Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σε ναρκοπέδιο η Ελλάδα ΔΝΤ και Βρυξέλλες σκληραίνουν τον πόλεμο. Αναμένονται εκρήξεις ...

Ενώ στην Ελλάδα, μεσούντος του θέρους, παρατηρείται μια ανησυχητική ηρεμία..
στο πολιτικό σκηνικό, στα διεθνή φόρα καταγράφεται έντονη κινητικότητα και οργιώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. 


Οι δημόσιες δηλώσεις για το τέλος της τρόικας, την προοπτική νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και ο ξαφνικός "έρωτας" του Γιάννη Στουρνάρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκαλύπτουν ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν, άνθρωποι που γνωρίζουν τις διεργασίες, στην καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης της τρόικας, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την έγκριση της δόσης χωρίς το κείμενο της αξιολόγησης, παρά μόνο με τα συμπεράσματα επί των προαπαιτούμενων.


Η στάση των media τόσο των διεθνών όσο και ελληνικών απέναντι στις εξελίξεις και η επιλεκτική ανάδειξη θεμάτων, όπως αυτό της επιτρόπου Ρέτινγκ που επιδιώκει τη διάλυση της τρόικας, σκιαγραφούν την προσπάθεια χειραγώγησης των εξελίξεων από ευρωπαϊκά κέντρα.


Ενώ η Γερμανία, οι Βρυξέλλες και οι συνοδοιπόροι τους επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα και να προλειάνουν το έδαφος για τα μελλούμενα, ο έτερος πόλος, το ΔΝΤ, κινείται στα παρασκήνια, προετοιμάζοντας εκρήξεις και στήνοντας πολιτικά και οικονομικά ναρκοπέδια. 

Η συμφωνία των G-20 επί των αρχών της παρέμβασης του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και η απόρριψη από το κλαμπ των ισχυρών της πολιτικής της λιτότητας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική νίκη.

Παράλληλα οι αποφάσεις των G-20 και οι παραινέσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα για την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών καθώς και οι παρεμβάσεις κορυφαίων αναλυτών προς την ίδια κατεύθυνση, δίνουν στ ΔΝΤ την απαιτούμενη νομιμοποίηση για την ανάληψη δράσης.


Εχοντας δημιουργήσει πλέγμα υποστηρικτών, εξασφαλίζοντας τις διεθνείς ισορροπίες και με σχέδιο που έχει στόχο την πιο ενεργή ανάμειξη των Ευρωπαίων στη υπέρβαση της κρίσης το ΔΝΤ αναμένει πλέον μόνο το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και από κάποιες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι Βρυξέλλες, αντιλαμβανόμενες τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΔΝΤ, στήνουν περίμετρο ασφαλείας προσπαθώντας να περιορίσουν την επιρροή του στις χώρες με κρίση και να διαμορφώσουν αρραγές μέτωπο. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις στήριξης προς την κυβέρνηση Σαμαρά, η επίσκεψη Σόιμπλε και η προσπάθεια διαμόρφωσης ευρωπαϊκού αναπτυξιακού μοντέλου χωρίς διαγραφές χρεών και με χρήση κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία.

Η ιδιότυπη διελκυστίνδα που έχει στηθεί ανάγει την Ελλάδα σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και τις αποδίδει ρόλο καταλύτη σε πολλές περιπτώσεις. 


Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι επισκέψεις του Βόλγκανγκ Σόιμπλε, του Τζακ Λιού και του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέττα
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου