Η Ελλάδα βουλιάζει στο βούρκο των μνημονίων όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης βγαίνουν στο ξέφωτο. Η Ιρλανδία προηγήθηκε, η Ισπανία ακολούθησε και έρχεται εντός των επομένων μηνών η σειρά της Πορτογαλίας να διώξει την τρόικα.
Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πώς η Ελλάδα αποτέλεσε το πειραματόζωο για να διασωθεί φυσικά η Ευρωζώνη, όπως έχουν ομολογήσει Ε.Ε. και ΔΝΤ. Οι δανειστές εφάρμοσαν μία συνταγή αρχικά στη χώρα μας για να μην εξελιχθεί η γάγγραινα και εν συνεχεία τη βελτίωναν προκειμένου να σώσουν τα άλλα μέλη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωση η Eurostat το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε και έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 341,31 δις ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2013, από τα 317 δις ευρώ που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε στο 171,8% από το 168,8%.
Και ενώ όπως.....
... έλεγε η κυβέρνηση έρχεται η ανάπτυξη από τις αρχές του 2014, όχι μόνο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά η τρόικα πιέζει να υπογραφεί νέο μνημόνιο για να μας χορηγηθεί νέο δάνειο. Με το αζημίωτο φυσικά και εγγυήσεις τα ασημικά της χώρας, τα οποία είναι υπερπολύτιμα.
Κυβέρνηση (αρχικά αυτή του Γ. Παπανδρέου και μετά των Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου) και δανειστές έδωσαν πακτωλό χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες δήθεν γιατί ήταν ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας και έπρεπε να στηριχθεί.
Δεκάδες δισεκατομμύρια τα έκλεψαν από τις τσέπες των Ελλήνων για να τα δώσουν στους τραπεζίτες και τα συμφέροντα που εκφράζουν.
Τα «κόκκινα» δάνεια των πολιτών δήθεν θα βύθιζαν την οικονομία.
Τώρα αποκαλύπτεται όμως που πήγαν τα χρήματα των πολιτών από την ανακεφαλαιοποίηση. Στα σκάνδαλα της Proton, της FBB, του ΤΤ κ.α.
Ούτε ένα ευρώ δεν έπεσε στην αγορά που έχει στραγγίσει. Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί στο κλείσιμο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, αυξάνει την ανεργία σε δραματικά επίπεδα, αυξάνει τη φορολογία, εξαντλεί τα νοικοκυριά και τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.
Αυτόν τον φαύλο κύκλο ύφεσης έσπασε η Ιρλανδία και αντί η κυβέρνηση να «μοιράσει» χρήματα στις τράπεζες απαίτησε να μειωθούν τα επιτόκια στο χαμηλότερο επιτρεπτά όρια. Εκεί σκέφτηκαν του πολίτες όχι τους τραπεζίτες.
Με άλλα λόγια, οδήγησαν τις ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες, σε μια πορεία ελεγχόμενων κα απομειούμενων ζημιών, δίνοντας προτεραιότητα στην πραγματική οικονομία, ενισχύοντας τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και υποστηρίζοντας τις αξίες των περιουσιών.
Προτίμησαν μέσω της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας να επιφέρουν την ανάκαμψη και των τραπεζών. Όχι το αντίθετο, όπως έγινε στην Ελλάδα. Αυτοί πέτυχαν. Βγήκαν από το μνημόνιο.
Από το μνημόνιο βγήκε και η Ισπανία. Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί από την ευρωζώνη το 2012 δάνειο 100 δις ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση. Τελικά δεν άντλησε παρά περίπου 41,3 δις ευρώ.
Τα χρήματα αυτά δόθηκαν με την εγγύηση του EFSF. Στην Ελλάδα ούτε αυτό δεν κατάφεραν να κάνουν και έβαλαν το Δημόσιο, του φορολογούμενους δηλαδή να πληρώσουν πολλάκις την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Το πρόγραμμα πέτυχε τον διττό στόχο του της ανάταξης και της αναμόρφωσης του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωση της Κομισιόν ο Όλι Ρεν, εκφράζοντας βέβαια κάποιες επιφυλάξεις.
Τώρα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο και η Πορτογαλία. Στις 20 Φεβρουαρίου η τρόικα θα μεταβεί στη Λισαβόνα για να ξεκινήσει την προτελευταία αξιολόγηση της χώρας για να της δώσει 2,6 δις ευρώ. Μετά από αυτή απομένει η τελευταία αξιολόγηση το Μάιο, όπου ολοκληρώνεται το σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 78 δις ευρώ.
Όλα αυτά δείχνουν πώς με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων στην Ελλάδα από το 2009 και μετά η χώρα κατέστη ένα πειραματόζωο και η συνταγή που του χορηγήθηκε το σκοτώνει καθημερινά.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που θέλουν να το παίξουν γιατροί δεν τόλμησαν ούτε μία φορά να κάνουν αυτό που έπρεπε για να προστατεύουν τους πολίτες της χώρας.
Χτύπησαν προσοχή στην τρόικα και εκτελούν τις εντολές τους που διασφαλίσουν τα εγχώρια και ξένα συμφέροντα και γκρεμίζουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε εποχή Κατοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου