Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ρέγκλινγκ: Αφησε περιθώριο ο ESM (DNT EΥΡΩΠΗΣ) να αναλάβει τα πανάκριβα δάνεια του ΔΝΤ αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.

Η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, φανερώνει τις προθέσεις των ευρωπαίων να υποκαταστήσουν τον ακριβό δανεισμό του ΔΝΤ με τον πολύ φθηνό του ESM, εάν η Αθήνα προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και ολοκληρώσει εγκαίρως τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο του Economist, το οποίο γίνεται στην Αθήνα, επεσήμανε ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, η Ευρωζώνη επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα με περισσότερα μέτρα για το χρέος». 

Και έδωσε ο ίδιος τα περιθώρια λέγοντας ότι το ΔΝΤ δανείζει τέσσερις φορές πιο ακριβά την Ελλάδα απ' ότι ο ESM. 

Η επισήμανση αυτή, καθώς και....

... η παραίνεση για εφαρμογή των μεταρρυθμόσεων και έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μαρτυρούν τα περιθώρια που έχει η Αθήνα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μίλησε για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ο επικεφαλής του ESΜ προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει «ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής» υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει η σχετική δέσμευση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, όχι όμως από όλο το εύρος της κυβέρνησης, και αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ αποτελεί αναγνώριση ότι η Ελλάδα κάνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της» αν και σημείωσε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «σκληρή δουλειά» που έχει κάνει η Αθήνα τους τελευταίους μήνες και παράλληλα μίλησε για το συνταξιοδοτικό και εξήρε τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

«Πρέπει να γίνουν πολλά τα επόμενα δύο χρόνια, όπως η μεταρρύθμιση στο εργασιακό δίκαιο» πρόσθεσε με νόημα. Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον ΟΛΠ και τα περιφερειακά αεροδρόμια.


Πηγή:  marketfair.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου