Γεωστρατηγική στροφή προς τις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την παραδοσιακά καλή σχέση με την Ρωσία πραγμτοποιεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη στις ΗΠΑ αμέσως μετά την οικονομική καταστροφή που επέφερε στην Κύπρο (με συνενοχή φυσικά και της κυβέρνησης Χριστόφια):
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τις αμερικανικές εταιρείες αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και του Ιωάννη Κασουλίδη, υπουργού Εξωτερικών του νησιού κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μετά τη συνάντηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει βαθιά γνώση για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα
στην περιοχή. «Έχει κάποιες ιδέες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Απεδέχθη τις εισηγήσεις μας τις οποίες ευχαρίστως θα διερευνήσει και θα κρατήσουμε επαφή για να δούμε πως μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με στόχο ασφαλώς πάντοτε να επέλθει και η ποθητή λύση του κυπριακού προβλήματος κατά τρόπο δίκαιο και σωστό απέναντι στην Κύπρο και τους Κυπρίους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου όχι μεμονωμένα, αλλά να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου. «Θέλουμε να είμαστε και να διαδραματίσουμε σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή αυτή και να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε.
«Προσβλέπω να συνεργαστώ με τον υπουργό Εξωτερικών και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και άλλους για να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε μπροστά στο Κυπριακό. Έχω αρκετές φορές μιλήσει προσωπικά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, έχω μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της Κύπρου και ελπίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα θέλαμε να δούμε να ξεπαγώνει αυτή η σύγκρουση, και να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μια λύση», είπε.
Επίσης ο Κύπριος ΥΠΕΞ προχώρησε σε αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν όλα τα ρεπορτάζ του defencenet.gr εκείνες τις δραματικές ημέρες, αναφορικά με την συζήτηση εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στο νησί συζήτησαν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη κατά το διήμερο που ακολούθησε μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από τη Βουλή. «Επρόκειτο για ένα εσωτερικό προβληματισμό, όπου κληθήκαμε να εξετάσουμε όλα τα υπάρχοντα σχέδια, το σχέδιο B ή C» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ιδέα της εξόδου τελικά απορρίφθηκε, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η υιοθέτηση της κυπριακής λίρας θα προκαλούσε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40%, καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου που βασίζεται στις εισαγωγές. Όπως επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, οι Κύπριοι ηγέτες έλαβαν υπόψη τους τις ευρύτερες επιπτώσεις των ενεργειών τους.
«Εάν φεύγαμε από το ευρώ, θα καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολο για πολλές κυβερνήσεις -στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία- να πείσουν την κοινή τους γνώμη για την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων που εμπεριέχονται στα σχέδια διάσωσης»υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών. Πρακτικά θα διαλυόταν, δηλαδή, η ευρωζώνη...
Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα συνέβαινε, ενώ παρέμεινε ασαφής αναφορικά με τις όποιες συνέπειες για την Ευρωζώνη τονίζοντας ότι«η απόφαση ωστόσο για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη δεν οφείλονταν μόνο στις αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη για τη διεύρυνση της πολιτικής και της οικονομικής της ολοκλήρωσης».
Παρά το ότι εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Κύπρος θα ανακάμψει, παραδέχεται πως η χώρα του αποτελεί μέρος ενός οικονομικού πειράματος.
«Χρειάζονταν ένα πείραμα. Η Κύπρος θα ανακάμψει τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα της παρασχεθεί η ανάλογη βοήθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πειράματος» ήταν τα λόγια του κ. Κασουλίδη.
Το ότι καταστράφηκε η χώρα για δεκαετίες και υπάρχει ο κίνδυνος δορυφοροποίησής της από την Τουρκία, φαίνεται ότι ακόμα δεν το έχει καταλάβει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου