Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Παγκόσμιος συναγερμός για την Ελλάδα: «Τρέχει» και ο Μ.Ομπάμα

Σε έκτακτη σύσκεψη καλεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα το οικονομικό του επιτελείο για το κρίσιμο θέμα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίων παραγόντων  της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας και σε αυτή εκτός του Μ. Ομπάμα θα μετέχει τόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου όσο και στελέχη από το οικονομικό επιτελείο του Λευκού Οίκου.
Ο  Τ. Λιου θα ενημερώσει τους .....

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.


Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το πρώτο μνημόνιο, ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης, υποστηρίζοντας ότι έγινε παραβίαση της δημοκρατικής αρχής του πολιτεύματος.
 
Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδος στα μνημόνια, ο κ. Κασιμάτης, έδωσε έμφαση στην νομιμότητα των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, χαρακτηρίζοντας άκυρα και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, καθώς δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής όπως προβλέπεται για τις διεθνείς συμβάσεις.
 
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών αν θα πρέπει και η επικείμενη συμφωνία να περάσει με τον ίδιο τρόπο από τη Βουλή, ο κ. Κασιμάτης απάντησε χαρακτηριστικά:
 
«Για να είναι έγκυρη και νόμιμη θα πρέπει να .....

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΘΛΙΒΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ (ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;;)

Οι ατέλειωτης διάρκειας οιονεί διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, πιστεύω ότι έκαναν ξεκάθαρες κάποιες οδυνηρές  αλήθειες, όπως :

Ι. Το στυγνό εκβιασμό

 Οι δανειστές αδιαφορούν,  με προκλητικό τρόπο, για τη δραματική εξαθλίωση στην οποίαν οδηγήθηκε η Ελλάδα,   ακριβώς εξαιτίας αυτού του αδιέξοδου προγράμματος που της επέβαλαν οι θεσμοί. Ωστόσο, παρότι η αποτυχία  του είναι πια μια    πραγματικότητα,  που ουδείς  μπορεί, σοβαρά,  να αμφισβητήσει, οι θεσμοί  εμμένουν στην επιβολή πρόσθετων μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση, που είναι βέβαιο ότι  θα καταστήσουν μη αντιστρέψιμη  την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. 


Το συμπέρασμα, συνεπώς,  που αβίαστα απορρέει από τη διαπίστωση αυτή, είναι ότι  η εμμονή των θεσμών στις παράλογες θέσεις τους σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται από την επιθυμία τους να «σώσουν την Ελλάδα». 
Ας δούμε, λοιπόν, για ποιόν ή για ποιους λόγους, οι θεσμοί και «εταίροι» μας κατέρχονται σε επίπεδα απαράδεκτης αναλγησίας και σκληρότητας, απέναντι στην Ελλάδα, με σαφέστατη πρόθεση να κάνουν  τους Έλληνες  να πονέσουν και να ματώσουν ακόμη περισσότερο από όσο ήδη έχουν βασανιστεί τα τελευταία έξη χρόνια. Και το σπουδαιότερο: η επιβολή συνεχών και εντεινόμενων μαρτυρίων στον ελληνικό λαό, ουδόλως διευκολύνει την αποπληρωμή του δανείου, ούτε το καθιστά από μη βιώσιμο-βιώσιμο. Αντιθέτως, η  επιμονή λήψης  και νέων ακραίως υφεσιακών μέτρων αποκλείει, ολοένα και περισσότερο  τη δυνατότητα πληρωμής του  ελληνικού χρέους.

Πως αλήθεια θα μπορούσε να .....

Η Ευρώπη μιλάει γερμανικά....

Την επιδέξια διπλωματική και οικονομική πολιτική της Γερμανίας, με την οποία κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην Ευρώπη, ερευνά το νέο επεισόδιο του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.

Το 2008, όταν ο παγκόσμιος οικονομικός πολεμος έφτασε στην Ευρώπη, η γερμανική ηγεσία συνειδητοποίησε γρήγορα ότι μπορούσε να αξιοποιήσει την οικονομική κρίση για δικό της λογαριασμό. 


Η ελληνική περίπτωση ήταν η κατάλληλη αφορμή. «Η γερμανική πολιτική ήταν σαφής και ξεκάθαρη από την αρχή, λέει στην εκπομπή η πρώην υπουργός  Λούκα Κατσέλη . Ήθελε να ελαχιστοποιήσει το κόστος για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα και για τους γερμανούς φορολογούμενους  και η κυρία Μέρκελ να κερδίσει πολιτικό χρόνο ρίχνοντας τα βάρη μονομερώς στην ελληνική  πλευρά».

Οπως και στους συμβατικούς πολέμους, η προπαγάνδα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο. Το δάνειο που συνόδευε το ελληνικό μνημόνιο του 2010 είχε υψηλό επιτόκιο, αλλά στη γερμανική και τη διεθνή κοινή γνώμη παρουσιάστηκε ως δωρεάν βοήθεια.  Οι Έλληνες-αλλά και....