Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

"Χαρακίρι" Σόιμπλε για να γλιτώσει το κούρεμα.....

"Χαρακίρι" Σόιμπλε για να γλιτώσει το κούρεμα
Η αγχώδης διάψευση σε υψηλούς τόνους και χωρίς περιστροφές από τον Σόιμπλε στην ουσία το μόνο που κατάφερε είναι να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της συζήτησης και να τη μεταφέρει από τα παρασκήνια στην κεντρική σκηνή
Σε "χαρακίρι" οδηγήθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρώντας να σταματήσει εν τη γεννέσει της τη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ η Γερμανία εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη προεκλογική περίοδο.

 Η διαμμάχη του ΔΝΤ με την Κομισιόν και το Eurogroup αν και πολλοί πίστευαν ότι εστιάζει στις "παλαιές αμαρτίες" αυτή στόχευε στην προετοιμασία του εδάφους για το επόμενο κούρεμα, όπως πιστοποιείται πλέον από τη διάψευση Σόιμπλε. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εφτασε στο σημεό να αμφισβηττήσει την απόφαση του Eurogroup για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και την προοπτική ελάφρυσης του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, δηλώνοντας ότι  "δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης".

Αν και ο Σόιμπλε απευθύνοντας σε στενό ακροατήριο επιχειρώντας να κατευνάσει τη διαφαινόμενη λαίλαπα αντιδράσεων, εν τούτοις η δήλωσή του προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις της Γερμανίας με το ΔΝΤ, ενώ αμφισβητεί ευθέως την απόφαση της δεύτερης διάσωσης και αδειάζει δημοσίως την ελληνική κυβέρνηση.


Η αγχώδης διάψευση σε υψηλούς τόνους και χωρίς περιστροφές από τον Σόιμπλε στην ουσία το μόνο που κατάφερε είναι να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της συζήτησης και να τη μεταφέρει από τα παρασκήνια των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσινγκτον στην κεντρική ευρωπαϊκή και γερμανική σκηνή. 


Ετσι η γερμανική κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να συζητά το θέμα και να απαντά επ αυτού καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αν και η ρητορική Σόιμπλε εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες ενόψει εκλογών τον Σεπτέμβριο οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτερες, εγείροντας θέμα ερμηνείας των αποφάσεων του Eurogroup και επιβεβαιώνοντας με τον πλέον απόλυτο τρόπο τη διάσταση απόψεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι είναι ταχύτερες από αυτές που προσοδούσε η ελληνική κυβέρνηση η οποία είχε αρχίσει να αποστασιοποιείται σταδιακά από τον γερμανικό άξονα και διαμόρφωνε τις συνθήκες για νέα προσέγγιση με το ΔΝΤ. 


Οι υψηλοί τόνοι και η καταλυτική παρέμβαση Σόιμπλε δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικο σκηνικό στο οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να τοποθετηθεί είτε να σιωπίσει.

Όπως αναφέρε νωρίτερα σήμερα το πρωί το Sofokleousin.gr η μάχη για το επόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει ήδη αρχίσει και οι αντεγκλίσεις ΔΝΤ-Κομισιόν και Eurogroup εντάσσονται στο πλαίσιο διαμόρφωσης των ισορροπιών και προετοιμασίας του εδάφους προς αυτη την κατεύθυνση.


Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να επαναφέρει το ζήτημα του κουρέματος των καταθέσεων ως αντίμετρο σε ενδεχόμενη προώθηση της πρότασης κουρέματος του επίσημου τομέα (OSI).

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από τα κράτη της ευρωζώνης.


Προηγουμένως, το ΔΝΤ σε έκθεσή του σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπου επισημαίνονται σφάλματα και παραλείψεις, είχε 

παραπέμψει σε απόφαση της ευρωζώνης «να προχωρήσει μετά το 2014 σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» των ελληνικών υποχρεώσεων.

Όπως φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η εν λόγω ανακοίνωση δεν συνιστά δέσμευση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους. 

Πρόκειται απλά για μια ερμηνεία του ΔΝΤ φέρεται να σχολίασε.

sofokleousin


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου