Τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων έθεσε στο τραπέζι το ΔΝΤ μετά και το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης υπαοκούοντας στις επιταγές του νέου Μνημονίου.
Οι τροικανοί φαίνεται να έχουν θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα στην έκθεση του ΔΝΤ ορίζεται όπως και στο Μνημόνιο ότι η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με το ΤΧΣ και σε διαβούλευση με την Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει μέχρι το διάστημα αυτό να καταγράψουν και να αξιολογήσουν σε επίπεδο αποτελέσματικότητας το καθιερωμένο πλαίσιο και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών αυτών στοιχείων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας.
Ακόμη θα φροντίσουν για τη δημιουργία βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs) που θα καλύπτουν « την ταραγμένη κατάσταση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων, την επιχειρησιακή ανταπόκριση εκ μέρους των τραπεζών και την παρακολούθηση δράσεων ανάλυσης».
Μάλιστα οι βασικοί δείκτες απόδοσης θα πρέπει να οριστούν μέχρι τον Αύγουστο 2013 και οι τραπεζικές εκθέσεις θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο του 2013 σε τριμηνιαία.
Υπό το άγρυπνη ματιά των εποπτικών φορέων θα βρίσκεται η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και θα αναλύουν την στρατηγική των τραπεζών, την πολιτική και τους επιχειρησιακούς στόχους και θα παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα άμεση και βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση.
Τα σχέδια του ΔΝΤ
Μία δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στον Αύγουστο έχει κατά νου το ΔΝΤ μετά το νομοσχέδιο για τα τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων ζητώντας αναθεώρηση του Πτωχευτικού Δικαίου ανοίγοντας το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Το Ταμείο επισημαίνει ότι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποτελεί ένα θετικό ξεκίνημα για μία συντονισμένη στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου