Ο κ. Τρισέ αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια «ήταν εξαιρετικά επώδυνη για την Ελλάδα, γιατί η χώρα σας ήταν αυτή με τα μεγαλύτερα προβλήματα: είχατε τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ετσι, από την αρχή κατέστη σαφές, ότι η προσπάθεια για να έρθουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας σε μία πιο ισορροπημένη κατάσταση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες».
Όπως αναφέρει ο ίδιος «από τη στιγμή που η χώρα σας έφτασε εκεί, έπρεπε να κάνει πολλά.
Κι έτσι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το άλλο μείζον πρόβλημα, που είναι ο αδύναμος ....
...κρατικός μηχανισμός.
Το κράτος στην Ελλάδα δεν λειτουργεί όπως πρέπει.
Δεν είναι σε θέση, να εφαρμόσει μέτρα που είναι απαραίτητα.
Αυτό πρέπει να διορθωθεί».
Ο κ. Τρισέ υπενθύμισε τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς και τη μη υλοποίηση αποφάσεων που λαμβάνονταν, αλλά αναγνώρισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας. «Οταν κοιτάζω τα δεδομένα, είναι πλέον σαφές, ότι έχουν γίνει πολλά», σημειώνει.
Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για την αντίθεσή του στην αρχική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι θα είχε οδηγήσει σε ταχύτερη λύση με λιγότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την Ελλάδα ο κ. Τρισέ αποκάλυψε τη βαθιά ανησυχία που τον διακατείχε για τις καταστροφικές συνέπειες που ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να είχε σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου