Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Αντωνάκη αυτό είναι Success Story - Κερδισμένη απο την κρίση η Γερμανία κατα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Κερδισμένη βλέπει τη Γερμανία στην Ευρωζώνη ο Πίτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των αποκαλούμενων «πέντε σοφών» που συναπαρτίζουν το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμονων της γερμανικής κυβέρνησης.

«Στη Γερμανία εκνευρίζονται πολλοί, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τις εγγυήσεις που δίνονται για την Ελλάδα και κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο προϋπολογισμός στη Γερμανία, εξαιτίας των τρομερά χαμηλών επιτοκίων, εξοικονομεί ετησίως 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές τόκων», επισήμανε ο Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung».

Περισσότερη Ευρώπη


Ο καθηγητής Μακροοικονομικών ....

...στο Πανεπιστήμιο του Βάρτσμπουργκ και μέλος του Συμβουλίου από το 2004, ποτέ δεν έκρυψε ότι θέλει «περισσότερη Ευρώπη» και την άποψή του αυτή επανέλαβε,
τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της δημοσιονομικής ένωσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών τραπεζικής ενοποίησης για να αφαιρεθεί από τα κράτη-μέλη το βάρος, όπως είπε, της καταβολής δισεκατομμυρίων ευρώ για διασώσεις τραπεζών.

Ο κ. Μπόφινγκερ τάσσεται υπέρ του να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεωρώντας πως η έλλειψη αρμοδιοτήτων της Ε.Ε. σε μερικούς τομείς δημιουργεί αστάθεια στο σύστημα, με κίνδυνο αυτό να μην είναι πλέον σε θέση να αντέξει άλλα μεγάλα οικονομικά σοκ. Κάτι τέτοιο θα έβαζε σε κίνδυνο το ίδιο το κοινό νόμισμα, που μέχρι τώρα έχει αποτρέψει τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον Γερμανό σοφό, η φούσκα των ακινήτων στην Ισπανία θα είχε σκάσει ακόμα και με την πεσέτα ως εθνικό νόμισμα, ενώ ακόμα και στην περίπτωση μιας Ιταλίας με λίρα η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα συνέχιζε να αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.
Η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί κι αυτό θα επέφερε βαριές ζημίες στις εξαγωγικές βιομηχανίες χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οικονομολόγοι της Γερμανίας αναγνωρίζουν κατ' αυτόν τον τρόπο το προβάδισμα της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης εν μέσω κρίσης.

Τον περασμένο Ιούνιο, έκθεση του Institute for World Economy στο Κίελο αποκάλυπτε πως η Γερμανία έχει καταφέρει να εξοικονομήσει 80 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-2013 (δηλαδή 20 δισ. ετησίως), λόγω της μείωσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, τα οποία έχουν καταστεί ασφαλές καταφύγιο για τους ανά τον κόσμο επενδυτές που χρηματοδοτούν εν λευκώ το γερμανικό χρέος. Τον περασμένο Αύγουστο η Γερμανία ανακοίνωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) για το α' εξάμηνο του 2013.

Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί πως το Βερολίνο υπήρξε ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης της Ευρωζώνης. Αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι αν οι διαπιστώσεις μπορούν να ορίσουν αλλαγή πορείας σε μία Ευρωπαϊκή Ενωση ανέργων· και με ποιο τρόπο.

enet.gr
http://loutraki1.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου