Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...


Συνεχίζεται η συζήτηση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Κατά του «γενικού κουρέματος» τάχθηκε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, δεν απέκλεισε όμως τη συμμετοχή των μεγαλύτερων καταθετών στο βάρος της διάσωσης.

ΣΧΟΛΙΟ :Αυτά στη Κύπρο... στην Ελλάδα ; 
Έχουμε μπει στη φάση του τελειωτικού χτυπήματος των Ελλήνων. Μετά το "κούρεμα" των ομολογιούχων θα επέλθη και το κούρεμα των καταθέσεων ;

Κι όταν μιλάμε για μεγάλους καταθέτες, εννοούμε απλώς όσους έχουν πάνω από 
100.000 ευρώ στην τράπεζα. 


Μιλώντας σε συνέδριο του Reuters για το μέλλον της ευρωζώνης, ο Κερέ είπε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Κύπρου θα μειωθεί σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο και ότι το κόστος της διάσωσης θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο και δεν θα βασιστεί μόνο στους φορολογουμένους. 

«Ολες οι λύσεις πρέπει να διερευνηθούν» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Δεν θα θεωρούσα μία καθολική συμμετοχή των καταθετών (στο βάρος της διάσωσης) ως μέρος της λύσης, λόγω των κινδύνων που θα ετίθεντο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Ετσι, νομίζω ότι το ενδεχόμενο καθολικής συμμετοχής των καταθετών δεν αποτελεί επιλογή, δεδομένου ότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει σε καμία χώρα. Θα ήταν εντελώς νέο και δεν νομίζω ότι είναι ο χρόνος τώρα για να κάνουμε πειράματα». 

Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις του αυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» στις καταθέσεις που υπερβαίνουν το εγγυημένο σε επίπεδο Ε.Ε. όριο των 100.000 ευρώ, ο Κερέ απάντησε: «Πρέπει να υπάρξει ένας σωστός επιμερισμός του βάρους στο πρόγραμμα, επειδή πρέπει να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά όχι γενική συμμετοχή. 

Δεν προδικάζω τα μέσα (που θα χρησιμοποιηθούν), επειδή έχει σημασία το λεξιλόγιο και υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί ο επιμερισμός του χρέους». 

Ερωτηθείς αν αυτές ήταν προσωπικές απόψεις του ή απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι (ο Μάριο Ντράγκι) αισθάνεται άνετα με τον τρόπο που εκφράστηκα. Οχι στην καθολική συμμετοχή των καταθετών». 

Μία πρόταση, αναφέρει το Reuters για τη συμμετοχή των καταθετών στον λογαριασμό θα περιλάμβανε το «πάγωμα» των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, με το ποσό να διατηρείται σε έναν συνοδευτικό λογαριασμό και να χρησιμοποιείται είτε για να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών είτε ως ενέχυρο για δάνεια. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το πακέτο για την Κύπρο στη σύνοδό τους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν να ληφθεί απόφαση στο τέλος Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση στην Κύπρο υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, η οποία ανακοινώθηκε χθες. Στα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών τοποθετούνται αντίστοιχα οι Ιωάννης Κασουλίδης και Μιχάλης Σαρρής, στο Εργασίας ο Χάρης Γεωργιάδης, στο Εσωτερικών ο Σωκράτης Χάσικος και στο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ο Γιώργος Λακοτρύπης. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες έως τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου