργειες της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Παπανδρέου, έδωσαν μια άλλη διάσταση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, κάνοντας μέσα σε μια νύχτα την πτώχευσή της και την προσφυγή σε ένα μηχανισμό στήριξης ουσιαστικά αναπόφευκτες.


Αυτό διαφαίνεται και στην παραδοχή, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009, του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όπως αποτυπώνεται σε «ευαίσθητο» έγγραφο της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσε στα Wikileaks.


Όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», σύμφωνα με το έγγραφο, σε εμπιστευτικές συζητήσεις που έγιναν στις 18 και 21 Δεκεμβρίου στην Αθήνα μεταξύ του αμερικανού εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης, Μάθιου Χάαρσαγκερ, και αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι «υπάρχει η συνειδητοποίηση πως μια χώρα της Ευρωζώνης μπορεί να πτωχεύσει και ότι η ΕΕ ή το ΔΝΤ θα πρέπει να παράσχουν στήριξη αν προκύψει μια τέτοια κατάσταση».


Έξι μήνες αργότερα η Ελλάδα υπέγραφε το μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΝΤ. Οι επίσημες προβλέψεις της τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές στα τέλη του 2012.
Η πραγματική πρόβλεψη του ΔΝΤ, ωστόσο, ήταν διαφορετική απ’ αυτή που δημοσιεύτηκε το 2010 απλώς και μόνο για να πειστεί ο ελληνικός λαός να αποδεχτεί το μνημόνιο και ήταν πολύ πιο κοντά σε αυτή που δημοσιεύτηκε στην πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος, όπου αναφέρονται τα εξής:

 «Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα από τα μέσα προ κρίσης επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο εντός του πλαισίου της εμπειρίας από χώρες που υλοποίησαν εσωτερικές υποτιμήσεις. Στην πραγματικότητα, η απαραίτητη ανακατανομή των πόρων προς τον εμπορεύσιμο τομέα δείχνει ότι η τρέχουσα ύφεση έχει ένα σημαντικό συστατικό μονιμότητας».

Είμαστε ακόμη στο 50% της εσωτερικής υποτίμησης.


Δεν είναι τυχαίο που ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προβλέπει την αθροιστική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας στο 25% μέχρι το 2014 ούτε θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν το ΑΕΠ μειωθεί ακόμη περισσότερο, αφού αυτό θα αποτελεί απλώς αναθεωρημένο στόχο του μνημονίου, το οποίο εξαρχής επιδιώκει την ύφεση ως μέσο επίτευξης της επιθυμητής εσωτερικής υποτίμησης. 

Ούτε θα πρέπει να θεωρείται συμπτωματική η απογείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά «παράπλευρη απώλεια», την οποία η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση γνώριζαν και αποδέχτηκαν απ’ την πρώτη στιγμή, αφού η εσωτερική υποτίμηση προκαλεί ύφεση και η ύφεση μείωση του ΑΕΠ και εκτίναξη του λόγου χρέους/ΑΕΠ.

Έτσι, στην πραγματικότητα η πτώχευση της Ελλάδας δεν ήταν μια απροσδόκητη συνέπεια του μνημονίου ή της αποτυχίας υλοποίησής του, καθώς το ίδιο το μνημόνιο αποτελεί από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας, με μοναδικό στόχο αυτή να κρατηθεί πάση θυσία εντός ευρώ για να μην απειληθούν ευρωπαϊκά και άλλα συμφέροντα.


Σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες εκθέσεις, η πρώτη από το ίδρυμα Open Europe στο Λονδίνο και η δεύτερη από το πανεπιστήμιο London School of Economics και το ίδρυμα CERP, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει πετύχει μόλις το μισό της εσωτερικής υποτίμησης που επιθυμεί η τρόικα και προβλέπεται στο μνημόνιο. Σε συνομιλία που είχε ο συντάκτης του κειμένου με τον επικεφαλής της έρευνας για την έκθεση του Open Europe, Ραούλ Ρουπάρελ, είπε ρητά και κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα έχει να υποστεί από δω και πέρα «άλλο τόσο» εσωτερική υποτίμηση όσο υπέστη μέχρι τα τέλη του 2012.


Είναι λοιπόν δεδομένο ότι για την τρόικα η εσωτερική υποτίμηση και επομένως η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Ελλάδα να θεωρείται ανταγωνιστική έναντι της Γερμανίας μέσα στην Ευρωζώνη και κάτι τέτοιο συνεπάγεται περισσότερα μέτρα και μεγαλύτερη οικονομική αποδυνάμωση των Ελλήνων, με άμεσους ή έμμεσους τρόπους.


Η Ελλάδα λοιπόν χρειάζεται το συντομότερο μια νέα συμφωνία, αφενός με τους πολίτες και αφετέρου με τους εταίρους της, Ευρωπαίους ή μη, η οποία θα πρέπει να έχει βραχυπρόθεσμους και ρεαλιστικούς στόχους και ουσιαστική και μακροπρόθεσμη προοπτική.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΑΙΣΧΟΣ !!! ΑΠΗΛΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ..(video)


Ψήφισαν νόμο για μη καταλογισμό ευθύνης υπουργών

ΣΧΟΛΙΟ: ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ....ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ;

Αυτό λοιπόν το σάπιο και φαύλο πολιτικό σύστημα δεν διορθώνεται, παρά κατεδαφίζεται και μάλιστα βίαια...

ΑΣΦΑΙΡΑ ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ...ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ!!


Απόστρατοι κατά κυβέρνησης: "Η τρόϊκα διαλύει το αξιόμαχό μας με τη δική σας ανοχή"!

Αν οι συνήθως “μετρημένες” έως “σιωπηλές” “θεσμικές” ενώσεις αποστράτων,μιλάνε πλέον για προσπάθεια της τρόϊκας να “μειώσουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων”, τότε είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο χώρο της Άμυνας. Το ποιοι δεν το έχουν καταλάβει το αναφέρει με λεπτομέρειες η ανακοίνωση του συντονιστικού συμβουλίου των τριών ενώσεων.
Η  ανακοίνωση:

“Ο κος Πρωθυπουργός κατά την συνάντηση που είχε το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων μαζί του την 11-02-13 , δεσμεύτηκε οτι θα επιχειρήσει να μην πραγματοποιηθούν νέες περικοπές στις συντάξεις των αποστράτων

Ο κος Στουρνάρας , πρόσφατα , απο το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κου Α.Τσίπρα δεσμεύθηκε κατά τον πλέον επίσημο τρόπο ενώπιον του Ελληνικού Λαού ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο κος Σταικούρας , ο οποίος έλαβε , παρουσία μας την 11-02-2013 , εντολή από τον κο Πρωθυπουργό να μας γνωρίσει σχετικά με το θέμα που θέσαμε , ότι ενώ για το 2013 το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει μόνο από την μείωση των συντάξεων των αποστράτων 67 εκ. Ε στην ουσία θα εισπράξει 204 εκ. Ε , ακόμη το διερευνά , αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι το μέτρο της διπλής περικοπής των συντάξεων των αποστράτων δεν έγινε για δημοσιονομική προσαρμογή , αλλά τιμωρητικά.

Η Βουλή εψήφισε την 18-02-13 τον νόμο “ Εγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 “ που προβλέπει “Μείωση συντάξεων ενστόλων λόγω νέου μισθολογίου κατά 161,8 εκ. Ε το 2014 , 5,1 εκ.Ε το 2015 και 5,9 εκ. Ε το 2016 , σύνολο 172,8 εκ. Ε” , πέραν των 97,7 εκ.Ε. που αναγράφονται για το 2013 ως “Μείωση συντάξεων εξ αιτίας περικοπών των ειδικών μισθολογίων “ και παράλληλα 88,2 εκ.Ε για τους εν ενεργεία το 2014 , υπό τον τίτλο “ Νέο μισθολόγιο για ενστόλους“. Δηλαδή με απλά Ελληνικά , οι απόστρατοι ενώ για το 2013 υπέστησαν μείωση των συντάξεών τους , μόνο συνεπεία της αναπροσαρμογής τους στους μισθούς των εν ενεργεία , μαζί με όλα τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια ύψους 97,7 εκ.Ε , καλούνται τώρα μόνον αυτοί να επιβαρυνθούν με άλλα 172,8 εκ. Ε., που είναι τα διπλάσια της περικοπής των μισθών των εν ενεργεία , δηλαδή πλήρης παραλογισμός.

Από όλα αυτά προκύπτουν τα ακόλουθα :
α.-Τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού , γιατί αλλιώς δεν εξηγείται , το οτι ο κος Στουρνάρας περικόπτει για το 2014-2016 ΜΟΝΟ τους μισθούς και τις συντάξεις των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. 

β.-Την κοροιδία την έχουμε καταλάβει πλέον “ Αφήστε να ψηφίσουμε τον νόμο για να πάρουμε την δόση και μετά βλέπουμε “. Και μετά , “ Το έχουμε ψηφίσει , δεν γίνεται τίποτα , θα δούμε στο μέλλον “.

γ.-Επειδή ένα τέχνασμα για την επίτευξη του στόχου των 172,8 εκ.Ε είναι η κατάργηση των οικονομικών προαγωγών που συζητείται , θέλουμε να υπενθυμίσουμε οτι αυτό είναι κεκτημένο εδώ και πολλά χρόνια και θέλουμε να θυμίσουμε στους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. οτι οι μεν ψήφισαν τους ν. 2838/2000 και ν.3016/2002 οι δε δεύτεροι τον ν. 3408/2005 που επέφερε αναδρομική ισχύ από το 2004 στους εν λόγω νόμους και τον ν.3620/2007.

δ.-Το βασικότερο συμπέρασμα , όμως δυστυχώς , είναι οτι η Τρόικα έχει στοχοποιήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις και σκοπεύει στην όσο το δυνατόν φτωχοποίησή τους , με επακόλουθο την μείωση του αξιόμαχού τους και της αποτρεπτικής τους ισχύος με την ανοχή των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και οτι τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζονται “ στο πόδι “ και θίγουν κυρίως αυτούς που κατά την εκτίμησή τους δεν μπορούν να αντιδράσουν δυναμικά.

Οι απόστρατοι , μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις στις συντάξεις τους , που τους έχουν φέρει σε πλήρη απόγνωση δεν αντέχουν περαιτέρω περικοπή ούτε ενός ΕΥΡΩ και δηλώνουν οτι θα παλαίψουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ματαίωση αυτού του σχεδίασμού και βεβαίως θα τιμωρήσουν με την ψήφο τους τους εκτελεστές αυτών των δόλιων σχεδίων.

Τέλος καλούμε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να λάβουν θέση επί των αναφερομένων.
Αντιστράτηγος ε.α. Π.Μαυροδόπουλος Πρόεδρος ΕΑΑΣ 
Υποστράτηγος ε.α. Ε.Δανιάς Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ
Αντιναύαρχος Σ.Περβαινάς Π.Ν. ε.α. Πρόεδρος ΕΑΑΝ
Αντιπλοίαρχος (Ε) Γ.Τζικάκης Π.Ν. ε.α. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κ.Ιατρίδης Πρόεδρος ΕΑΑΑ
Επισμηναγός (Ι) ε.α. Γ.Κασσαβέτης Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ

Η ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ..Die Welt: «Κανένα έλεος για τις κυπριακές τράπεζες»


«Κανένα έλεος για τις κυπριακές τράπεζες» τιτλοφορεί άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη διάσωση κυπριακών τραπεζών αλλά και τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης:
«Όπως όλα δείχνουν η Γερμανία δεν θέλει να επωμιστούν τα βάρη της διάσωσης και πάλι οι φορολογούμενοι....
Διαπραγματευτικοί κύκλοι προτάσσουν το σουηδικό ριζοσπαστικό μοντέλο, με το οποίο η σκανδιναβική χώρα αντιμετώπισε την εκεί τραπεζική κρίση στις αρχές του 1990. Αρχικά το δημόσιο εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων. Στη συνέχεια χώρισε τα τμήματα των υπό κατάρρευση τραπεζών σε λειτουργικά και προβληματικά, προσφέροντας οικονομική στήριξη. 
Προχώρησε μάλιστα στην κρατικοποίηση δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. Ταυτόχρονα όμως έστειλε μέρος του λογαριασμού για τη διάσωση σε εκείνους στους οποίους ανήκαν οι τράπεζες. Για τη βοήθειά του το σουηδικό δημόσιο έλαβε μετοχές και από άλλες τράπεζες της χώρας, ενώ αργότερα όταν η κρίση πέρασε πούλησε με κέρδη τα ποσοστά των τραπεζών που κατείχε. 
Η στρατηγική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί ο Σουηδός φορολογούμενος. (…) Προς το παρόν κανείς στο Βερολίνο δεν θέλει να πάρει επίσημα θέση στο ζήτημα της διάσωσης των κυπριακών τραπεζών. Πολιτικοί και μέλη της κυβέρνησης περιμένουν την τελική έκβαση των κυπριακών εκλογών».
Deutsche Welle

ΠΝΙΓΗΚΕ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ..
Πειραιώς και Χαμοστέρνας, πριν από λίγο. Φωτογραφία: Manolis Fatseas FB, via http://img.ly/images/mdenaxa
Σφοδρή βροχόπτωση πλήττει από τα ξημερώματα το Λεκανοπέδιο. Αυξάνονται διαρκώς οι κλήσεις στην Πυροσβεστική -φτάνουν τις 500- για απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς οδηγών. Διακοπές ρεύματος, κλειστοί δρόμοι κυρίως στα δυτικά και νότια προάστια. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι.

  Λ.Βουλιαγμένης, Ελληνικό, στις 10.00 π.μ. Φωτ.: Κώστας Κυριακόπουλος 
 Λ.Βουλιαγμένης, Ελληνικό, στις 10.00 π.μ. Φωτ.: Κώστας Κυριακόπουλος 10.17 
Κλειστός ο σταθμός του ΗΣΑΠ στο Θησείο λόγω της νεροποντής 
Φωτογραφία από webcam: http://penteli.meteo.gr/stations/athens/ 
 Φωτογραφία από webcam: http://penteli.meteo.gr/stations/athens/ 10:00
Έκλεισαν η γέφυρα της Σπύρου Λούη στην Κηφισίας και η γέφυρα των Πετραλώνων. Πλημμυρισμένη είναι η Βασιλίσσης Σοφίας σε όλο της το μήκος- ειδικά από το ύψος της Αμερικανικής Πρεσβείας μέχρι το Χίλτον τα οχήματα κινούνται μόνο σε μία λωρίδα. 
enet.gr

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ .


«Μιας πεντάρας» νιάτα…

Του Μενέλαου Γκίβαλου / Αναπληρωτή καθηγητή
Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΑπάτες, ψεύδη και επικοινωνιακά τεχνάσματα συγκροτούν πλέον, σε 
μόνιμη βάση, τον πολιτικό λόγο, το πολιτικό επιχείρημα των αχυρανθρώπων
που συναπαρτίζουν την πολιτική ομάδα η οποία (υποτίθεται ότι) κυβερνά τη 
χώρα. 

Να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του Ελληνικού λαού επιχείρησε το δίδυμο Α. Σαμαρά 
- Γ. Στουρνάρα με την απόπειρα του τελευταίου να υποτονθορύσει τα περί του 
«λάθους» του ΔΝΤ στους ευρωπαίους αφέντες του. 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην απάντηση του Όλι Ρεν -η οποία στο 
περιεχόμενό της ήταν άκρως ταπεινωτική για την ελληνική κυβέρνηση- δεν 
υπήρξε καμία αντίδραση… 

Το «πυροτέχνημα» της δήθεν κυβερνητικής διεκδίκησης είχε στιγμιαία διάρκεια… 
Οι υποτελείς έχουν κατανοήσει άλλωστε πλήρως τα όρια του ρόλου τους… 

Το πλέον εξοργιστικό όμως γεγονός είναι το άθλιο και ανέντιμο «παιγνίδι» της 
κυβέρνησης με το ύψος του κατώτερου μισθού… 

Η απόφαση για τη μείωση του κατώτερου μισθού είναι όχι μόνον προειλημμένη, 
αλλά έχει καθορισθεί πλήρως τόσο το θεσμικό-διαδικαστικό της πλαίσιο όσο και 
η χρονική περίοδος της περικοπής του. 

Περιγράφεται μάλιστα λεπτομερώς στο Μνημόνιο 2, όπου η Ελληνική κυβέρνηση 
δεσμεύθηκε στο σχετικό άρθρο ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα υποστηρίζουν την σε 
εξέλιξη προσαρμογή της αγοράς εργασίας, με σκοπό τη μείωση του ονομαστικού 
μοναδιαίου κόστους εργασίας στην οικονομία κατά 15% μέσα στην περίοδο 
2012-2014» και στη συνέχεια καθορίζεται ότι «οι απαραίτητες αλλαγές θα έχουν 
ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013, το αργότερο»… 

Από τις 14 Φεβρουαρίου του 2013 αρχίζει η περίοδος της (ήδη καταργηθείσας) 
μετενέργειας. 

Οι δηλώσεις του κ. Μέργου δεν συνιστούν ασφαλώς ένα επικοινωνιακό ατόπημα, 
ούτε φυσικά εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις ενός ακόμα μνημονιακού 
τεχνοκράτη. 

Αντίθετα, στέλνουν ένα μήνυμα προς τους εργοδότες και τις ενώσεις τους και 
τους προτρέπουν να υπονομεύσουν τις οποιεσδήποτε διαδικασίες συναίνεσης 
για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων μέσα από μια κοινή συμφωνία με τους 
εργαζομένους… 

Η υπονόμευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων θα έχει ως αποτέλεσμα 
την αποτυχία τους, οπότε τον κυρίαρχο ρόλο αναλαμβάνει η κυβέρνηση, η οποία 
«από το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτερου 
μισθού… στη μάχη έναντι της ανεργίας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας 
της οικονομίας» (Μνημόνιο 3). 

Καταργήθηκε ουσιαστικά η διαιτησία, καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, 
καταργούνται στην πράξη και οι «κοινωνικοί εταίροι» που συμβόλισαν την 
κοινωνική συναίνεση και τη δημοκρατική αρχή επίλυσης των αντιθέσεων στις 
δυτικές δημοκρατίες του 20ού αιώνα. 

Τώρα το ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ
 ΕΞΟΥΣΙΑ. 

Από την πλευρά των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων 
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΑΙΩΝΕΣ ΠΙΣΩ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 
ΠΕΡΙΟΔΟΥ… 

Και τα τελευταία προσχήματα απορρίπτονται. Οι σύγχρονες χρηματοπιστωτικές 
δικτατορίες και οι υποτελείς πολιτικοί διαχειριστές τους έχουν γυρίσει οριστικά 
σελίδα… 

Η κλασική αστική δημοκρατία ανήκει πια στο παρελθόν. 

Το επίπεδο του κατώτερου μισθού έχει ήδη προσδιορισθεί από τα αλλεπάλληλα 
Μνημόνια. «Οδηγός» είναι οι μισθοί της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας 
(120 - 300 ευρώ). 

Με τον τρόπο αυτό Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ 
ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, μετατρέπεται σε έναν απλό οικονομικό συντελεστή και αναγορεύεται 
στο σημαντικότερο κριτήριο για να αντιμετωπισθεί η ανεργία, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα… 

Επιμένουμε ότι δεν πρόκειται και πάλι περί λάθους εκτίμησης… 

Είναι προφανές -και επιβεβαιώνεται με μαθηματική ακρίβεια εδώ και τρία 
χρόνια- ότι η μείωση των αμοιβών και των εισοδημάτων, η αύξηση των 
φορολογικών συντελεστών, τα συνεχή «χαράτσια» οδήγησαν στην πρωτοφανή 
άνοδο της ανεργίας και στη μείωση της θέσης της χώρας στον διεθνή πίνακα της ανταγωνιστικότητας. 

Αυτήν την εβδομάδα το ΚΕΠΕ θα δημοσιεύσει έκθεση, σύμφωνα με την οποία η 
ύφεση το 2013 θα ξεπεράσει το 4,1% και η ανεργία θα φθάσει στο 30%... 
(Ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ του περίφημου «μάγου της Στατιστικής» κ. Γεωργίου 
προβλέπει ύφεση άνω του 6% και την ανεργία στο 27%). 

Όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα, η μείωση του συντελεστή της αμοιβής της 
εργασίας έχει ήδη ξεπεράσει το 10%... 

Αντίθετα, οι αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας, οι φόροι, το κόστος 
χρηματοδότησης είναι οι βασικοί παράγοντες που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα
και διατηρούν το υψηλό επίπεδο των τιμών. 

Πριν από λίγα χρόνια, για να συμβολοποιήσουμε το χαμηλό ύψος των 
νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, αναφερόμαστε στη «χαμένη γενιά των 
700 ευρώ»… 

Αλήθεια, ποιο μήνυμα εκπέμπεται τώρα προς τους νέους, προς τους επιστήμονες 
που διαθέτουν διπλώματα και μεταπτυχιακούς τίτλους όταν τους προσφέρεται 
αμοιβή που αντιστοιχεί σε επίδομα αλληλεγγύης και μάλιστα σε μια καταρρέουσα 
αγορά εργασίας που δεν προσφέρει καμία δυνατότητα, καμία προοπτική; 

Η Ελληνική τραγωδία ολοκληρώνεται... 

Αλλά και η Ευρώπη βαδίζει με γοργά βήματα προς τον δικό της Μεσαίωνα, 
όπου «τα κάστρα του κεφαλαίου» (Μαξ Βέμπερ) και των χρηματοπιστωτικών 
μεταμοντέρνων φεουδαρχιών θα κυριαρχούν. 

Η ατομική και συλλογική αντίδραση, η εξέγερση των λαών απέναντι σ' αυτόν 
τον επερχόμενο Μεσαίωνα είναι η μόνη ιστορική απάντηση… Πριν είναι αργά. 

ΕΥΡΩΤΡΟΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΗΛΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ .


Ευρώ ή τρόϊκα και ολιγαρχία
Γράφει ο Νίκος Κοτζιάς 

Συχνά μου θέτουν το ερώτημα κατά 
πόσο η έξοδος από το Ευρώ είναι η 
απάντηση στην κρίση. 

Πολλοί έντιμοι συμπολίτες πιστεύουν 
ότι η έξοδος από το Ευρώ είναι η 
λύση των προβλημάτων μας. 

Σε κάθε περίπτωση αγνοεί τη διεθνή 
πείρα του καπιταλισμού. 

Όπως το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες χώρες που διαθέτουν το δικό τους 
νόμισμα και βρέθηκαν συχνά σε κρίση, ή βρίσκονται σε κρίση και σήμερα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατοχή εθνικού νομίσματος αυξάνει τα περιθώρια 
άσκησης εθνικής οικονομικής πολιτικής. 

Μόνο που αυτά τα περιθώρια στον σημερινό κόσμο δεν είναι απεριόριστα. 

Ακόμα και χώρες όπως είναι η Κίνα ή η Βραζιλία, η Μεγάλη Βρετανία και η 
Ιαπωνία που ανήκουν στις δέκα πλουσιότερες του κόσμου, γνωρίζουν σήμερα 
πόσο πεπερασμένες είναι οι δυνατότητες να ασκήσουν ανεξάρτητη νομισματική 
πολιτική, εξαιτίας της μεγάλης αλληλεξάρτησης στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης.
 
Γνωρίζουν, επίσης, ότι η όποια νομισματική τους αυτονομία δεν είναι αποτέλεσμα 
της κατοχής του ενός ή άλλου νομίσματος, αλλά του γεγονότος ότι διαθέτουν 
σχετικά ισχυρή οικονομία. 

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερη νομισματική αυτονομία διότι διαθέτουν μαζί με το δολάριο και «αεροπλανοφόρα».

Η νομισματική αυτονομία και δύναμη, συνδέεται με την ισχύ ενός κράτους, αλλά 
και με την πολιτική που αυτό ακολουθεί. 

Ευρώ έχει η Γερμανία, ευρώ έχει και η Ελλάδα. 

Άλλες οι επιπτώσεις στην πρώτη, άλλη στη δεύτερη. 

Η Αιτία; Η πολιτική και οικονομική ισχύς που διαθέτει η πρώτη, η αδυναμία και 
ο νεοραγιαδισμός που χαρακτηρίζουν τη δεύτερη. 

Συνολικά, τα νομίσματα έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή μιας χώρας, 
αλλά δεν είναι αυτά που την καθορίζουν. 

Αντίθετα, αυτά ορίζονται και αξιοποιούνται ως εργαλείο από εκείνους που 
μπορούν να τα ορίζουν, να καθορίζουν την οικονομική και πολιτική εξουσία. 

Η αντιστροφή αυτής της σχέσης είναι λάθος.

Και αυτό διότι η έξοδος, επί παραδείγματι, από το Ευρώ με τις σημερινές 
κυρίαρχες ομάδες στην εξουσία απλά θα διασφαλίσει τη συνέχεια της ίδιας 
πολιτικής. 

Όποιος θεωρεί ότι της πολιτικής λύσης προηγείται εκείνη του νομίσματος, έχει 
αντιστρέψει τη σειρά των πραγμάτων. 

Έχει βάλει το κάρο ως φρένο κοινωνικών εξελίξεων εμπόδιο μπροστά από το 
άλογο, τα κινήματα.

Είναι γνωστό ότι η συντηρητικοί και ακροδεξιοί σε Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία 
δεν θέλουν να ακούσουν για το Ευρώ. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι κορώνα και στερλίνα, τα επιτόκια και οι συναλλαγματικές 
επιλογές τους είναι σε πλήρη ελευθερία. 

Πολύ λιγότερο ότι το Λονδίνο, επί παραδείγματι, μπορεί να λύσει τα μεγάλα 
οικονομικά και κοινωνικά προβλήματά του με νομισματικά μάγια. 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την τελευταία δεκαετία το Ηνωμένο Βασίλειο 
συνδύασε την μεγαλύτερη υποτίμηση νομίσματος ανάμεσα στα κράτη μέλη των 
G20 (σχεδόν 50%) με την μεγαλύτερη πτώση ανταγωνιστικότητας και εξαγωγών 
από όλες. 

Ασφαλώς το νόμισμα βοηθά την μία ή άλλη πολιτική, αλλά εκείνο που προέχει 
είναι ποιος καθορίζει την μία ή άλλη πολιτική, προς όφελος τίνος προωθείται 
αυτή.

Η διαφορά ανάμεσα σε μια προοδευτική και σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη, 
είναι ότι η πρώτη θεωρεί ότι τα προβλήματα είναι πολιτικά-κοινωνικά. 

Ότι η πολιτική, το ποιόν αυτή εξυπηρετεί, καθορίζει και το πώς θα χειριστεί κανείς την οικονομική πολιτική και σε συνέχεια τη νομισματική. 

Αντίθετα οι νεοφιλελεύθεροι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται στην ουσία οικονομική 
πολιτική και πολιτική κοινωνική παρέμβαση. 

Ότι όλα θα τα λύσει το νόμισμα. Πολλοί από αυτούς που θεοποιούν την έξοδο 
από το ευρώ, στην ουσία είναι θύματα του νεοφιλελεύθερου τρόπου σκέψης: 
το νόμισμα είναι το παν, η πολιτική εξουσία έπεται.

Με τέτοιες περί νομίσματος απολυτότητες, απαλλάσσουν ουσιαστικά τις 
κυβερνήσεις των μνημονίων και όσους τις στηρίζουν, αφού αποδέχονται τα 
μνημονιακά διλήμματα: ή φεύγεις από το ευρώ, ή υποτάσσεσαι στα μνημόνια. 

Στην πραγματικότητα και η μία άποψη και η άλλη αγνοεί, ή θέλει να κάνει ότι 
δεν καταλαβαίνει, ότι η κυβέρνηση παραδόθηκε αμαχητί μέσα στους θεσμούς 
και τα όργανα της ΕΕ, χωρίς να κάνει χρήση των όπλων που διαθέτει η χώρα. 

Δηλαδή, τα βέτο, τα δικαστήρια, τις συμμαχίες και τις κινητοποιήσεις. 

Πρώτα παλεύει κανείς με όλα του τα όπλα και μετά εγκαταλείπει το πεδίο της 
μάχης, ακολουθεί νέα σχέδια. 

Αυτό είναι το αλφαβητάρι της πολιτικής.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΜΕ LEASING ...


Φρεγάτες Fremm: Όλα όσα δεν μας έχει πει η κυβέρνηση.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της επίσκεψης Ολάντ στην Αθήνα ήταν το εξοπλιστικό κι ας είπε ο Γάλλος πρόεδρος ότι “δεν ήρθα για να πουλήσω όπλα”! 

Που να είχε έρθει και γι΄ αυτό δηλαδή…

Η υπόθεση των φρεγατών Fremm και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας έχει τεράστιο ενδιαφέρον και η “απροθυμία” της κυβέρνησης να μας διαφωτίσει δεν μπορεί να είναι τυχαία. 


Ας βάλουμε λοιπόν σε μια σειρά ,όλα όσα η κυβέρνηση αποφεύγει να μας πει:

Tι ακριβώς θα προβλέπει το “λίζινγκ” των φρεγατών, μέθοδος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά; 

Ποιο θα είναι το κόστος και εννοούμε και το κόστος που προκύπτει από την ένταξη ενός νέου τύπου στο Στόλο; 

Έχει υπολογιστεί επακριβώς για να το συγκρίνουμε με το κόστος που θα προέκυπτε -για παράδειγμα- αν προχωρούσαμε σε “συμμάζεμα” του Στόλου, με απόλυτη κάλυψη στους τομείς ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης των πολεμικών μας πλοίων;

Ποια θα είναι η διάρκεια της “ενοικίασης”; 

Θα είναι για λίγα χρόνια ή όπως λένε οι πληροφορίες δεν μπορεί να είναι λιγότερη από οκτώ -κάποιοι λένε και για 10- που σημαίνει ότι η αγορά των φρεγατών αποτελεί λογικό μονόδρομο;

Αν όλα αυτά είναι λυμμένα και αποδειχτούν και συμφέροντα για το Πολεμικό Ναυτικό και τη χώρα γνωρίζουμε πότε θα δούμε φρεγάτα Fremm στο Αιγαίο; 

Σύφωνα με όσα λένε κυβερνητικές πηγές έχει προγραμματιστεί η Ελλάδα να πάρει την 4η και την 7η φρεγάτα της γραμμής παραγωγής. 

Αυτό χρονικά σημαίνει ότι η τέταρτη φρεγάτα ,πάντα σύμφωνα με τον γαλλικό προγραμματισμό “πέφτει στο νερό” τον Ιανουάριο του 2016. 

Και η 7η τον Ιούνιο του 2018. 

Με δεδομένο ότι η ανάγκη προσφυγής στη λύση Fremm ,συνδέθηκε άμεσα με την στήριξη των Γάλλων για την ΑΟΖ και τις ελληνικές θέσεις, είναι σαφές ότι ο χρόνος είναι πολύς.

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας πως ακριβώς θα επωφεληθούν -για να σωθούν- από την συγκεκριμένη συμφωνία;

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει πρόβλημα με τη λύση Fremm. 

Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν είχε ιδέα για τις κινήσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος -όπως τουλάχιστον είπε ο Σίμος Κεδίκογλου,κυβερνητικός εκπρόσωπος- για την “ενοικίαση” φεγατών.

Για την ενοικίαση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό “καίγεται”, έχει κλείσει οριστικά το θέμα των αμερικανικών προτάσεων; 

Στο τελευταίο του ταξίδι ο Α/ΓΕΝ μάλλον εισέπραξε το αντίθετο κλίμα.

Λογικά θα πρέπει η κυβέρνηση σύντομα να απαντήσει σ΄ αυτά τα θέματα. 

Κάτι που αναμένεται – πάντα με βάση τη λογική – να κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στην συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο ομόλογό του τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει όσους υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η υπόθεση αποτελεί “πυροτέχνημα”, ούτε βέβαια όσους επισημαίνουν ότι η μοναδική σίγουρη επένδυση που έφερε ο Ολάντ στην Ελλάδα, είναι οι φρεγάτες. 

Με τη μόνη διαφορά ότι γι΄ αυτή την επένδυση πληρώνουμε εμείς.
onalert.gr
.

ΣΙΓΑ ..ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΛΑΚΩΣΕΤΕ !!!


Ντά στα πωπουδάκια της Goldman Sachs και της Shell

spanking

Στα πλαίσια του Οικονομικού Forum του Νταβός, απονεμήθηκαν οι “επιπλήξεις της ντροπής”.

Πρόκειται για “αρνητικά βραβεία” που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Οι βραβευθέντες του 2013 ήταν:

 Goldman Sachsγια την οποία διαπιστώθηκε οτι είναι κεντρικός πρωταγωνιστής της παγκοσμιοποίησης, τροφοδοτώντας τα κέρδη μερικών ελάχιστων κατεχόντων μέσω τεράστιων ανισοτήτων και της ένδειας μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού”(σε απλά λόγια: Έχει ληστέψει το σύμπαν)

 Shell γιατί “ποντάρει σ’ έναν από τους τελευταίους φυσικούς παράδεισους στη γη και θέτει σε κίνδυνο 4 εκατομμύρια προσωπικό καθώς και μια απίστευτη πανίδα” (σε απλά λόγια: Έχει γαμήσει τον πλανήτη).

Θα περίμενε κανείς οτι η ψυχρή παραδοχή τέτοιων μαζικών εγκλημάτων, θα επέφερε παγκόσμιες σοβαρές ποινικές κυρώσεις εναντίον τους.

Πράγματι.

Οι CEO των δυο εταιρειών θα αναγκαστούν να φάνε από 5 ξυλιές στο πωπουδάκι και να γράψουν 100 φορές στον πίνακα: “Δεν θα το ξανακάνω”.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ...


Το ξεπούλημα της Χαλκιδικής στον Μπόμπολα

mpompolas

Στις 17 Ιουνίου 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γίνεται «πρώην» Υπουργός Οικονοµικών (ακόµη δεν µπορούµε να καταλάβουµε γιατί αντικαταστάθηκε ένας τόσο πετυχηµένος Υπ. Οικονοµικών που «έσωσε» την Ελλάδα µε το µνηµόνιο) και στον ανασχηµατισµό ανακοινώνεται ότι αναλαµβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.

Πολλοί τότε θεώρησαν (και εγώ µαζί τους) ότι πρόκειται για υποβάθµιση του Γ. Παπακωνσταντίνου. Αµ, δεν ήξερα τι θα ακολουθούσε…

Στις 26 Ιουλίου του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που δεν υπέγραφε µε τίποτα η προκάτοχός του Μπιρµπίλη) που κατέθεσε η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» και αφορά στη µεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεµµάτων της Β. Χαλκιδικής, η οποία περιήλθε στην κατοχή της µε την σύµβαση που έγινε µε το ελληνικό δηµόσιο τον Δεκέµβριο του 2003 και κυρώθηκε από την Βουλή τον Ιανουάριο του 2004.

Με το νόµο 3220/2004 ΦΕΚ 15Α / 28.1.2004, τα µεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής περνούν στην ιδιοκτησία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (European Goldfields και Ελλάκτωρ).

Η νεοσύστατη τότε εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δίνει 11.000.000 ευρώ. Στο ελληνικό δηµόσιο;

Οχι. Το τίµηµα των 11.000.000 ευρώ δόθηκε στην TVX από το ελληνικό δηµόσιο για την αγορά των δικαιωµάτων, αφού η TVX ήταν η προκάτοχος των δικαιωµάτων εξόρυξης της περιοχής. Κατά συνέπεια το όφελος από την αγοραπωλησία για το ελληνικό δηµόσιο ήταν µηδενικό!

Μπορεί βέβαια κάποιος να σκεφτεί: «δεν µπορεί, το δηµόσιο θα κατοχύρωσε δικαιώµατα επί του µεταλλεύµατος όταν γίνει η εξόρυξη…»

Λάθος. Στη σύµβαση ορίζεται ρητά ότι το ελληνικό δηµόσιο δεν κατοχύρωσε δικαιώµατα επί του εξορυσσοµένου µεταλλεύµατος.

Ολα δικά τους. ΟΛΑ. Και το επιχείρηµά τους είναι ότι θα κερδίσουν από τη φορολόγηση των κερδών. Χωρίς σχόλια…

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τον Οκτώβρη του 2011,όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ (µέτοχος της “Ελληνικός Χρυσός”), η εταιρεία Aktor Construction International (100% θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ) προέβη σε συµφωνία πώλησης 13 εκ. µετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, δηλαδή ποσοστού 7,07% του µετοχικού της κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκ. δολαρίων Καναδά. Το ποσοστό συµµετοχής της Aktor Construction International LTD στη European Goldfields, µετά τη συναλλαγή, διαµορφώνεται σε 12,2% του µετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωµα προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον 9.373.390 µετοχών µε 13 δολάρια Καναδά ανά µετοχή.

Εύκολα συµπεραίνει κανείς τι συνέβη µε µια µόνο υπογραφή του ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου που εγκρίνει την Μ.Π.Ε. του έργου και ουσιαστικά «ανάβει» πράσινο φως στην επένδυση, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και φορέων.

Οταν µόνο το 7,07% των εξορυκτικών δικαιωµάτων, πωλείται προς 130.000.000 δολάρια Καναδά, δηλαδή 101.562.500 € µε σηµερινές τιµές ισοτιµίας ?ολαρίου Καναδά προς Ευρώ, το σύνολο της τρέχουσας αξίας δικαιωµάτων της επένδυσης που προκύπτει είναι της τάξης του 1.436.527.580 € !!! ?ηλαδή, το ελληνικό δηµόσιο εκχώρησε στο διεθνές λόµπι δικαιώµατα, που σήµερα αποτιµώνται χρηµατιστηριακά 1.436.527.580 €, χωρίς να εισπράξει δεκάρα τσακιστή! Και επιπλέον δεν κατοχύρωσε ποσοστιαία δικαιώµατα,επί του εξορυσσοµένου µεταλλεύµατος!

Τι παίρνεις µε 11 εκατ. ευρώ;

Στις 28 Ιανουαρίου 2004 δηµοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόµος 3220/2004, µε τον οποίο κυρώνεται η σύµβαση µεταβίβασης των ορυχείων Χαλκιδικής από το ελληνικό δηµόσιο στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Μεταξύ άλλων στην εταιρεία (όπου µέτοχος είναι ο Γιώργος Μπόµπολας) το ελληνικό δηµόσιο µεταβίβασε:

2.500 στρέµµατα γης

40.000 τ.µ. βιοµηχανικών κτιρίων και γραφείων

Μεταλλεία έκτασης 317.000 στρεµµάτων (σύµφωνα µε ειδικούς, υπάρχουν βεβαιωµένα µεταλλεύµατα αξίας 22 δισ. ευρώ)

11.000 τ.µ. αστικά οικόπεδα

310 κατοικίες στο Στρατώνι

2 πλήρη συγκροτήµατα λιοτρίβισης και εµπλουτισµού

Μηχανολογικό εξοπλισµό

Ειδικό εξοπλισµό εξορύξεων

Stock 270.000 τόνων συµπυκνώµατος αρσενοπυρίτη (περίπου 250.000 ουγκιές χρυσού)

Για όλα αυτά… και για άλλα ακόµη, όπως διαβάζουµε στο πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή λίγους µήνες µετά, “το σύνολο (συµπεριλαµβανοµένου του πωληθέντος αποθέµατος) µεταβιβάστηκε στην εταιρεία αντί ποσού ευρώ 11.000.000″.

Αυτές είναι µπίζνες κύριοι.

Αν είσαι η Goldman Sachs ή ο Μπόµπολας παίρνεις ένα βουνό που αξίζει 22 δισ. ευρώ

Οπως προβλέπεται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η επένδυση έχει στόχο την παραγωγή µολύβδου, ψευδαργύρου, πυριτών και χαλκού/χρυσού. Η προσδοκώµενη ποσότητα απόληψης χρυσού, συνολικά από όλα τα µεταλλεία της περιοχής δραστηριότητας, είναι της τάξης των 0,45 γραµµαρίων ανά τόνο εξορυσσοµένου εδαφικού υλικού από υπόγεια εξόρυξη και 0,18 γραµµαρίων ανά τόνο για την επιφανειακή εξόρυξη.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της γ.γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Καραβασίλη η αξία των προϊόντων που θα παραχθούν κατά την 20ετή λειτουργία του έργου σε χρυσό και εµπλουτισµένα µεταλλεύµατα, ανέρχεται σε 13.000.000.000 € σε τιµές Απριλίου 2011, η δε συνολική δαπάνη λειτουργίας του έργου µαζί µε το κόστος της όλης επένδυσης υπολογίζεται περί τα 2.800.000.000€, συνεπώς τα κέρδη αναµένεται να φτάσουν τα 7.200.000.000 €, επ΄ αυτών δεν προβλέπεται κανένα απολύτως έσοδο για το Ελληνικό δηµόσιο, παρά µόνο η φορολόγηση των λογιστικά υπολογιζόµενων «καθαρών κερδών»!

Περίπου την ίδια εκτίµηση, όσον αφορά το προσδοκώµενο κέρδος, εξέφρασε και καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Ι. Πασπαλιάρης, σε σχετικήηµερίδα. Οι παραπάνω υπολογισµοί έγιναν για την τιµή του χρυσού των 425 US $/ουγγιά, αν λάβει κανείς υπόψη του τις τρέχουσες τιµές του χρυσού των 1.589 US $/ουγγιά,αλλά και την επικρατούσα τάση διατήρησης σε υψηλά επίπεδα της τιµής, τότε τα αναµενόµενα κέρδη προκύπτουν τουλάχιστον τριπλάσια των παραπάνω υπολογισθέντων, 1589/425×7.200.000.000 = 26.919.529.000 $ ή 21.196.479.527 €.

skouries1

ΚΑΙ ΤΩΡΑ… ΕΞΟΡΥΞΗ

Ενας από τους επιστηµονικούς φορείς που αντιδρούν σθεναρά στην εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική είναι το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που αποτελεί –βάσει του καταστατικού του- θεσµοθετηµένο τεχνικό σύµβουλο της πολιτείας.

Στο πόρισµα του ΤΕΕ/ΤΚΜ λοιπόν αναφέρεται ότι «το έργο δεν αποτελεί µία µεµονωµένη τεχνική παρέµβαση, αλλά ένα ευρύτατο εγχείρηµα για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, του οποίου η συνολική επίδραση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν µπορεί να αντιµετωπίζεται ως άθροισµα των επιµέρους εκτιµώµενων δυσµενών συνεπειών κάθε επέµβασης».

Με απλά λόγια πρόκειται για τη Χαλκιδική, έναν πλούσιο σε φυσικό κάλος νοµό µε υπέροχες παραλίες και τόπους αναψυχής, ίσως το σηµαντικότερο προορισµό τουριστών της Β. Ελλάδας, µε µεγάλης κλίµακας τουριστικές εγκαταστάσεις και επίσης αποτελεί το µοναδικό τόπο προσέλκυσης θρησκευτικού τουρισµού για το Αγιο Ορος.

Κατά συνέπεια έπρεπε να σταθµιστεί το προσδοκώµενο όφελος από την εν λόγω εξορυκτική δραστηριότητα σε σχέση µε τις υπάρχουσες δραστηριότητες και υποδοµές. Με άλλα λόγια θα έπρεπε να υπολογίσουµε: «Τι κερδίζει ο ιδιώτης… και τι καταστρέφει το δηµόσιο για να κερδίσει ο ιδιώτης». Αυτός ο υπολογισµός δεν έγινε ποτέ.

Ισως γιατί αν κάποιος τολµήσει να ψάξει αυτά τα νούµερα φτάνει σε αδιέξοδο. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, προκειµένου να εξαντληθούν τα αποθέµατα του συνόλου των πολύτιµων µετάλλων της περιοχής, προβλέπεται να εξορυχτούν -στη διάρκεια λειτουργίας των 20 χρόνων- συνολικά εκατοντάδες εκατοµµυρίων τόνων εδαφικού υλικού, είτε από υπόγεια ή επιφανειακή εξόρυξη. Το προβλεπόµενο δε -από την µελέτη- κόστος αποκατάστασης του περιβάλλοντος φτάνει τα 37.560.000 €.

Επίσης, ο πανεπιστηµιακός καθηγητής ηλεκτρολογίας και µηχανικής Ξενοφών Ζήσης εξέφρασε την άποψη ότι για την αποκατάσταση του εδάφους της χερσονήσου, έπειτα από µια τόσο βαριά για το οικοσύστηµα διαδικασία, χρειάζονται περίπου 100.000 χρόνια!

Αρα, καλύτερα να µην κάνει κανείς τον υπολογισµό…

Και δεν είναι µόνο αυτό. Οπως αναφέρει Στο ΧΩΝΙ ο Γιώργος Ουρσουζίδης, Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηµαθίας, δεν έχει γίνει ούτε καν οικονοµικός σοβαρός υπολογισµός συνεπειών.

“Αν δεχθούµε τον ισχυρισµό της εταιρείας για δηµιουργία τουλάχιστον 1.500 θέσεων εργασίας (προοπτικά σε ορίζοντα δεκαετίας σύµφωνα µε τους ισχυρισµούς της Ελληνικός Χρυσός) και αν συνυπολογισθούν οι απώλειες θέσεων εργασίας στον αγροτοτουριστικό τοµέα εξαιτίας της έλλειψης νερών και καθαρού περιβάλλοντος, τότε οι όποιες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τη δραστηριότητα θα είναι ακριβοπληρωµένες από τους φόρους του ελληνικού λαού και µόνο από αυτούς, αφού προφανώς το ισοζύγιο Δηµόσιου Οφέλους – Βλαπτικών Συνεπειών, θα είναι µάλλον αρνητικό.

Εχει απόλυτο δίκιο λοιπόν ο λαός που λέει ότι, «σε περίοδο κρίσης δεν πουλάς καλά, άρα δεν που-λάς καθόλου». Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, µήπως το «µνηµόνιο» ήταν εντελώς απαραίτητο για παρόµοιες «επενδύσεις» στη χώρα µας!

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ

Επικοινωνήσαµε µε το Γιώργο Ουρσουζίδη, Αντιπρόεδρο και υπεύθυνο σε ζητήµατα που αφορούν στο περιβάλλον της Ν.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηµαθίας. Το πρώτο πράγµα που τον ρωτήσαµε ήταν αν είναι εύλογη η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Είναι εύλογη η αντίδραση των κατοίκων και τοπικών φορέων στην εξόρυξη χρυσού, λόγω της µεγάλης βλάβης που θα υποστεί το περιβάλλον και της µόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα;

Οι αντιδράσεις δεν αφορούν µόνο στην προτεινόµενη µέθοδο εξόρυξης, αλλά και στο καθεστώς χρήσεων γης. Αναµφίβολα η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελεί πληγή για το περιβάλλον. Αυτό είναι κατανοητό σε κάθε πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη γνώση και κοινή αντίληψη. Οταν όµως πρόκειται για εξόρυξη χρυσού, τα πράγµατα γίνονται τραγικά.

Απαιτούνται τεράστιες εκσκαφές, που κυριολεκτικά αλλάζουν τα χαρακτηριστικά µιας ολόκληρης περιοχής, µετατρέποντας την σε «κρανίου τόπο», εξαφανίζουν κάθε είδος χλωρίδας και πανίδας, επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. δυστυχώς όλες οι µέθοδοι έχουν τεράστιο κόστος στο περιβάλλον και δεν επιλέγονται ανάλογα µε τις ζηµιές που προκαλούν, αλλά ανάλογα µε το κόστος!

Οι περίφηµες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά η τεκµηρίωση της επιθυµίας του «επενδυτή», και η επικύρωσή τους ανάγεται σε ζήτηµα οικονοµικής δύναµης και πολιτικής επιρροής! Η παγκόσµια πραγµατικότητα σε σχέση µε τις περιβαλλοντικές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού, είναι απογοητευτική.

Θα επηρεαστούν οι χρήσεις γης και κατά συνέπεια οι αξίες των οικοπέδων και ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή;

Το έργο ανήκει στην κατηγορία υψηλής όχλησης (ΚΥΑ 13727/724/2003), τα έργα της κατηγορίας αυτής υπάγονται στη νοµοθεσία SEVEZO, δηλαδή έχει εφαρµογή η σχετική νοµοθεσία για «Ατυχήµατα µεγάλης κλίµακας» και ρωτώ λοιπόν, είναι λογικό να υπάρξει επενδυτικό κλίµα περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της Χαλκιδικής;

Εφόσον τεθούν ζητήµατα αποζηµιώσεων λόγω της όχλησης από τη συγκεκριµένη δραστηριότητα, ποιος θα αποζηµιώσει τους θιγόµενους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ή ο κ. Πάχτας; Χώρια οι αναπόφευκτες συνέπειες από την υπεράντληση των διαθέσιµων υδατικών αποθεµάτων, καθώς και η πιθανότητα µόλυνσής τους, ο όρος Οξινη Απορροή Μεταλλείων αποτελεί µια παγκόσµια πραγµατικότητα στη µεταλλευτική δραστηριότητα.

Η συνολική µέση άντληση σύµφωνα µε τη µελέτη, σε υπόγεια νερά, ανέρχεται σε 8.000.000 m3 ανά έτος!

Για την ανάγκη εκτέλεσης των µεταλλευτικών εργασιών σε ξηρό περιβάλλον, η µελέτη προβλέπει την αποστράγγιση του υπεδάφους υποβαθµίζοντας την στάθµη του υπόγειου υδροφορέα στα – 660 m κάτω από την στάθµη της θάλασσας! Επίσης η πιθανότητα σεισµικής διέγερσης από ανθρωπογενείς δραστηριότητες σε σεισµογόνους περιοχές, όπως η Ανατολική Χαλκιδική είναι υπαρκτή, σύµφωνα µε τον καθηγητή γεωφυσικής του Α.Π.Θ. κ. Β.Κ. Παπαζάχο.

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ)