Το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λάθη προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!
Αυτό αναφέρει έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα, συγκρίνοντας το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στη χώρα μας με τα «μεγάλα σφάλματα» που έκανε το Ταμείο στις προβλέψεις του για την ασιατική κρίση το 2007 και στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το Ανεξάρτητο Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ ερευνώντας τις προβλέψεις των στελεχών του Ταμείου σε 103 χώρες για την περίοδο 1990-2011 και ειδικά σε χώρες μεγάλου ενδιαφέροντος στις οποίες έχουν χορηγηθεί σημαντικά ποσά, διαπιστώνει πως ....
....οι εκτιμήσεις είναι «παραδοσιακά» αισιόδοξες , ιδίως όσον αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
Οι αισιόδοξες προβλέψεις έδιναν τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να δανείσει δισεκατομμύρια δολαρίων σε χώρες, όπως την Ελλάδα και την Ουκρανία, καθώς επέτρεπαν τη συμμόρφωση του Ταμείου με τους αυστηρούς κανόνες του, σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους ή τους στόχους του για τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.
Οι μεροληψίες του ΔΝΤ, ωστόσο, μειώνονταν ή εξαφανίζονταν κατά τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος των χωρών, συνήθως τρεις ή έξι μήνες μετά την πρώτη έγκριση των προγραμμάτων διάσωσης.
«Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό… είχαν την τάση να είναι αισιόδοξες στις περιπτώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που χαρακτηρίζονταν από πολύ μεγάλη χρήση των πόρων του ΔΝΤ» αναφέρει στην έκθεση που συνέταξε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης.
Στις περιπτώσεις των προγραμμάτων που συνοδεύονταν από πολύ υψηλά δάνεια, το ΔΝΤ τροποποιεί τους κανόνες του, ώστε να δίνει δάνεια που αντιστοιχούν σε υπερδιπλάσιο ποσό από τη συμμετοχή της χώρας στο Ταμείο, σε ένα μόνο έτος.
Οι περιπτώσεις αυτές αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 85% των συνολικών δανείων που έδωσε το ΔΝΤ στο παραπάνω χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την έκθεση.
Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τις οικονομικές προβλέψεις του για να υπολογίσει το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους μίας χώρας και να αποφασίσει πόσα χρήματα μπορεί να δανείσει και ποια μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας απαιτούνται.
Στην έκθεση πάντως υπογραμμίζεται πως τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πρώτη αξιολόγηση κάθε προγράμματος τα λάθη διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό βέβαια δεν ίσχυσε στην ελληνική περίπτωση , όπου μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Απριλίου 2013, το ΔΝΤ αναθεώρησε επανειλημμένα τις προβλέψεις του για το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014, εξέλιξη που λειτούργησε επιβαρυντικά στο σχεδιασμό του προγράμματος προσαρμογής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου