Ενώ πριν λίγες ημέρες ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωνε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να προσαρτήσει άλλα εδάφη της Ουκρανίας εκτός της Κριμαίας, οι νέες δυτικές κυρώσεις σε συνδυασμό με τη συμφωνία πολιτικής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπέγραψε η μη εκλεγμένη ακροδεξιά μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, δυναμιτίζει το κλίμα, με τους Ρώσους τώρα να μιλάνε ανοιχτά .....
..για προσάρτηση όλης της ρωσόφωνης νοτιοανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Συγκεκριμένα, ο ναζιστικών απόψεων Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, υπέγραψε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή.
«Με τον τρόπο αυτόν οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη προς την Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα προσθέτοντας 12 ονόματα προσωπικοτήτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία στον κατάλογο των ατόμων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, το ρωσικό κοινοβούλιο (η Δούμα) είναι έτοιμο να εξετάσει την ένωση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με την Ρωσική Ομοσπονδία, εάν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, το αποφασίσουν με δημοψήφισμα, απαντώντας έτσι στις δυτικές κυρώσεις, και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους ρωσικούς πληθυσμούς στο έλεος του ακροδεξιού καθεστώτος της Ουκρανίας.
Αυτό δήλωσαν οι βουλευτές Ιλία Ντροζντόφ και Φράνζ Κλιντεσέβιτς στα ρωσικά ΜΜΕ.
Ο βουλευτής του κόμματος των φιλελευθέρων, Ντροζντόφ, είπε ότι «εάν υπάρξει δημοψήφισμα, η αντίδραση (της Ρωσίας) για τις ανατολικές περιοχές θα είναι ίδια όπως στην Κριμαία». Τουτέστιν οι περιοχές του Χάρκοβο, του Ντόνετσκ, και της Οδησσού θα ενσωματωθούν στην ρωσική επικράτεια.
Ο βουλευτής της κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», Φράνζ Κλιντεσέβιτς, πρόσθεσε ότι «η απόφαση των πολιτών για εμάς θα είναι νόμος».
Το πρώην μέλος της Κρατικής Δούμας, από την Επιτροπή της Συνταγματικής Νομοθεσίας,Ταμερλάν Αγκουζάροφ, εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας «έδειξαν τη βούληση του λαού στην αυτοδιάθεση και περαιτέρω την ενσωμάτωση με τη Ρωσία. Η επιλογή των πολιτών πρέπει να γίνεται σεβαστή, όπως διεξήχθη το δημοψήφισμα, χωρίς παραβιάσεις και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Εξέφρασε την έκπληξή του για τις «προσπάθειες κάποιων δυτικών πολιτικών που προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις προς τη Ρωσία και το λαό της Κριμαίας με την επιβολή κυρώσεων».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για «την προστασία όλων των ρωσοφώνων πολιτών της Ουκρανίας από διώξεις με βάση την εθνικότητα και τη γλώσσα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου