Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Η Ιρλανδία στηρίζει διεθνή διάσκεψη για το χρέος.

Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που απαντά θετικά στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί διεθνής σύνοδος ώστε να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας και ορισμένων ακόμη κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Τζόαν Μπέρτον δήλωσε συγκεκριμένα ότι.....
ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη με βάση το υπόδειγμα εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, όταν οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να μειώσουν τις οφειλές της τότε Δυτικής Γερμανίας κατά 50% μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον περασμένο μήνα είχε καλέσει να υπάρξει μια παρόμοια «στιγμή επίδειξης αλληλεγγύης» με την Ελλάδα.

Η Μπέρτον επισήμανε πως η Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση όσον αφορά το επίπεδο του χρέους της, καθώς ήδη έχει επιτύχει την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης μεγάλου μέρους των αξιογράφων της και του χρέους της, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ιρλανδικής οικονομίας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) το 2010.

Πρόσθεσε όμως ότι το Δουβλίνο θα επιδίωκε να επιτύχει περαιτέρω ελάφρυνση του ιρλανδικού κρατικού χρέους, εάν αυτή είναι εφικτή.

«Νομίζω ότι η πρόταση αυτή έχει ουσία, όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Νούναν», τόνισε η Μπέρτον, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είχε δηλώσει σε δημόσιους λειτουργούς και Ιρλανδούς πρεσβευτές χθες πως δεν θα απέρριπτε εντελώς την ιδέα να συζητηθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους σε μια διεθνή διάσκεψη αφιερωμένη στο θέμα.

«Εάν υπάρξουν προτάσεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξεταστούν ξανά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιφέρειας, τότε η Ιρλανδία φυσικά θα εξετάσει την όποια περαιτέρω ελάφρυνση μπορεί να εξασφαλίσει στο πλαίσιο αυτό».

«Θα επιδιώξουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από τις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν ευρύτερα στην ΕΕ», εξήγησε η Μπέρτον.

Αφού πλήρωσε το πιο ακριβό πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών στην ευρωζώνη, η Ιρλανδία είχε ζητήσει τη στήριξη της ΕΕ ώστε να αναλάβει το βάρος του χρέους των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Ο Νούναν όμως επιδιώκει πλέον την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών εκ νέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου