Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Και τα «σεντούκια» μπαίνουν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Και τα «σεντούκια» μπαίνουν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο - Κεντρική Εικόνα/Video
Περισσότεροι από 8.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τον Φεβρουάριο του 2017 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, δηλώνοντας ακόμη και τα μετρητά που έχουν..... στα σεντούκια τους.
Όπως δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, για πρώτη φορά θα δηλωθούν τα μετρητά που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες -για ποσά και κάτω των 100 ευρώ- και η εν λόγω δήλωση θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές. 
Ως και παλιά όπλα και τιμαλφή θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, αλλά ...
....στο υπουργείο δεν έχουν καταλήξει ακόμη από ποια αξία θα δηλωθούν και ποιος θα τα εκτιμήσει, αναφέρει παράγοντας του οικονομικού υπουργείου
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα, το σχέδιο του περιουσιολογίου προβλέπει ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο, όπως το σημερινό «πόθεν έσχες», με προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που είναι ήδη γνωστά στην εφορία. 
Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι, ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την όποια μεταβολή της περιουσίας τους.
Αφού ελέγξουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία -ακίνητη περιουσία, αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα, ενοίκια, δάνεια, σκάφη κ.λπ.- οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσθέσουν ό,τι λείπει από τη δήλωση και έχει κάποια αξία, όπως πίνακες, οικογενειακά κειμήλια, αντίκες κ.λπ.
Τέλος, όσον αφορά την τροποποίηση του περιουσιολογίου, αυτή θα γίνεται όταν κάποιος αποκτά ή μεταβιβάζει κάποιο ακίνητο, έστω και αν αυτό έχει δηλωθεί στο Ε9. 
Ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί και με τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία και τα δηλώνει κάθε χρόνο στη φορολογική του δήλωση, μιας και το σύστημα Taxis θα ενημερώνεται αυτόματα για αυτές τις μεταβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου