Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Μίλησε καλύτερα κι από Ελληνας! Ο Μπέρνι Σάντερς the Greek για την Ελληνική Κρίση.

Bernie_Greek

  Της Μελίνας Κονταξή Ιστορικός – Βαλκανιολόγος

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών γερουσιαστής του Βερμόντ, τον Ιούλιο του 2015 αναφέρθηκε στην Ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η λιτότητα τα έκανε χειρότερα και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον Ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με τον Μπέρνι Σάντερς οι πιστωτές με αρχηγό τη Γερμανία επέμεναν ότι μόνο η λιτότητα θα έκανε την Ελλάδα να γλιτώσει από το χρέος, σαν αποτέλεσμα όμως έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανισοτήτων και ανεργίας στην Ευρώπη. Αντί να λύσει το πρόβλημα, η λιτότητα έκανε μια κακή κατάσταση χειρότερη.

Επεσήμανε ότι ........όταν η δημοκρατική έκφραση των λαών δε γίνεται σεβαστή από εξωτερικούς παράγοντες ανοίγει ο δρόμος για τον φασισμό και τονίσε ότι συνεχίζοντας με την λιτότητα η Ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να απογοητεύει τους ανθρώπους, καθώς η ανεργία, η φτώχεια και η ανισότητα θα αυξηθούν από τα ήδη πολύ υψηλά σημεία στα οποία βρίσκονται.

Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Γκόλντμαν Σάκς που υποτιμάται από το Ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, που προτιμάει να δυσφημεί τον Ελληνικό λαό και στο εσωτερικό, για να δημιουργήσει αισθήματα ενοχής και αδρανοποίησης, και στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τον υποψήφιο για το χρίσμα των δημοκρατικών που λέει ότι η εικόνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για υπερβολικά έξοδα δεν ισχύει.

Πρώην τραπεζίτης της Γκόλντμαν Σάκς πρότεινε στην Ελληνική κυβέρνηση να μηνύσει την τράπεζα για τα πέρα από την λογική κέρδη που έβγαλε με την συμφωνία ανταλλαγής επί Σημίτη. Αυτό θα προϋπέθετε πατριωτική κυβέρνηση, που δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε μετά τον Καποδίστρια.

Ανεξάρτητα από το ότι ο Μπέρνι Σάντερς πίστεψε την επαναστατική ρητορική του Τσίπρα, επιβεβαιώνει τα αυτονόητα για όλους εκτός από ιδεοληπτικούς, ότι η λιτότητα πουθενά δεν οδήγησε στην ανάπτυξη. Άλλωστε αυτό που έβγαλε από την οικονομική κρίση την Αμερική του 1930, που ο Σάντερ είπε ότι του θυμίζει την Ελλάδα, είναι οι δημόσιες επενδύσεις του Ρούσβελτ.

Δημόσιες επενδύσεις δεν είναι οι διορισμοί, είναι οι επενδύσεις στην παιδεία που δημιουργούν καλούς επιστήμονες εξειδικευμένους στην χρήση της τεχνολογίας, ικανούς να ανακαλύπτουν νέες μεθόδους που μειώνουν τα κόστη παραγωγής, διατηρώντας ή και βελτιώνοντας την ποιότητα των προϊόντων, επενδύσεις σε δρόμους που κάνουν την μεταφορά πιό εύκολη και πιό φθηνή, επενδύσεις δηλαδή που προσελκύουν πραγματικούς ιδιώτες επενδυτές και όχι όσους θέλουν να κάνουν αρπαχτές, με μισθούς Βουλγαρίας.

Θα ήταν ενδιαφέρον αν υπήρχε Ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ που θα έκανε εκστρατεία υπέρ υποψηφίων για τις Αμερικανικές εκλογές, βάζοντας σαν όρο την εκπλήρωση των Ελλαδικών και Κυπριακών συμφερόντων, αλλά ομάδα πραγματικής πίεσης υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων στις ΗΠΑ δεν έχει υπάρξει από το 1975, από τότε που το Ελληνικό λόμπι κατάφερε το Αμερικανικό Κογκρέσο να επιβάλλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Πάσχουμε και μέσα και έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου