Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΟΚ στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία: Να αντικατασταθεί στο Σύνταγμα η λέξη "Έλληνας"

simaiaellada
Σάλο αναμένεται να προκαλέσουν οι προτάσεις της «Ομάδας REN - Reform Education Now!» για την παιδεία

Οι προτάσεις θα συζητηθούν αύριο στη Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί μετά το «μπλόκο» των αδιόριστων εκπαιδευτικών στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επίδειξη ταυτότητας. Η «Ομάδα REN χαρακτηρίζει....

...μεταξύ άλλων, τα ΤΕΙ ως υβρίδια και προτείνει κάποια από αυτά να μετατραπούν σε Επαγγελματικές Σχολές. Επιπλέον μεταξύ άλλων, προτείνει την ακόλουθη αναθεώρηση Συντάγματος:

- Το άρθρο 1 του Συντάγματος θα πρέπει να εμπλουτισθεί με εδάφιο που θα αναφέρει τα εξής όπως διατυπώνονται στο 43 παρ. 2 του πορτογαλικού Συντάγματος: «To κράτος απαγορεύεται να χαράσσει πολιτική εκπαίδευσης και μόρφωσης με βάση φιλοσοφικές, αισθητικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές αρχές». Αυτό μπορεί να προστεθεί μετά την εξασφάλιση της ελευθέριας της επιστήμης και των τεχνών.

- Όπου αναφέρεται η λέξη «Έλληνες» που περιορίζει τους έχοντες το δικαίωμα στην εκπαίδευση μόνο στους φορείς του νομικού δεσμού της ιθαγένειας, να αντικατασταθεί από την έκφραση «μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοι της Ελλάδος» δεδομένου του αυξημένου αριθμού των μεταναστών που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια η όσων δεν επιθυμούν να την αποκτήσουν.

- Στην παράγραφο 2 η εθνική και θρησκευτική συνείδηση θα πρέπει να αντικατασταθεί από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ όπως διατυπώθηκε το 2007: «καλλιέργεια ανθρωπιστικής, δημοκρατικής και κοινωνικής συνείδησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου