Στα διεθνή fora οι τροικανοί είναι ανθρώπινοι και ειλικρινείς και λένε ξεκάθαρα και δημόσια τις απόψεις τους.
Αντίθετα οι κυβερνητικοί παράγοντες της Ελλάδας και τα ξεπουλημένα ΜΜΕ φροντίζουν να κρύβουν την αλήθεια ή να την παραμορφώνουν.
Διαβάστε λοιπόν σε μετάφραση τι λέει ο κος Thomsen της τρόικας για την σχέση του με την σημερινή κυβέρνηση και το χρηματοδοτικό κενό :
….ΕΡΩΤΗΜΑ : Εντάξει, και στην δεύτερη ερώτηση δεν έχουν στο ΔΝΤ ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν η σημερινή πλειοψηφία χάσει την πλειοψηφία της;
MR. THOMSEN: Εμείς δεν ασχολούμαστε με ένα υποθετικό σενάριο. Έχουμε μια εξαιρετική σχέση συνεργασίας με την παρούσα κυβέρνηση και σ’ αυτό είναι που επικεντρωνόμαστε. (1)
…….EΡΩΤΗΜΑ: Η ερώτησή μου αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης. Όταν κοιτάzετε στο μέλλον προς το τέλος της δεκαετίας, βλέπετε καμία ανάγκη για κάποιου είδους αναδιάρθρωσης του χρέους ή για αύξηση απομείωσης του χρέους?
MR. THOMSEN: Υπάρχει ένα πλαίσιο ενεργειών σε ισχύ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αναλάβει την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί περισσότερο από το 124 τοις εκατό από το 2020, και αρκετά κάτω από 110 τοις εκατό από το 2022.
Είναι αναγνωρισμένο ότι αυτό θα απαιτήσει ενδεχομένως κάποια πρόσθετη υποστήριξη που θα δούμε όταν έχουμε να κάνουμε αυτή την εκτίμηση.(2)
Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να γίνει σε δύο φάσεις στις αρχές του 2015 και αυτή η ενδεχόμενη ελάφρυνση θα είναι επικείμενη (=αναμενόμενη), υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους πρωταρχικούς στόχους ισορροπίας για τα δύο προηγούμενα έτη (3)
Έτσι, το EUROGROUP έχει θέσει ένα πλαίσιο σε ισχύ για την παροχή στήριξης και την εξασφάλιση ότι αυτή παραμένει βιώσιμη.
Και πιστεύουμε ότι το πλαίσιο είναι κατάλληλο. (4)
ΕΡΩΤΗΜΑ: Απλά μια γρήγορη διευκρίνιση σχετικά με το χάσμα χρηματοδότησης και, στη συνέχεια, αναφέρατε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί καθαρά για τους επόμενους 12 μήνες.
Και επίσης είπατε ότι πρόκειται να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό κενό που ξεκινά τον Αύγουστο του 2014. Έτσι, ουσιαστικά, η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει σε κάτι πριν από το τέλος του Αυγούστου του 2014-ή, αν κατάλαβα σωστά, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, είναι σωστό αυτό που κατάλαβα?
MR. THOMSEN: Όχι, αυτό δεν είναι απόλυτα ορθό. (5) Η Ευρώπη θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις χρηματοδότησης τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η επόμενη αναθεώρηση.
Και η επόμενη αναθεώρηση είναι μη αναμενόμενη. Η αποστολή για την επόμενη αναθεώρηση θα γίνει κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο.
Γι ‘αυτό και δεν θα παρουσιασθούμε στο Διοικητικό Συμβούλιο, ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες , πριν από κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.
Και μόνο εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να υπάρξει κάτι νέο στις διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης.
Τι ακριβώς θα χρειαστούμε εκείνη τη στιγμή θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση εκείνη τη στιγμή.
Η αποστολή θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και θα επανεξετάσει τις προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες.
Ένα σημαντικό μέρος αυτής της επαναξιολόγησης θα είναι η συνολική επανεξέταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. (6)
Και, όπως ξέρετε, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επηρεάζει σημαντικά όλη την εικόνα χρηματοδότησης.
Έτσι, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε μια άποψη για το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης που απαιτείται για την περίοδο μετά από 12 μήνες , παρά μόνο όταν φτάσουμε στην επόμενη αναθεώρηση.
(7)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE TOY ΔΝΤ
Oι ερωτήσεις έγιναν σε τηλεδιάσκεψη στις 30.7.2013 στην WASHINGTON.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
(1). Το ΔΝΤ δεν θέλει ούτε να φαντασθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει. Την θεωρεί απόλυτα δεδομένη, χωρίς όμως να μπορεί να το θεμελιώσει λογικά.
(2). Θα γίνει σίγουρα κάποια αναδιάρθρωση το 2015 με βάση τα σημερινά δεδομένα.
(3). Η αναδιάρθρωση πρόκειται να αποφασισθεί στις αρχές του 2015.
(4).Κάποιος πρέπει να τους υπενθυμίσει τις Ευρωεκλογές του 2014 και ότι το αργότερο τον Μάρτιο του 2015 θα προκύψει θέμα εκλογής προέδρου Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση σίγουρα θα έχει πέσει νωρίτερα από τις αρχές του 2015…
(5) Προσέξτε την διπλωματική διατύπωση: Δεν είναι απόλυτα ορθό…
Προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα προκύψει λογικά κάποια απόφαση πριν από τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.
Ο ερωτών όμως κατάφερε να του αποσπάσει το λογικό συμπέρασμα ότι η απόφαση θα έπρεπε να παρθεί νωρίτερα τον Αύγουστο του 2013, αν το κενό εμφανίζεται τον Αύγουστο του 2014…’Ενα χρόνο νωρίτερα από το 2015, που αρχικά ανέφερε.
(6) Αυτό που θα επηρεάσει τα πάντα είναι η εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.
(7) Ετοιμασθείτε για νέα εισπρακτικά μέτρα από τον Οκτώβριο του 2013…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου