Όταν βρίσκεσαι απέναντι σε ογκώδη οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όπως η διάλυση της τάξης των μικρομεσαίων, τα αγροτικά χρέη, η κατάρρευση ακινήτων και οικοδομής, η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και παρεμβαίνεις (ως κυβέρνηση) με λύσεις στο γόνατο και ρυθμίσεις-μπαλώματα ή δεν ξέρεις τι σου γίνεται ή επιταχύνεις σκόπιμα την πτώση σου. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει...
Γιατί τα παραπάνω προβλήματα-βόμβες, υπήρχαν και πριν την κρίση, αλλά επιδεινώθηκαν και μετατράπηκαν σε εκρηκτικά όχι τόσο από την συγκυρία όσο από την απίθανη ....
....προχειρότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων.
Ας ξεκινήσουμε από τα 16 δισ. ευρώ χρέη (πάσης φύσεως επιχειρηματιών) στα πρώην ΙΚΑ και ΤΕΒΕ που είναι μοιρασμένα από 8 δισ. ευρώ σε κάθε ένα από τα Ταμεία. Οι οφειλέτες είναι 650.000 και από αυτούς δηλώνουν αδυναμία περίπου 300.000. Οι άλλοι 350.000, τα κουτσοβολεύουν αλλά είναι και αυτοί για κλείσιμο μέσα στην επόμενη διετία.
Ενώ έχεις, λοιπόν, χειροπιαστή απόδειξη ότι θα χάσεις από την οικονομία 650.000 επαγγελματίες (που θα προστεθούν στους ανέργους) δεν κοιτάς τον όγκο του προβλήματος της διάλυσης των μικρομεσαίων (έχουν ήδη κλείσει άλλες 250.000 επιχειρήσεις) αλλά με αστείες ρυθμίσεις κυνηγάς να πάρεις πενταροδεκάρες (για το κράτος) από οφειλέτες (των 5-10.000 ευρώ) που είναι θέμα αν θα τις πάρεις!!
Άρα δεν σε απασχολεί η διάλυση της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας (που «προσκυνούσατε» ως κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης) αλλά ασελγώντας και στο πτώμα των μικρομεσαίων, τρέχεις να μαζέψεις για να συντηρήσεις το σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος σου!!
Υπάρχουν και άλλα που μπορεί να πει κανείς για την ρύθμιση-μπάλωμα αλλά είναι χαμένα λόγια...
Στην οικοδομή και τα ακίνητα που πράγματι έφθασε η ώρα να παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις εάν και πόσο εξυπηρετεί το αύριο της οικονομίας μια επένδυση σε ακίνητα (με οποιαδήποτε μορφή) και σε ποιες τιμές ώστε να μην προκαλούνται φούσκες.
Να συμφωνήσουμε εδώ.
Είναι όμως ορθό αυτό το πολύπλευρο (οικονομικό και κοινωνικό) θέμα να αντιμετωπίζεται με φορομπηχτική νοοτροπία του τι θα αρπάξουμε και πως θα τα αρπάξουμε ή σε χρήμα ή σε σπίτια;
Γιατί αυτή είναι η ουσία του φόρου ακινήτων, της υπεραξίας, των αντικειμενικών, του πόθεν έσχες και όλων των άλλων μέτρων που πάρθηκαν στο γόνατο και πάγωσαν ακόμη περισσότερο την αγορά.
Μην ρωτήσετε ειδικούς αναλυτές. Περιοριστείτε σε έναν απλό συμβολαιογράφο και θα δείτε τι έχει να σας πει.
Πάμε τώρα στην αποβιομηχάνιση όπου μέσα στο 2013 οι τελευταίες βαριές βιομηχανίες (χάλυβας, τσιμέντα, καλώδια, χημικά, υαλουργία, μεταλλουργία, ναυπηγική) και ό,τι άλλο απέμεινε σου λένε με κάθε τρόπο ότι δεν αντέχεται το ενεργειακό κόστος και δεν μπορούν να ορθοποδήσουν ανταγωνιστικά με τα χαράτσια και την φορομπηχτική σου πολιτική.
Γιατί τους πηγαινοφέρνεις, κρατάς σημειώσεις, κουνάς με συγκατάβαση το κεφάλι σου και μόλις βγουν από την πόρτα ξεχνάς ό,τι σου είπαν; Εφόσον, ως κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κάνεις έστω και αυτά που γίνονται στην Ε.Ε. με ειδικά τιμολόγια και κοστολογικές διευκολύνσεις ομολόγησε ότι η βαριά και ενεργοβόρος βιομηχανία είναι δευτερευούσης σημασίας στην πολιτική σου γιατί έχει πολιτικό κόστος και τελείωσες!!
Τι νόημα λοιπόν έχουν οι φανφάρες για στήριξη των επενδύσεων και άλλα κομπογιαννίτικα χωρίς αντίκρισμα;
Στα αγροτικά χρέη και την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων των αγροτών ας μην κάνουμε κουβέντα και ας περιμένουμε το καραγκιοζιλίκι στην εξέλιξη του...
Στην ανεργία, τέλος, όπου το μόνο σίγουρο είναι η αύξηση των ανέργων στα 2.000.000 χωρίς τις 300-400.000 μικρομεσαίους και επαγγελματίες.
Εάν η απάντηση είναι οι επενδύσεις Ελλάδα η οι προσλήψεις στο κράτος με λεφτά του ΕΣΠΑ πρόκειται για αισχρό δούλεμα προς στους άνεργους.
Η μοναδική, κατά την άποψή μου, λύση βρίσκεται στην δημιουργία ευκαιριών στους νέους επιστήμονες, τεχνίτες και ικανούς για επιχειρηματικούς ορίζοντες στην καινοτομία, τις υπηρεσίες και τις εξαγωγές.
Αλλά αυτό σημαίνει πραγματική απελευθέρωσης όλων των επαγγελμάτων με κατάργηση προνομίων και συντεχνιών.
Κατάργηση επίσης εκατοντάδων αρμοδιοτήτων από το διεφθαρμένο κράτος και μεταφορά τους στην ελεύθερη αγορά με πιστοποίηση επιστημόνων και επαγγελματιών . Οι οποίοι όμως θα είναι και υπόλογοι στο κράτος για τον πελάτη-πολίτη.
Επανερχόμενος δε (για παράδειγμα) και στο σημείωμά μου για τους μηχανικούς πιστεύω ότι η ανάθεση πιστοποιήσεων στους ιδιώτες μηχανικούς έχει αξία μόνο αν καταργηθούν τελείως οι σημερινές αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες (περιοριζόμενες μόνο στο σχεδιασμό πολιτικής ) με πρώτη την Πολεοδομία και εφόσον υπόλογοι στο κράτος γίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες .
Ο ανταγωνισμός στην αγορά θα ανακόψει ή και θα εξαφανίσει την σημερινή διαφθορά που θα γενικεύεται όσο αναμειγνύεται και το κράτος.
Εάν λοιπόν αυτό που συμβαίνει σήμερα στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είναι ασχετοσύνη τι είναι ; Προβοκάτσια εκ των έσω; Ας μην γίνονται αστείοι και , ιδίως, ας μην ψάχνονται γιατί το ρεύμα των αγανακτισμένων πολιτών το κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου