Ένταση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στις σχέσεις της τρόικας με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας της αμετακίνητης στάσης των δανειστών για επίσπευση της πώλησης πάσης φύσεως περουσιακών στοιχείων απο πλευράς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, ακόμη και σε περιπτώσεις επαρκέστατων κεφαλαιακών μαξιλαριών.
Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, οι δανειστές, μέσω της ευρωπαϊκής αρχής DG Comp, ζητούν να μπουν άμεσα πωλητήρια στα «ασημικά» των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των διοικήσεών τους. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιοι, οι δανειστές παραβλέπουν ότι μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, υπάρχουν τράπεζες στη χώρα με επάρκεια κεφαλαίων που τους δίνει τη δυνατότητα να υιοθετήσουν πολύ χαλαρή πολιτική σε ό,τι αφορά στην πώληση περιουσιακών τους στοιχείων.
Είναι εξωφερνικό, τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας, να ζητούν την άμεση πώληση θυγατρικών από τράπεζες που έχουν δείκτες κεφαλαικής επάρκειας της τάξης του 12% με 14%, νούμερα που δίνουν τον απαραίτητο αέρα ακόμη και εν όψει των επικείμενων stress tests από την Blackrock και τηνΤράπεζα της Ελλάδος.
Αυτό μάλιστα που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στους Έλληνες τραπεζίτες είναι ότι η αμετακίνητη στάση της τρόικας στο συγκεκριμένο ζήτημα αναγκάζει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα να δρομογολογήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων υπό την πίεση χρόνου και, ως εκ τούτου, με χαμηλότερο τίμημα απ’ ό,τι σε κάποια άλλη πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία, με αποτέλεσμα τα όποια deals να είναι εκ του αποτελέσματος αποτυχημένα.
Βεβαίως, η πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, καθώς και η σταδιακή μείωση της έκθεσής τους στη ΝΑ Ευρώπη, είναι μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες την επόμενη τριετία, λόγω της ανάγκης συμπληρωματικών κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης ή δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, που θα συμβάλει στην άσκηση των warrants.
Τι ζητά η DG Com
Μεταξύ των όσων έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού περιλαμβάνεται η δέσμευση πώλησης ζημιογόνων θυγατρικών, όπως είναι οι περισσότερες στα Βαλκάνια, ενώ ζητά, χωρίς να το επιβάλλει, και την αξιοποίηση κερδοφόρων θυγατρικών (π.χ. Finansbank). Οι δεσμεύσεις που ζητά η DG Com από την κάθε συστημική τράπεζα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκριση των τελικών σχεδίων αναδιάρθρωσης στο τέλος Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα προτάξουν την πώληση non core business assets (ξενοδοχεία, ασφαλιστικές, εταιρείες ανάπτυξης ή επενδύσεων ακινήτων) και ένα πρώτο ξεκαθάρισμα των διεθνών τραπεζικών δραστηριοτήτων.
Ακίνητα και ασφαλιστικές
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, συνθήκες πώλησης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα υπάρχουν, προς το παρόν, μόνο για ακίνητα και δευτερευόντως για ασφαλιστικές. Αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες, προτεραιότητα των τραπεζών είναι η αποεπένδυσή τους από την Ουκρανία. Πονοκέφαλο προκαλεί επίσης η αγορά της Ρουμανίας όπου, όμως, οι συνθήκες δεν είναι ακόμη πρόσφορες. Εν τω μεταξύ, θα εξετασθούν ιδέες όπως η πρόταση Σάλλα για συγχώνευση όλων των θυγατρικών των συστημικών τραπεζών.
Αναφορικά με τις εν Ελλάδι δραστηριότητες, η συμφωνία μεταξύ Eurobank-Fairfax για τη Eurobank Properties αποτελεί το πρώτο απτό δείγμα για το πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ξένων και με ποιον τρόπο εκδηλώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της Fairfax, για επενδύσεις στον κλάδο των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), ενδιαφέρονται και άλλα μεγάλα ξένα funds και κάποια εξ αυτών βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τράπεζες.
Οι ασφαλιστικές θυγατρικές των τραπεζών έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από τις μητρικές τους, μετά τις ζημίες του PSI+. Ενδεχόμενη πώλησή τους από τις τράπεζες θα ενισχύσει έμμεσα τα εποπτικά τους κεφάλαια.
Ενδιαφέρον για την εξαγορά των τραπεζικών ασφαλιστικών επιδεικνύουν funds αλλά και ξένες εταιρείες του κλάδου, που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά.
Τα ενδιαφερόμενα funds παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας, διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις διοικήσεις των τραπεζών και κάποια εξ αυτών έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις.
Εξονυχιστικός έλεγχος μέχρι τον Νοέμβριο
Πολύωρες είναι την ίδια στιγμή οι συναντήσεις των στελεχών της BlackRock ανά τράπεζα και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τον Νοέμβριο.
Κατά την παραμονή τους, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος σε βάθος πενταετίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, καθώς το stress test της BlackRock αναμένεται να γίνει με προβολή ώς το 2016 (τριάμιση ετών), ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα κάνει προσομοίωση λαμβάνοντας υπόψη εκτιμήσεις και προβολές μέχρι το 2018.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί φέτος τα stress tests να βασίζονται σε πιο αισιόδοξες μακροοικονομικές προβολές καθώς δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ αόριστον η ύφεση, αλλά και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
Ικανοποιημένοι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, φαίνεται να είναι οι ελεγκτές από το ύψος των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει οι ελληνικές τράπεζες, κρίσιμο μέγεθος για το αν θα χρειασθούν ή όχι νέα κεφάλαια.
Καλύτερες προοπτικές
Πάντως, αν και οι μακροοικονομικές προοπτικές εμφανίζονται τώρα καλύτερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα κόκκινα δάνεια τα οποία, με βάση τις εκθέσεις της τρόικας χτυπούν κόκκινο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τότε έως σήμερα συνεχίζεται η αυξητική πορεία και ο δείκτης ανήλθε σε 29%. Δηλαδή δάνεια περίπου 70 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται είτε μερικώς είτε ολικώς.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της BlackRock θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις: μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η BlackRock θα παραδώσει την αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ακολουθούν οι τράπεζες και θα προτείνει βελτιώσεις· στα τέλη Οκτωβρίου θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το προσχέδιο των εκτιμήσεών της για τις αναμενόμενες ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια την τριετία Ιουνίου 2013-Ιουνίου 2016· και ώς τα τέλη Νοεμβρίου θα παραδοθεί η τελική μελέτη.
Για τον τελικό προσδιορισμό, όμως, των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την ΤτΕ, την τρόικα και την EBA πέραν των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (BlackRock), θα προσμετρηθούν, όπως συνέβη και πέρσι τον Δεκέμβριο, και τα business plans των τραπεζών.
Με δεδομένο ότι η άμεση ή έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση από τις προβλεπόμενες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η οργανική κερδοφορία και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου (κερδοφορία από συνέργειες) θα συνυπολογισθούν για τη διαμόρφωση των τελικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών για την τριετία 2013-2016, οι τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι ο λογαριασμός θα είναι διαχειρίσιμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου