Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Το τοξικό ελληνικό δίλημμα.

Το τοξικό ελληνικό δίλημμα. Στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε από την αρχή μία κρίση δημοσίου χρέους, με την έννοια πως το κράτος ήταν αυτό που υπερχρεώθηκε.
Όταν αρνείται κανείς να επιλέξει ανάμεσα στις ρεαλιστικά υφιστάμενες λύσεις των προβλημάτων του ή δεν επιλέγει κάποια από αυτές έγκαιρα, υφίσταται δυστυχώς όλα τα μειονεκτήματα τους, χωρίς το παραμικρό πλεονέκτημα – κάτι που κοστίζει τελικά πανάκριβα.

«Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ σύντομη, η επιστήμη ατελείωτη, ο χρόνος λίγος, η πείρα λανθασμένη και η απόφαση γεμάτη ευθύνες» (Ιπποκράτης).

Ανάλυση      

Στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε από την αρχή μία κρίση δημοσίου χρέους, με ...

Η απόλυτη συνταγή της χαοτικής χρεοκοπίας.

. Η απόλυτη συνταγή της χαοτικής χρεοκοπίας
Η χώρα με την οποία μπορεί να συγκριθεί η Ισλανδία δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιρλανδία – τονίζοντας πως το κοινό στοιχείο, λόγω του οποίου κατάφεραν και τα δύο κράτη να ξεπεράσουν την κρίση, ήταν η συνειδητή και άμεση επιλογή του δρόμου που ακολούθησαν. 

Άποψη

Η Ισλανδία προέβη στην άρση των ελέγχων κεφαλαίων, μετά από οκτώ σχεδόν χρόνια (πηγή), με αποτέλεσμα αρκετοί να σχολιάζουν το γεγονός, συγκρίνοντας την με την Ελλάδα – αν και στη χώρα μας οι έλεγχοι επιβλήθηκαν πολύ αργότερα, το 2015. Βέβαια, όσοι γνωρίζουν το είδος της κρίσης, στην οποία βυθίστηκε η Ισλανδία το 2008, κατανοούν πως δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την αντίστοιχη στη χώρα μας – επειδή αφενός μεν επρόκειτο για τη χρεοκοπία των τραπεζών της (ανάλυση), αφετέρου δεν ήταν ποτέ μέλος της Ευρωζώνης, έχοντας το δικό της νόμισμα.
Θα μπορούσε ίσως .....

Η εγγενής αστάθεια του καπιταλισμού

Η εγγενής αστάθεια του καπιταλιστικού συστήματος
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη βιώνει συνθήκες ακραίας κερδοσκοπίας, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε μία εξτρεμιστική ύφεση – όπου, σύμφωνα με το Minsky, και στις δύο περιπτώσεις η ισορροπία είναι αδύνατον να αποκατασταθεί, χωρίς την επέμβαση του κράτους.

«Τον κεντρικό ρόλο στην αστάθεια του καπιταλισμού διαδραματίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας – σημειώνοντας πως τα χρήματα δεν δημιουργούνται εξωγενώς, αλλά εντός του οικονομικού συστήματος από το πουθενά, μέσω της παροχής δανείων από τις εμπορικές τράπεζες» (Minsky, Schumpeter).
Ανάλυση
Η πραγματική οικονομία και οι χρηματιστηριακές αγορές εξελίσσονται συνήθως εντελώς...

Η απειλή σύγκρουσης Η.Π.Α. και Κίνας

Η απειλή σύγκρουσης Η.Π.Α. και Κίνας
Στην κορεατική χερσόνησο οδηγούνται δύο τραίνα στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή, το ένα εναντίον του άλλου, χωρίς να υπάρχει κόκκινο σήμα – γεγονός που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος παγκοσμίως, όσον αφορά την ειρήνη στον πλανήτη.

Άρθρο

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ν. Κορέας καθαίρεσε την πρόεδρο Park,με την αιτιολογία πως δεν έκανε το καθήκον της, όσον αφορά την προστασία του Έθνους – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, ενώ ακολούθησαν διαδηλώσεις εκ μέρους των οπαδών της, όπου δύο .....

Στο κράτος ακίνητα από αποποιήσεις κληρονομιάς, κατασχέσεις.

Τα σκληρά μέτρα και οι φόροι αναγκάζουν πολλούς φορολογουμένους να αποποιούνται τις κληρονομιές ακινήτων ή να τα εκχωρούν, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον σχετικό φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, η φορολογική διοίκηση κατάσχεσε το 2016
χιλιάδες ακίνητα, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. 

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που ....