Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ελληνική Προεδρία: Το ευρωπαϊκό παράδοξο…‘Η ΕΕ δεν κρίνει την Ελλάδα κατάλληλη να αυτο-κυβερνηθεί και γι αυτό την έχει θέσει υπό την επίβλεψη της τρόικας, την θεωρεί όμως κατάλληλη να ηγηθεί της Προεδρίας της ΕΕ’.

Samaras-Merkel01
Η χρεοκοπημένη, ανίσχυρη Ελλάδα ηγείται της Προεδρίας της ΕΕ, πέντε χρόνια μετά την παρολίγο κατάρρευση του ευρωπαϊκού σχεδίου εξαιτίας της, γράφει ο Colin Freeman στην TELEGRAPH, αναρωτώμενος αν η θέση του επικεφαλής της Προεδρίας θα διευκολύνει την Ελλάδα στην αποκατάσταση της φήμης της (“Can Greece Repair its Reputation?”).
O λόγος που η Ελλάδα προεδρεύει της ΕΕ, σημειώνει, είναι ότι οι Προεδρίες στην ΕΕ γίνονται εκ περιτροπής και ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι....
.... η φιλοξενία συναντήσεων για τους επόμενους έξι μήνες.
Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την Προεδρία ως ευκαιρία να βάλουν στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαϊκών συναντήσεων μια αναπτυξιακή προοπτική. 
Κατά τον Daniel Hannan, Βουλευτή των Τόρις και γνωστό ευρωσκεπτικιστή, πρόκειται για ‘καταπληκτικό παράδοξο’.
‘Η ΕΕ δεν κρίνει την Ελλάδα κατάλληλη να αυτο-κυβερνηθεί και γι αυτό την έχει θέσει υπό την επίβλεψη της τρόικας, την θεωρεί όμως κατάλληλη να ηγηθεί της Προεδρίας της ΕΕ’. Θα διεξαχθούν τουλάχιστον 14 υπουργικές συναντήσεις στην Αθήνα, συναντήσεις που ίσως αποδειχτούν προβληματικές για τους Γερμανούς Υπουργούς, που θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με εχθρικούς διαδηλωτές (αναφέρεται η πρόσφατη επίθεση στην οικία του Γερμανού Προξένου με καλάσνικοφ), ενώ ακόμη και η διαμονή ενδέχεται να μην είναι του επιπέδου των Βρυξελλών.
Η Αθήνα αποφάσισε να διεξάγει ‘σπαρτιάτικη Προεδρία’ αναφέρει ο Freeman ειρωνικά. Κάνει λόγο για υψηλή ανεργία και εκπατρισμό πολλών μορφωμένων Ελλήνων, για την αιθαλομίχλη που οφείλεται στην καύση ‘σκουπιδιών’ όπως γράφει, για τις πολιτικές διαμάχες που φέρουν κωλύματα στις ιδιωτικοποιήσεις και τους 15.000 δημοσίους υπαλλήλους που παραμένουν στις θέσεις τους αν και αντι-παραγωγικοί, για την περίπτωση του Μ. Λιάπη, ενώ μέσω συνεντεύξεων, αποφασίζει ότι υπάρχει μικρή βελτίωση σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε προ διετίας.
Τέλος, αναφέρεται σε διαδικτυακή δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, όπου υποστηρίζεται ότι οι πολιτικές λιτότητας ‘επηρέασαν αρκετά την κοινωνική συνοχή’ και ‘έπληξαν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της ΕΕ’, χωρίς να διευκρινίζεται ο ρόλος των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων στην δημιουργία του προβλήματος.
Παραθέτει την άποψη του διευθυντη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης Charles Grant, ο οποίος εκτιμά ότι ‘Ενόψει εκλογών και δεδομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος θα περίμενα η ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερο θόρυβο κατά την Προεδρία. 
Νομίζω ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει απλώς να το αποδεχτούν, κάτι που θα αποτελέσει de facto συγχώρεση του ελληνικού χρέους’.
Σύμφωνα με άλλους ωστόσο οι Ευρωπαίοι πιστωτές εξακολουθούν να διαθέτουν όλους τους άσσους. Η ευρωπαϊκή Προεδρία θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να έχει ίση αντιμετώπιση και γι αυτό ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα θα είναι να διασφαλίσει την αποτελεσματική διεξαγωγή της Προεδρίας.
Ο Anand Menon, ειδικός στην ευρωπαϊκή πολιτική στη δεξαμενή σκέψης Chatham House, εκτιμά ότι, δεν θα προκύψει ‘τέλος στη λιτότητα. 
Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες είναι η αποκατάσταση της φήμης τους μέσω μιας αποτελεσματικής διεξαγωγής των συναντήσεων, όπου θα αποδείξουν ότι έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου