Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Το νέο αμάρτημα του Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αρχίζει να γίνεται ύποπτος και για τους φίλους του, δηλαδή αυτοί που τον στηρίζουν και αντιλαμβάνονται τις προσπάθειές του.

Ως γνωστόν με απόφασή του δίνει προθεσμία έως τις 8 Ιουλίου στην αρμόδια επιτροπή να του παραδώσει το φάκελο με τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, οι οποίες
θα ισχύσουν άμεσα.
Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα βασιστούν σε πραγματικές (;) τιμές ακινήτων του 2005 και πάνω σε αυτές θα γίνουν οι υπολογισμοί για την αύξηση ή τη μείωση των υφιστάμενων τιμών ζώνη με βάση ειδικούς συντελεστές. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς είναι πιθανό έτσι να έχουμε αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων που βρίσκονται σε «φθηνές» περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.
Αμάρτημα 1ον: Το 2005, πρώτο έτος της μετα-ολυμπιακής Ελλάδας η κατάσταση της οικονομίας ήταν άλλη και η ανάπτυξη πήγαινε σαν πύραυλος. Δηλαδή το να λαμβάνεται ως έτος βάσης το 2005 για την ανίχνευση πραγματικών τιμών ισοδυναμεί ή με βλακεία ή υποκρύπτει κάποια άθλια σκοπιμότητα.
Αμάρτημα 2ον: Αν το 2013 υπάρχει έστω και μία περιοχή που η λογική λέει ότι πρέπει να αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές, να μας το πει ο κ. Στουρνάρας τώρα.
Αμάρτημα 3ον: Αν προκύψει αύξηση τιμών στις φθηνές, δηλαδή στις λαϊκές και μεσοαστικές γειτονιές, αυτό θα είναι εγκληματικό και ευθέως ταξικό.
Η λύση είναι μία: διόρθωση όλων των αντικειμενικών τιμών με αυτόματη μείωσή τους κατά 35% (αν και το 50% είναι πιο κοντά στις σημερινές πραγματικές τιμές).
ΥΓ: Έχει σκεφτεί ο κ. Στουρνάρας τις επιπτώσεις στα στεγαστικά δάνεια. Εκτός κι αν πάλι δουλεύει για να σώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών… Κι αυτό είναι το πιο μεγάλο αμάρτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου