Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ο στόχος τους είναι άλλος…

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

 Τελικά κάτι όντως δεν πάει καλά στην συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν μέσω Brexit και Ιταλικού τραπεζικού Αρμαγεδώνα ύψους 360 δις ευρώ, η Κομισιόν με μια εντελώς ανόητη απόφαση επιβάλλει κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία!!!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πρώτη φορά από σύστασης του ευρώ, άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, την Ισπανία και την Πορτογαλία, επειδή απέτυχαν να τηρήσουν τους στόχους σχετικά με τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος την περίοδο 2013-2015.

  Σε μια περίοδο που η Ε.Ε. απειλείται από πολλές κρίσεις (προσφυγικό, Brexit, πιέσεις σε τράπεζες), η απόφαση της Κομισιόν, που είναι προϊόν πιέσεων από την πλευρά ορισμένων βόρειων χωρών, σε καμία περίπτωση δεν θα διευκολύνει την κατάσταση. 


Αντίθετα θα φουντώσει τον ευρωσκεπτικισμό στους λαούς του Νότου, οι οποίοι ....
...παραδοσιακά στήριζαν και στηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

  Είναι αλήθεια ότι η θέση της Κομισιόν ήταν δύσκολη αφού βρίσκεται στη μέση των πιέσεων, με το Βερολίνο και τις άλλες χώρες του Βορρά να της προσάπτουν ότι δεν είναι αυστηρή στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και από την άλλη τις χώρες του Νότου να της ζητούν να λάβει υπ’ όψιν την αρνητική οικονομική συγκυρία και τις πολιτικές εξελίξεις (Βrexit).

  Ωστόσο, στο καίριο ερώτημα που τέθηκε στον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Μοσκοβισί γιατί εξαντλείται η αυστηρότητα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και όχι πέρυσι στη Γαλλία, οι απαντήσεις που έδωσαν δεν ήταν πειστικές, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι μεγάλες χώρες έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση.

  Είχαμε γράψει την επομένη του αποτελέσματος του Βρετανικού δημοψηφίσματος, πως λόγω αρνητικής συγκυρίας, αλλά και εμφανέστατων αποτυχημένων αποτελεσμάτων των πολιτικών λιτότητας, πως οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο – κυρίως αυτό – θα πρέπει να επιβάλλουν ποσοτική χαλάρωση. Αντ’ αυτού βλέπουμε τους καλοπληρωμένους χαρτογιακάδες και γραφειοκράτες της πεντάρας, να κάνουν το εντελώς αντίθετο, προαναγγέλλοντας πως θα επιβάλουν ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε υπουργείο οικονομικών για να ελέγχει την πορεία του προϋπολογισμού!

  Η ποσοτική χαλάρωση θα επέφερε αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Ευρώ και θα υπερκάλυπτε τα 80 δις έλλειμμα ισοζυγίου που θα επιφέρει το Brexit. Αντ’ αυτού το ιερατείο του Σόιμπλε σκληραίνει το ευρώ ακόμα περισσότερο!!!

  Τι και αν η Γερμανία είναι η ισχυρότερη εξαγωγική βιομηχανία της Ευρώπης, που θα την συνέφερε αφάνταστα η ανταγωνιστικότητα του Ευρώ.

  Αποδεικνύεται τελικά, πως η περίεργη και αντιευρωπαϊκή στάση της Γερμανίας και των δορυφόρων της, δεν εκπορεύεται από οικονομικά κίνητρα… Ο στόχος τους είναι άλλος… 


Προφανώς βλέπουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, πνέει τα λοίσθια, και προσπαθούν να βρίσκονται σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση, πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά, σε σχέση με το Νότο, την επομένη της διάλυσης της Ε.Ε…
 aba.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου