Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Στο σφυρί 20 ελληνικά νησιά...

Διευρύνεται η λίστα με τα ελληνικά νησιά που βγαίνουν προς πώληση και τα οποία έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και Αράβων κροίσων.
Στον κατάλογο βρίσκονται τουλάχιστον 20 «φιλέτα» που κοσμούν τις ελληνικές θάλασσες, για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.
Για ακόμη μία φορά, όμως, τα γρανάζια της γραφειοκρατίας κρατούν κλειστές τις «πόρτες» των αγοραπωλησιών.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας προστέθηκε πρόσφατα το νησί «Χώρα», απέναντι από το Σούνιο, για το οποίο το ζητούμενο τίμημα φέρεται να αγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ.
Σε ποια νησιά έχει μπει πωλητήριο
Από τις ελληνικές ομορφιές ξεχωρίζει ....
....ο «Πάτροκλος», ένα νησί που απέχει 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 1,5 ναυτικό μίλι από την Ανάβυσσο και για το οποίο οι ιδιοκτήτες του αναζητούν αγοραστή τουλάχιστον από το 2008. 
Έχει έκταση 2.700 στρέμματα και είναι από τα λιγοστά που διαθέτουν ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας. 
Πωλούνταν πριν από μία εξαετία έναντι 120 εκατ. ευρώ, ενώ ένας από τους αγοραστές που βρέθηκαν πιο κοντά στην αγοραπωλησία ήταν ο πολυεκατομμυριούχος Antoine Maaloof. 
Ωστόσο, το deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας.
Ακόμη ένα νησί που βγαίνει στο σφυρί είναι το «Σοφία», έκτασης 176 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων. 
Η τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 5,5 εκατ. ευρώ και μέρος της αίγλης του οφείλεται και στην αγορά -πριν από έναν χρόνο- της Οξιάς από τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. 
Στις Εχινάδες βρίσκεται και το νησί «Μάκρη» που έχει περίμετρο 7,2 στρέμματα και πωλείται προς 13,5 εκατ. ευρώ, όντας κατάλληλο για την κατασκευή ξενοδοχείων και σουιτών.
Τη μεγαλύτερη προσφορά παρουσιάζει το Ιόνιο, όπου βρίσκεται το νησί «Όμφορι», που είναι και το ακριβότερο, καθώς διατίθεται προς πώληση έναντι 50 εκατ. ευρώ. Πάνω στη νησίδα βρίσκεται ένα μικρό κτίσμα, ενώ επιτρέπεται η δόμηση στο 20% της επιφάνειας.
Ένα από τα λίγα νησιά που πωλούνται κοντά στην Αττική και συγκεκριμένα στον Σαρωνικό Κόλπο είναι ο «Άγιος Θωμάς». 
Έχει έκταση 1.214 στρεμμάτων, από τα οποία μόνο για τα 200 υπάρχουν ξεκάθαροι τίτλοι ιδιοκτησίας και, επομένως, μπορούν να πωληθούν. 
Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι απέχει με σκάφος περίπου 20 λεπτά από την Κόρινθο και 45 από την Αθήνα, ωστόσο η τιμή πώλησης ύψους 12 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να προσελκύσει λίγους.
Στην καρδιά του Αιγαίου ανάμεσα στη Φολέγανδρο και τη Σίκινο βρίσκεται η «Καρδιώτισσα», η οποία έχει έκταση 800 στρέμματα. Σύμφωνα με την αγγελία πώλησης, διαθέτει ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ η ζητούμενη τιμή παραμένει άγνωστη.
Γραφειοκρατία χωρίς τέλος
Μολονότι το ενδιαφέρον για αγορά νησιών είναι μεγάλο, η τεράστια γραφειοκρατία κρατά μακριά τους αγοραστές. 
Όπως εξηγούν μεσίτες στο zougla.gr, για την αγορά νησιού χρειάζονται αρκετοί μήνες γραφειοκρατικών διαβημάτων καθώς και πιστοποιητικά από πολυάριθμους και συναρμόδιους φορείς, όπως το τοπικό δασαρχείο, την αρχαιολογική υπηρεσία, το Λιμενικό, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης.
Επίσης, πολλά από τα νησιά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 και ως εκ τούτου η πώλησή τους είναι αδύνατη.
Ωστόσο, εκτός από τη γραφειοκρατία υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, το νησί θα πρέπει να διαθέτει αυτόνομη πηγή υδροδότησης (π.χ. πηγάδι) ή να έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ από το κοντινότερο μέρος της στεριάς. 
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται η κατασκευή μαρίνας για να εξασφαλίζεται η πρόσβαση.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τα ιδιωτικά νησιά απευθύνονται μόνο σε κροίσους, αφού το κόστος συντήρησής τους είναι υψηλότατο, ενώ απαιτείται μεγάλος αριθμός προσωπικού.

(zougla)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου