Μία εξέλιξη η οποία πριν από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη θα φάνταζε μάλλον ως επιστημονική φαντασία καταγράφεται στη βόρεια Ευρώπη: η Φινλανδία, η οποία ιστορικά αποτελεί μία χώρα τουλάχιστον μη φιλική προς την Ρωσία με εκατέρωθεν στρατιωτικές εισβολές από ...ιδρύσεως των δύο κρατών, καθώς και με πλήρη απογαλακτισμό από την ρωσική επιρροή από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, πλέον στρέφεται οικονομικά προς την Ρωσία, μετά από πολλά χρόνια στενών σχέσεων με τη λεγόμενη Δυτική Ευρώπη.
Την ώρα που αρκετoί Φινλανδοί βλέπουν την ανατολική τους γειτονιά με καχυποψία, την ίδια ώρα η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη δείχνει στους Φινλανδούς ότι οι δεσμοί της χώρας τους με την Ρωσία είναι ευκαιρία να αναθερμανθούν, μετά από μια χρονική περίοδο «ψυχρού» κλίματος που διήρκεσε τουλάχιστον 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, οι εξαγωγές της Φινλανδίας προς την Ε.Ε. σημειώνουν πτώση 4%, την ώρα που οι εξαγωγές της χώρας προς την Ρωσία αυξάνονται σε ανάλογο ποσοστό.
Ένα ποσό που φθάνει κοντά στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ υπολογίζεται πως έχει απωλεστεί από την αγορά στην τετραετία της οικονομικής καταστροφής που έφερε η κυβέρνηση Γ.Παπανδρεου και συνέχισαν οι κυβερνήσεις Λ.Παπαδήμου και Α.Σαμαρά την τετραετία 2009 – 2013 βάσει των
στοιχείων του ΑΕΠ.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί κράτος εν ειρήνη, συγκρίνεται μόνο με την οικονομική καθίζηση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλά εκεί υπήρξε γεωπολιτική καταστροφή και αλλαγή καθεστώτος.
Πρακτικά, τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό που έκαναν.....
Τα λέω παντα πολύ νωρίς
Σύντομα θα υπάρξουν περιορισμοί κινησης λογαριασμών μέσω ΑΤΜ και αναληψεων.
Αυτό χωρίς εμφανές πρόβλημα χρεοκοπίας καποιας τραπεζας.
Οι περιορισμοί θα είναι απο 100-300€ ημερισιως χωρίς εξαιρεσεις.
Γράφει η Βάσω Βουργία, εκπαιδευτικός
ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ! Είμαι μια γυναίκα 50 χρόνων, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τρίτεκνη.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχα το σπιτάκι μου, τη δουλίτσα μου, τα παιδάκια μου και πήγαινα διακοπές δυο εβδομάδες το χρόνο. Τα είχα όλα έτσι μικρά και λίγα όπως σας τα περιγράφω.
Πλήρωνα τους φόρους μου και τις καθημερινές μου υποχρεώσεις. Ήμουν ευτυχισμένη.
Δεν χρειαζόμουν περισσότερα. Έστειλα τα παιδιά μου στα φροντιστήρια για να αποκτήσουν ξενόγλωσσα πτυχία και να μπουν στα πανεπιστήμια.
Το όνειρό μου ήταν να τα δω .....
Η πρόσφατη τοποθέτηση του ΔΝΤ για την Ισλανδία και η επίσημη διαφωνία του με την ισλανδική κυβέρνηση όσον αφορά την οικονομική και την δημοσιονομική της πολιτική, έφερε σε όλους στο νου την ιστορία της μικρής αυτής χώρας που τόλμησε και έδιωξε το Ταμείο, και στη συνέχεια τα
κατάφερε και ανέκαμψε από την χρεοκοπία.
Όπως φαίνεται μάλλον ακόμα δεν έχουν... χωνέψει στο ΔΝΤ τον εκδιωγμό τους από την χώρα. Κάτι τέτοιο μαρτυρούν άλλωστε και οι τελευταίες κινήσεις τους.
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του οποία ήρθε την Πέμπτη στο φως της δημοσιότητας, σημειώνει μεταξύ άλλων....
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Χ. Ι. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ο πρόεδρος στο Levy Economics Institute του Bard College, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και καθηγητής Οικονομικών στην έδρα «Jerome Levy» στο Bard College, μιλάει για την ελληνική οικονομική κρίση μέσα από τα στοιχεία της οικονομετρικής ανάλυσης του Ινστιτούτου που έγινε με ένα ειδικά διαμορφωμένο μακροοικονομικό μοντέλο για τη χώρα μας
Τον περασμένο μήνα, το διεθνούς φήμης Ινστιτούτο Οικονομικών Levy στη Νέα Υόρκη δημοσίευσε μια οικονομετρική ανάλυση για την ελληνική οικονομική κρίση με βάση ένα ειδικά διαμορφωμένο μακροοικονομικό μοντέλο για την Ελλάδα, αλλά στο πρότυπο του μοντέλου που χρησιμοποιεί το Ινστιτούτο με τεράστια επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες για την οικονομία των ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν καλυφθεί από διάφορα μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Reuters.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μέρος της οποίας αναρτήθηκε στο αμερικανικό ηλεκτρονικό έντυπο «Truthout», ο πρόεδρος του Levy Institute Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου και επικεφαλής της οικονομετρικής μελέτης που διεξήχθη μιλά για την αποτυχία του προγράμματος της τρόικας και την ελληνική καταστροφή που συντελείται.
''Πανικός'' στην αμερικάνικη πρωτεύουσα, μετά τις αποκαλύψεις των ''μυστικών'' διαλόγων Ομπάμα-Σαμαρά (στην συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, 8 Αυγούστου '13), από ΜΜΕ στην Ελλάδα, με πρωτοπόρα (πάλι) την ''Καθημερινή της Κυριακής'', στην έκδοσή της, 11 Αυγούστου '13.
Oι μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, ψάχνουν απεγνωσμένα να ανακαλύψουν ΠΩΣ τα ''σαίνια'' των ελληνικών (μνημονιακών) ΜΜΕ, ''τρύπωσαν'' μέσα στο Οβάλ Γραφείο και δημοσίευσαν τους ''απόρρητους'' διαλόγους των δύο ηγετών, βάζοντας πάλι την ελληνική ''δημοσιογραφία'' στην κορυφή της παγκόσμιας ενημέρωσης και αξιοπιστίας.
ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Εκτιμώ, ότι η κα Πεδιαδίτη προέβη σε άστοχες ενέργειες που βλάπτουν την Ελληνική Δικαιοσύνη, το Ελληνικό Κράτος και τον Ελληνικό λαό.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη στην Πόπη Σουφλή
Μέρες τώρα, στα attikanea, είχαμε την είδηση, ότι η αναφορά - πόρισμα της ανακρίτριας ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΔΙΑΔΙΤΗ, που αφορούσε στο σκάνδαλο που είχαν αποκαλύψει η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου ΚΥΡΙΑ ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ως πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ως πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κατά του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου για την διόγκωση του ελληνικού χρέους που έγινε αιτία για να φέρει στη χώρα μας το Μνημόνιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε λάβει δυσμενείς εξελίξεις.
Ενώ το πόρισμα των ΗΡΩΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ κ.κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΠΟΝΗ και ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ, ήταν ΑΨΟΓΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ως προς τις κακουργηματικές ευθύνες του Ανδρέα Γεωργίου, κάνοντας λόγο και για πολιτικές ευθύνες, η ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη, τον έβγαζε...
Την ανάγκη για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του 2014 βλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του DER SPIEGEL.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Μπούντεσμπανκ σε εσωτερικό της έγγραφο επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν μπροστά στην ανάγκη
να αποφασίσουν ....
«Η διαφορά ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αργεντινούς είναι πως οι Έλληνες είναι δειλοί. Ο ελληνικός λαός είναι εκ φύσεως δειλός [....] δεν υπάρχει κάποια φωνή κατά του ευρώ» Observer.
Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εθνική ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία. Δεν νοείται αυτοδιάθεση και ελεύθερη δημοκρατική απόφαση...
μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι εντολές τρίτων. Αυτό είναι αδύνατον.
Όμως, εθνική ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς οικονομική αυτοδυναμία και κυρίως χωρίς κυριαρχία ενός λαού πάνω στο νόμισμά του.
Εθνική ανεξαρτησία όταν σε ταΐζουν άλλοι και όταν δεν έχεις δικό σου νόμισμα, δεν νοείται.
Σε όλο τον κόσμο η ανισότητα και η κοινωνική αδικία έχουν εκτοξευθεί!
«Τα εισοδήματα του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αυξηθεί κατά 60% τα τελευταία είκοσι χρόνια», αποκαλύπτει η ''ανθρωπιστική'' οργάνωση Oxfam.
Το 2012, οι 100 ....