Η ανθρώπινη ζωή είναι πέρα και πάνω απ” όλα ανεξαρτήτως εθνότητας και φυλής.
Εφόσον ισχύουν οι εκ των υστέρων καταγγελίες σε σχέση με την τύχη των παράνομων μεταναστών στο Φαρμακονήσι, τότε είναι άκρως καταδικαστέο το περιστατικό. Δεδομένο είναι ότι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, κάτι που είναι αναμφισβήτητα λυπηρό.
Ωστόσο, αμέσως μετά το συμβάν και πριν τις καταγγελίες, οι καταθέσεις των ναυαγών μας λένε εντελώς διαφορετικά πράγματα, όπως θα δείτε παρακάτω.
Επιπλέον δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις κατά καιρούς τουρκικές προκλήσεις σε σχέση με το Φαρμακονήσι αλλά και το Αγαθονήσι, όπου, πέρα από τις υπερπτήσεις αεροσκαφών, τούρκοι δουλέμποροι εγκαταλείπουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα σκάφη με λαθρομετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και απλά γίνονται «εργαλείο» στο βωμό γεωπολιτικών σχεδίων της Άγκυρας στα πλαίσια ευρύτερων σχεδιασμών της Ουάσινγκτον, η οποία επιθυμεί συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Η Ελλάδα έχει μαζί της το Διεθνές Δίκαιο και μπορεί ....
....να ανακηρύξει ανά πάσα στιγμή νόμιμα ΑΟΖ. Πότε λοιπόν θα χάσει αυτό το δικαίωμα; Όταν η κοινή γνώμη, η οποία είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη στα ανθρωπιστικά θέματα, πειστεί κατά κάποιον τρόπο ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να διασώζει στα νερά της ανθρώπους.
Ήδη η Διεθνής Αμνηστία έστειλε την έκθεση της μετά από αναφορά των εδώ αντιπροσώπων της και κάποιων κομματικών στελεχών. Και τώρα; Μήπως να εξαιρεθεί το Φαρμακονήσι από την ελληνική ΑΟΖ και κυριαρχία;
Μήπως να περάσει υπό διεθνή επιτήρηση ή μήπως καλύτερα την ευθύνη διάσωσης να αναλάβει η Τουρκία, η οποία επιδιώκει αν μη τι άλλο να γεμίσει το Αιγαίο με σκάφη ακτοφυλακής και πολεμικού ναυτικού αλλά και με ειδικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για Έρευνα και Διάσωση;
Το θέμα απαιτεί ψυχραιμία και όχι βιασύνες. Σε περίπτωση που η Ελλάδα κριθεί ακατάλληλη να επιβληθεί στα νερά της, τότε διακυβεύονται πολλά. Δεν ζούμε σε εποχή, όπου όλα κυλούν αυθόρμητα. Υπάρχουν σχέδια και πρέπει να ληφθούν υπόψη για την όποια έρευνα που οφείλει να είναι εξονυχιστική.
Εκτός των Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος την ρυμούλκηση του σκάφους έσπευσαν να βοηθήσουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας ενισχύσεις. Η ασφαλής ρυμούλκηση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν οι παράνομοι μετανάστες και η διάσωσή τους, όταν εκείνο βυθίστηκε, ήταν η προτεραιότητα και ο σχεδιασμός των Λιμενικών που έσπευσαν στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.
Όπως διαβάζουμε στο «Πρώτο Θέμα», προκύπτει ξεκάθαρα από τις μαρτυρίες των διασωθέντων αλλά και από την ηλεκτρονική καταγραφή της πορείας των σκαφών, που δείχνει ότι το πλωτό του Λιμενικού δεν έκανε επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία αλλά ρυμουλκούσε το μικρό ξύλινο σκαρί προς την κοντινότερη ξηρά, δηλαδή προς το Φαρμακονήσι.
Άλλωστε είναι πάγια η τακτική των τούρκων δουλεμπόρων να «συμβουλεύουν» τους άμοιρους αυτούς ανθρώπους να βυθίζουν το σκάφος μεταφοράς τους, προκειμένου να μην μπορεί το Ελληνικό Λιμενικό να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία και να αναγκαστεί να τους διασώσει και να τους μεταφέρει στην Ελλάδα.
Αυτό που δημιουργεί εύλογες απορίες λοιπόν είναι η προσπάθεια ταχείας στοχοποίησης του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών η μηχανή χάλασε και το ξύλινο σκάφος έμεινε ακυβέρνητο. Οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν μέσα στην καμπίνα.
Εδώ http://www.protothema.gr/files/1/2014/01/24/katatheseis.pdf
θα διαβάσετε λεπτομερώς την έκθεση ένορκης εξέτασης αμέσως μετά το συμβάν, όπου μάρτυρας όταν ρωτήθηκε για την συμπεριφορά των ανθρώπων του Λιμενικού απάντησε μέσω μεταφραστή:«Ήταν πολύ καλοί. Μας έδωσαν στεγνά ρούχα, μας έδωσαν νερό και φαγητό και αμέσως μας πήγαν στο νοσοκομείο. Εκεί μείναμε με τον άντρα μου και το μωρό μας για προληπτικούς λόγους.»
Συνεχίζουμε με το άρθρο του Πρώτου Θέματος:
Όταν έφθασε το πλωτό του Λιμενικού το πλήρωμα προσπάθησε να ηρεμήσει τους μετανάστες, όπως οι ίδιοι κατέθεσαν. Η ρυμούλκηση της βάρκας από το σκάφος του λιμενικού ξεκίνησε εν μέσω ταραχής και κυμάτων. Όπως αναφέρουν οι μετανάστες «μας ρυμουλκούσαν πίσω τους, έσπασε το σκοινί και μας ξαναπέταξαν άλλο, έμπαιναν νερά στη βάρκα γιατί είχε κύμα».
Οι Λιμενικοί διαβλέποντας τον κίνδυνο από τον πανικό των μεταναστών, τους είπαν να παραμείνουν στη θέση τους για να τους ανεβάσουν στο πλωτό. Όμως ξαφνικά δύο από τους μετανάστες βούτηξαν στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι πήγαν από τη μία μεριά της βάρκας για να δουν τι συμβαίνουν και το σκάφος αναποδογύρισε.
Κανείς δεν ήξερε κολύμπι, ενώ στο σκάφος υπήρχαν μόνο δύο σωσίβια: «Μας φώναζαν να κάτσουμε κάτω αλλά δεν ακούσαμε και η βάρκα αναποδογύρισε – μάζεψαν όσους πρόλαβαν από την επιφάνεια».
Δύο λεπτά χρειάστηκαν για να βρεθεί το σκάφος στο βυθό, παίρνοντας προφανώς μαζί όσους βρίσκονταν κλεισμένοι στην καμπίνα – 12 συνολικά γυναίκες και παιδιά.
Διευκρινήσεις για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι έδωσε το λιμενικό, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων με τα οποία καταρρίπτει τις βαριές καταγγελίες ότι οι λιμενικοί έσπρωξαν στο βυθό τους πρόσφυγες.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση «για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας» και απαντώντας στις καταγγελίες «περί δήθεν βιαιοπραγίας και άρνησης παροχής βοήθειας σε κινδυνεύοντες παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες» το λιμενικό τονίζει πως τέτοιες τραγωδίες «συγκλονίζουν και τα στελέχη του».
«Κάθε ανθρώπινη απώλεια στη θάλασσα ως είναι αυτονόητο συγκλονίζει», συνεχίζει η ανακοίνωση και τονίζει το έργο του λιμενικού: «Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, στο πλαίσιο των ανατεθέντων καθηκόντων τους, περιπολούν σε καθημερινή βάση, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, με τα διατιθέμενα επιχειρησιακά μέσα (σκάφη – αεροσκάφη – οχήματα), για την αποτελεσματική επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων μας, τη διάσωση των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών τα οποία εκμεταλλεύονται τα άτομα αυτά και τη δυσχερή κατάστασή τους».
Η ανακοίνωση επισημαίνει πως «ο απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες αποτελεί τον αποκλειστικό γνώμονα σχεδιασμού και ανάληψης κάθε δράσης του προσωπικού» που καταβάλει «τιτάνια προσπάθεια, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες του θαλασσίου πεδίου και των λαθρεμπορικών σκαφών, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αναξιόπλοα, με σκοπό τη διάσωση όλων των κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου