Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Κρεμάλα για 1 εκατ. Έλληνες: Έρχονται κατασχέσεις!

Όσο οι Έλληνες κάθονται τρομαγμένοι στη γωνία τους τρέμοντας μη χάσουν και το τελευταίο τους ευρώ, οι διεθνείς τοκογλύφοι, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης, εξαπολύουν την τελευταία τους και ισχυρότερη επίθεση. 

Ετοιμάζονται να τους τα πάρουν όλα, πετώντας τους κυριολεκτικά στο δρόμο!


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, έθεσε εμμέσως ζήτημα άρσης του μέτρου αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων. 


Όμως, αυτή, είναι μόνο η αρχή. Εκτός από 1 εκατομμύριο ακίνητα που πλέον κινδυνεύουν άμεσα με κατάσχεση, με τη θηλειά στο λαιμό, βρίσκονται εκατομμύρια ακόμα Έλληνες που είχαν κάνει το λάθος να πάρουν δάνειο, ή πιστωτική κάρτα: 

Η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να επιτρέψει την πώληση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται σε distressed funds. Πρακτικά, θα αρχίσουν οι κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων (αυτοκίνητα, είδη σπιτιού, καταθέσεις, μισθοί) για όσους έχουν πιστωτικές και δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.


Η καλή μας κυβέρνηση αντί να κοιτάξει το πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια, το αν έχουν επιβληθεί (που έχουν επιβληθεί) ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΙ και ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ όροι και κυρίως τόκοι από τις τράπεζες, ανοίγει την πόρτα για τους πλειστηριασμούς. 

Και βάζει τη θηλειά στο λαιμό εκατομμυρίων πολιτών. Ενδεχομένως βέβαια και στον δικό της, καθώς η άρση του “παγώματος” των πλειστηριασμών, κάθε άλλο παρά θα χαροποιήσει το -κοιμισμένο κατά τα άλλα- ευρύ κοινό.


Ο κ. Σκορδάς, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τις συνθήκες που δημιουργεί το παρατεταμένο «πάγωμα» των πλειστηριασμών στην αγορά των ακινήτων, έθεσε ζήτημα άρσης του συγκεκριμένου μέτρου και άμεσα! Κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο έτσι ώστε μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο να έχει βρεθεί λύση.


Ο υφυπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξήγησε πως αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα τότε στην λήξη του θα σημειωθούν μαζικοί πλειστηριασμοί και κατ επέκταση θα πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας.


«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το καλύτερο πλαίσιο. 


Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας; Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. 


Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013. Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. 


Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο», πρόσθεσε.


Ο κ. Σκορδάς σχολίασε και τις ανησυχίες που διατυπώνονται ότι θα περάσουν ενυπόθηκα δάνεια σε distressed funds λέγοντας: «Ποιος σας είπε ότι τα distressed funds θα πάρουν ενυπόθηκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δώσει σε distressed funds ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια. 


Το 80% των ενυποθήκων δανείων, και μιλάμε για 800.000 στεγαστικά δάνεια αυτής της μορφής, εξυπηρετούνται σήμερα που μιλάμε. Ποια από αυτά θα πάνε; Στα distressed funds θα πάνε αυτά που είναι επιχειρηματικά δάνεια και έχει πτωχεύσει η εταιρεία, ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο έχων την πιστωτική κάρτα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να του κάνει διαταγή πληρωμής η τράπεζα» .


Λίγες ημέρες πριν από την έλευση της Τρόικας στην Αθήνα, ειλημμένη απόφαση θεωρείται πλέον από κύκλους των δανειστών της χώρας ο τερματισμός του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας και η τελική εκκίνηση πλειστηριασμών για όσους δανειολήπτες χρωστάνε τα σπίτια τους.


Ελληνες ειδικοί επεξεργάζονται από τη μεριά του υπουργείου το πλάνο δράσης ταξίδεψαν στις αρχές του Φεβρουαρίου στην Ισπανία για να αποκομίσουν εμπειρία και τρόπους αποφυγής ακραίων κοινωνικών αντιδράσεων, όπως οι αυτοκτονίες και άλλου τέτοιου είδους ενέργειες.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των δανειστών, το ισχύον καθεστώς θα εξακολουθήσει να τηρείται έως και τις 31/12/2013, ενώ θα υπάρξει αλλαγή από τις πρώτες ημέρες του 2014. 


Μια πρόταση του ελληνικού υπουργείου είναι να τηρηθεί ένα μεσοδιάστημα μερικών μηνών (το πιθανότερο ένα εξάμηνο), στο οποίο οι δανειολήπτες θα κληθούν να ρυθμίσουν μαζικά τις οφειλές τους ή μέρος αυτών, ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο κύμα κατασχέσεων. 


Η συγκεκριμένη επισήμανση μάλιστα υπήρξε και προς τη μεριά της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία είναι πλήρως ενήμερη για τις προθέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης. 


Από τη μεριά τους οι τράπεζες δεν επιθυμούν να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα στα χέρια, ωστόσο θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν εξορθολογισμός και έναρξη πληρωμών, καθώς οι συμπολίτες μας που απλώς λόγω νόμου και παροχής προστασίας δεν πληρώνουν, αν και έχουν τη δυνατότητα, είναι πολλοί.


Το συνολικό χρέος από «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια φτάνει στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με νομικές πηγές, αποτελεί μια βόμβα χρέους η οποία συνιστά απειλή για τα σπίτια των χρεωμένων πολιτών μόλις απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου