Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Το φθινόπωρο η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα.

Το φθινόπωρο η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα/Video
Μόνο ήσυχο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φετινό καλοκαίρι το οποίο φθάνοντας στο τέλος του βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την αγωνία της νέας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Tην Παρασκευή έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και για την απόδοση του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και μικρομεσαίους.
 Αυτά τα δύο αποτελούν τις βασικές υποχρεώσεις, από τις εισπράξεις των οποίων θα κριθεί η πορεία των κρατικών εσόδων και εάν...
..... θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε έρχεται ο «κόφτης»…
Σε ό,τι αφορά την καταβολή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν έσοδα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, ήτοι τα τρία τέταρτα από τις συνολικές υποχρεώσεις που φτάνουν στα 1,2 δισ. ευρώ.  
Κρίσιμη είναι η εικόνα και στο μέτωπο του ΦΠΑ, αφού στην απόδοσή του περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τον αυξημένο φορολογικό συντελεστή 24%. 
Τρ. Αλεξιάδης: Αύξηση των εσόδων κατά 33,76%
Ωστόοσο,αύξηση κατά 33,76% σημείωσαν τα καθαρά έσοδα των ΔΟΥ και των τελωνείων τον Ιούνιο του 2016, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου παρουσίασαν αύξηση 6,6%.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που κατέθεσε  στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την πάταξη του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.
Καρβούνης:Το φθινόπωρο η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα
 
«Το φθινόπωρο θα είναι η ώρα της αλήθειας» για την Ελλάδα, δηλώνει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα «οριστικά», τονίζει, και από τη «διαχείριση κρίσεως» να περάσουμε «στην υλοποίηση, τη σταθερότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη». Σ' αυτή την προσπάθεια βλέπει έναν αυξημένο προσωπικό ρόλο, καθώς «εκτός από ευρωπαίος αξιωματούχος», όπως λέει χαρακτηριστικά, «είμαι και Ελληνας και διακαής μου πόθος είναι να δω τη χώρα μου να βγαίνει νικήτρια από αυτή την πολύχρονη περιπέτεια».
«Έχουμε δύο σκαλοπάτια μπροστά μας», δηλώνει και διευκρινίζει ότι το πρώτο αφορά «την πλήρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 2,8 δις αμέσως μετά το καλοκαίρι», αφού εφαρμοστούν τα τελευταία προαπαιτούμενα.
Το δεύτερο αφορά την προετοιμασία της 2ης αξιολόγησης, μέσα στο φθινόπωρο, κατά την οποία θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως η επιχειρησιακή εφαρμογή του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών και για την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και η εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η εφαρμογή είναι το κλειδί, υπογραμμίζει, χωρίς την οποία «όλες οι σκληρές αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα έως τώρα δεν θα έχουν καμιά αξία».
Στα «ευαίσθητα θέματα» της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και προσθέτει ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την αρτιότητα και ποιότητα των Ελληνικών προτάσεων»
Για το Brexit, επαναλαμβάνει τη σημασία της ταχύτητας με την οποία πρέπει να ενεργοποιήσουν οι Βρετανοί το άρθρο 50, προκειμένου «να χτίσουμε μια νέα σχέση επωφελή για όλους».
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία τονίζει ότι «πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Εκτιμά ωστόσο ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό λειτουργεί» και η γειτονική χώρα «φαίνεται ότι δεν θέλει να γκρεμίσει ό,τι έχουμε χτίσει», καθώς οι ροές εξακολουθούν να είναι χαμηλές.
Στη φαρέτρα της Επιτροπής θεωρεί ισχυρά όπλα το Επενδυτικό Σχέδιο Juncker, την πρόοδο στην ψηφιακή ένωση, και την συμπερίληψη του παράγοντα «κοινωνία», στις χώρες-μέλη για σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης.
Καταλήγοντας, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα, καταγγέλλει το «blame game», σύμφωνα με το οποίο, για κάθε καλό που συμβαίνει σε μια χώρα της Ένωσης, τα εύσημα παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ για κάθε τι αρνητικό, φταίει η Ευρώπη 
Όπως λέει χαρακτηριστικά, «η Ευρώπη είναι πακέτο all inclusive. Δεν μπορείς να κρατάς ό,τι σε συμφέρει και στα δύσκολα να αδιαφορείς ή, χειρότερα ακόμη πελεκάς τα θεμέλια ενός οικοδομήματος που είναι πολύ πιο εύθραυστα από αυτά του εθνικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου