Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Η παραίτηση όλων των βουλευτών θα οδηγήσει όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα σε επαναληπτικές εκλογές μόνο στις περιφέρειες όπου το κόμμα έχει εκλέξει βουλευτή. 

Εν προκειμένω η Χρυσή Αυγή εκλέγει βουλευτές σε 15 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας που πρόκειται στην πλειοψηφία τους και για τις μεγαλύτερες.

Στην περίπτωση που παραιτηθεί και ο βουλευτής Επικρατείας και οι αναπληρωματικοί του τότε θα προκηρυχθούν και αναπληρωματικές εκλογές σε όλη την Επικράτεια χωρίς όμως σταυρό προτίμησης, ψηφίζοντας μόνο κόμμα.

«Κλειδί» στο που θα οδηγήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η στάση των υπολοίπων κομμάτων. 


Σύμφωνα με τον Κ. Χρυσόγονο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου ο οποίος μίλησε ...
...στο newpost στις αναπληρωματικές εκλογές έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα κόμματα και αυτά που είναι εντός κοινοβουλίου αλλά και τα εκτός. Τα κόμματα όμως έχουν το δικαίωμα να μην συμμετάσχουν στις αναπληρωματικές εκλογές ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν μόνο με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής.

Με αυτόν τον τρόπο θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα μη νομιμοποίησής της ενώ θα «αφήσουν» στους πολίτες την επιλογή...

Η συμμετοχή ή μη των πολιτικών κομμάτων σε αυτή την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία προφανώς και θα αποτελέσει το κομβικό σημείο των εξελίξεων καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με ομαλό τρόπο οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίσης της πολιτικής ζωής του τόπου.

Υπενθυμίζεται πως ένα τέτοιο σενάριο είχε προτείνει και ο Πάνος Καμμένος πέρυσι τον Οκτώβριο στον Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ ΤΟ ΛΕΝΕ...)προκειμένου να προκληθούν πρόωρες εκλογές για να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα από τη Βουλή.

1 σχόλιο: