Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Αν αυτό δεν είναι παράνοια, τότε τι είναι; Το σχέδιο "Σου παίρνουν το σπίτι και σου δίνουν "κάτι" για νοίκι" ήδη ξεκίνησε...

Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα (1/7/2014) το εθνικό σχέδιο κατασχέσεων κατοικιών, και όπως φαίνεται, κανείς δεν αντιληφθεί τι τον περιμένει…

Το σχέδιο έκτακτης τραπεζικής ανάγκης, που βέβαια το έχουν ονομάσει «Κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών», θα στοχεύει τους πολίτες που λόγω πλειστηριασμών της κατοικίας τους αναγκαστούν εντός των επόμενων μηνών να βρεθούν στον δρόμο.

Ουσιαστικά, από το φθινόπωρο ξεκινούν οι πρώτοι πιλοτικοί πλειστηριασμοί των κατοικιών, των οποίων οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο. 

Πλειστηριασμοί που θα φτάσουν στην ........κορύφωση τους εντός του 2015, με κίνδυνο η χώρα να μετατραπεί σε κάτι ανάλογο με την Ισπανία ή ης Η ΠΑ, όταν το 2008 είδαν χιλιάδες πολίτες τους να βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο. 

Πιο συγκεκριμένα, παρά τις προδιαγραφές που το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει θέσει στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, ώστε οι πλειστηριασμοί να λαμβάνουν υπόψη τους κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «το 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί», όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, χιλιάδες φαίνεται πως είναι οι συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες και να σώσουν τα σπίτια τους, οι οποίοι ταυτόχρονα χρωστούν στο Δημόσιο (αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες), με αποτέλεσμα τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
(κυρίως) και Ανάπτυξης (δευτερευόντως) να μελετούν σχέδιο δράσης. Κι όλα αυτά επειδή είναι ξεκάθαρος πλέον ο φόβος ότι πολλοί θα χάσουν τελικά τα σπίτια τους κι αν δεν υπάρξει άμεση μέριμνα θα βρεθούν άστεγοι στον δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, το σχέδιο θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος έχει να κάνει με τον κώδικα λειτουργίας των τραπεζών ώστε να υπάρξουν διπλά και τριπλά τσεκαρίσματα και να μη βγουν εκτός σπιτιών Έλληνες που έχουν τα κριτήρια προστασίας από τον νόμο και ενδεχομένως λόγω άγνοιας δεν το γνωρίζουν. Ο πυλώνας αυτός αφορά τις διεργασίες που εδώ και τρεις μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη με το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τις επαφές με τις τράπεζες, καθώς και τις υποθέσεις όπου πολίτες έχουν οφειλές στο κράτος.

Επειδή, όμως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αρνητικά αποτελέσματα και ήδη πηγές μιλάνε για 15.000 και πλέον υποθέσεις από τις περίπου 120.000 συνολικά που καίνε και δείχνουν τον δρόμο των εξώσεων, ήδη η κυβέρνηση προχωρά σε έναν δεύτερο πυλώνα. Δηλαδή στη δημιουργία δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στις περιφέρειες της χώρας για όσους βρίσκονται στο κόκκινο και επιθυμούν να βρουν λύσεις στο αδιέξοδο στο οποίο περιέρχονται.

Εκεί θα δημιουργηθούν υπηρεσίες όπου ως αρχικό στόχο θα έχουν να διευκολύνουν πολίτες να έρθουν σε επαφή ξανά με τις τράπεζες ή με το κράτος όταν χρωστάνε, κι αν τελικά δεν υπάρξουν άλλου τύπου λύσεις, να τους κατευθύνουν προς τις κοινωνικές υπηρεσίες που το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει.

Κι εδώ είναι που ξεκινά ουσιαστικά ο τρίτος και σημαντικότερος πυλώνας, το επονομαζόμενο και «κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», με το υπουργείο Εργασίας να αξιοποιεί πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που «πατάνε» στο ΕΣΠΑ και να επιδοτεί την ενοικίαση κατοικιών μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.

Όπως αναφέρει έγκυρη κυβερνητική πηγή, στόχος θα είναι να δίδονται επιδόματα ενοικίασης κατοικίας της τάξης των 150 έως 300 το πολύ ευρώ ανά περίπτωση ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των πληγέντων από τις εξώσεις και για ικανά διαστήματα, όχι δηλαδή για έναν ή δύο μήνες, αλλά ενδεχομένως για πάνω από ένα δωδεκάμηνο ή και περισσότερο εάν χρειαστεί. 

Τα επιδόματα αυτά θα στηριχτούν σε συγκεκριμένες προδιαγραφές, θα υπάρχουν ομάδες ελέγχου και διασταυρώσεις ώστε να μην τα πάρουν πολίτες που έχουν οικονομική άνεση, ενώ σκέψεις υπάρχουν οι δικαιούχοι να μην τα λαμβάνουν ως «ζεστό χρήμα» στα χέρια τους, αλλά με τρόπο αυτόματο να πηγαίνουν στους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάζουν τις κατοικίες τους σε απόρους εν είδει τσεκ. Βέβαια το να πιστεύει το κράτος και δη το υπουργείο Εργασίας ότι το να πάρεις το σπίτι κάποιου και ως αντάλλαγμα να του δώσεις πίσω ένα απλό δωδεκάμηνο τσεκ είναι λύση, σαφώς δεν αποτελεί δείγμα πολιτικού ρεαλισμού. Κι αυτό διότι κανένας δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις ανθρώπων που θα δουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται και τους ίδιους να καταλήγουν από ιδιοκτήτες άποροι ενοικιαστές -και μάλιστα με επίδομα βοηθείας από το κράτος.

Η ώρα των «κοινωνικών κατοικιών»

Μια δεύτερη λύση που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας, κατόπιν προσωπικής εντολής μάλιστα του πρωθυπουργού και η οποία συζητήθηκε πριν από δέκα ημέρες σε κλειστή σύσκεψη υπό τον κ. Γιάννη Βρούτση, είναι οι επονομαζόμενες «κοινωνικές κατοικίες». Η εφημερίδα σε δημοσίευμα της 3ης Ιανουαρίου 2014 είχε αναδείξει το θέμα με τίτλο «Το κράτος θα νοικιάζει φθηνά σιτίπα σε ανέργους», σε μια πολιτική που επιβεβαίωσε λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου, ο ίδιος ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στις «κοινωνικές κατοικίες».

 Ο λόγος έγινε για ακίνητα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δημοσίου και τα οποία θα διατίθενται σε απελπισμένους πολίτες αντί χαμηλού τιμήματος για να μείνουν εκεί αν χάσουν ης κατοικίες τους ή βρεθούν σε οικονομική δυσκολία. Στο παραπάνω πλαίσιο προχωρά και η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων, ενώ ήδη έχουν επιλεγεί και τα πρώτα (περίπου 50) διαμερίσματα που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν τους ανήμπορους συμπολίτες μας.

Η σχετική δαπάνη αρχικά προβλεπόταν να προέλθει από το κοινωνικό μέρισμα που απέδωσε το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, θα λειτουργήσει παράλληλο δίκτυο συμβουλευτικών υπηρεσιών στις Περιφέρει της χώρας κατά το ιρλανδικό μοντέλο ώστε να μειωθούν τα ακραία φαινόμενα και να μην έχουμε αυτοκτονίες για διάθεση πόρων του ΕΣΠΑ προς «κοινωνικές δράσεις» αρχικά υπέρ των ανέργων, όμως, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, πολλά χρήματα θα πάνε και στους άστεγους που θα προκύψουν από τους πλειστηριασμούς.

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 Κέντρων Άμεσης Βοήθειας Αστέγων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, μια που και σ' αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

 Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει στην παροχή βοήθειας προς κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Συνδυάζεται με το ΕΣΠΑ και αποτελεί ένα από τα πρώτα διαρθρωτικά ταμεία που ιδρύθηκαν στην Ε.Ε., με την ιστορία του να ξεκινά από το 1957. Μέσω αυτών των προγραμμάτων το υπουργείο Εργασίας στη χώρα μας προώθησε πολιτικές, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Voucher κατά της ανεργίας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τώρα για όσους χάσουν τις κατοικίες τους.

Το «ξεσπίτωμα» των δανειοληπτών είναι 

μνημονιακή υποχρέωση

Και αν κανείς θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να βάλει το χέρι της και να σταματήσει το «ξεσπίτωμα» των δανειοληπτών που βρίσκονται ή θα βρεθούν στο κόκκινο, απατάται!

Και αυτό γιατί ήταν η κυβέρνηση είναι εκείνη που έβαλε την υπογραφή της στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την τρόικα να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα πλειστηριασμών, το οποίο θα προβλέπει τα εξής: η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, ανεξάρτητα από το ύφος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου.

Η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας στην περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος. Τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο Διαδίκτυο -και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Κάπως έτσι, τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το Δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις. 

Στις περιπτώσεις των χρεών προς τις τράπεζες, εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στις επαφές με αυτές για τη ρύθμιση των χρεών, θα ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο: δηλαδή όσοι δεν έρθουν σε κάποιου είδους συμφωνία, θα αναγκάζονται σε εξώσεις από δικαστικούς επιμελητές και η κυριότητα των ακινήτων θα περνάει στα πιστωτικά ιδρύματα. Η πίεση των δανειστών και προς αυτή την κατεύθυνση μαθαίνουμε ότι όσο πάει και μεγαλώνει, καθώς παρά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πέρυσι για την προστασία της α' κατοικίας, όλα δείχνουν ότι οι περιπτώσεις που θα οδηγήσουν κόσμο στον δρόμο θα είναι αρκετές. Όπως ακριβώς, έγινε στις ΗΠΑ και την Ισπανία.

Ενισχύσαμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για 

να πάρει τα σπίτια μας

Τα τελευταία 20 έτη το τραπεζικό μας σύστημα, αντί να εκσυγχρονιστεί, κατηγορείται ότι απέκτησε κερδοσκοπικά έως τοκογλυφικά χαρακτηριστικά και υιοθέτησε αντιλήψεις και πρακτικές αταίριαστες με την ελληνική οικονομία και τις ανάγκες της. 

Πρακτικές και αντιλήψεις που με περίσσιο θράσος κάποιοι, ακόμα και σήμερα, επιμένουν να θεωρούν σωστές, έστω και αν δημιούργησαν ένα ρηχό τραπεζικό σύστημα, το οποίο κατέρρευσε κατ' αρχάς λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οριστικώς λόγω του PSI.

Αν ο Νόμος Κατσέλη, που αποτελεί μοναδικό καταφύγιο για την προστασία των δανειοληπτών και της περιουσίας τους από την τοκογλυφική τακτική των τραπεζών, θεωρείται κατά κάποιους ότι είναι προστασία των επαγγελματιών κακοπληρωτών και ότι το κόστος τους τελικώς κατανέμεται στους συνεπείς και καλόπιστους δανειολήπτες, τι θα έπρεπε να πει για τα 320 και πλέον δις που δόθηκαν με διάφορες μορφές στις τράπεζες; 

Αν ο Νόμος Κατσέλη που γλίτωσε και γλιτώνει χιλιάδες νοικοκυριά από την απώλεια του σπιτιού τους είναι παρανοϊκός, η ανελέητη και ανεξέλεγκτη λειτουργία των τραπεζών τι είναι; 

Διότι και οι τράπεζες και συνεχίζουν να εισπράττουν όσα παρανόμως φορτώνουν στους δανειολήπτες με τη μορφή άκυρων και καταχρηστικών Γενικών Όρων Συναλλαγών και ενισχύονται συνεχώς με δημόσιο χρήμα και συνεχίζουν να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. 

Αν αυτό δεν είναι παράνοια, τότε τι είναι;


Danioliptes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου