Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

"ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"WSJ: "Σβήνει" τον άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Άρθρο απαξιωτικό για την Κύπρο και σίγορα όχι ενθαρρυντικό για την Ελλάδα δημοσιεύει η Wall Street Journal αναφορικά με την επαναπροσέγγιση του Ισραήλ και της Τουρκίας με τη συγγνώμη για το Mavi Marmara. 

"To Iσραήλ επιδιώκει συνεργασία με την Άγκυρα για τη μεταφορά φυσικού αερίου, 
με διπλωμάτες να υποστηρίζουν ότι η Κύπρος έχει γίνει λιγότερο ελκυστικός ως εταίρος" γράφουν.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, εκτός από το συριακό εμφύλιο η επαναπροσέγγιση «είχε και ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο: την πιθανή εξαγωγή φυσικού αερίου διαμέσου της Τουρκίας».

Η εφημερίδα επικαλείται τον Αλόν Λιέλ, Ισραηλινό διπλωμάτη που έχει υπηρετήσει και στην Τουρκία και υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε επικοινωνία με στόχο τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. Με την επαναπροσέγγιση, ανέφερε ο Λιέλ, ανοίγει ο δρόμος για αυτή τη συνεργασία.


«Η Κύπρος καταρρέει οικονομικά και το Ισραήλ αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τα σχέδιά του για εξαγωγή μέσω του νησιού» υποστηρίζει ο Λιέλ στην εφημερίδα. Όσον αφορά την τουρκική πλευρά, υποστηρίζεται ότι τα κοιτάσματα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να τροφοδοτούν έναν αγωγό που περνά από την Τουρκία.

Γράφει ότι φέρνει ξανά κοντά οι δύο συμμάχοι των ΗΠΑ έρχονται κοντά σε μία κρίσιμη εποχή εν όψει των εξελίξεων στην Συρία ενώ από κοινού μπορούν να ενισχύσουν την πίεση στο Ιράν.


Όσον αφορά το Ιράν, η ενόχληση με την οποία είδε η Τεχεράνη την επαναπροσέγγιση φτάνει ως απόδειξη για τη νίκη που κατάφερε το Ισραήλ. Η Άγκυρα από την πλευρά της μπορεί να ικανοποιείται βλέποντας το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη να επιβεβαιώνεται.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου