Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Οι ΗΠΑ ειρωνεύονται τον ψυχρό πόλεμο στην Ουκρανία: «Εδώ δεν είναι το Ρόκι 4»

Η Ουκρανία προσπαθεί να συνέλθει από τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ επιδίδονται σε ένα διπλωματικό παιχνίδι. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, εκμεταλλευόμενος την αστάθεια στο Κίεβο, φρόντισε να ακουστούν αμέσως τα τύμπανα του πολέμου και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα. 

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ΗΠΑ φαίνεται να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ωστόσο προς το παρόν απλώς ειρωνεύονται τον Ρώσο πρόεδρο. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Τζον Κέρι ....
....«Δεν είναι το Ρόκυ 4».

Οπως σημειώνει η Le Monde στο έγκριτο ρεπορτάζ της, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε πρώτος τον χορό των εντάσεων δίνοντας εντολή να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα. 


Πρόκειται για απειλητική κίνηση στην οποία οι ΗΠΑ απάντησαν ζητώντας ψυχραιμία και υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Μόσχα παίρνει στρατιωτική θέση στα σύνορα, για να προστατεύσει την ασφάλεια της ναυτικής της δύναμης που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Sergueï Choïgou. 


«Παρατηρούμε με προσοχή τι συμβαίνει στην Κριμαία και γύρω από τη ναυτική δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα» πρόσθεσε.

Ρώσοι και δυτικοί, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την απόσχιση των ανατολικών ρωσόφωνων περιοχών από το υπόλοιπο τμήμα της Ουκρανίας που τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. 


Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρχίνοφ αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχει κίνδυνος απόσχισης, ειδικά στην Κριμαία.

Απέναντι σε αυτές τις βίαιες εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε τη Ρωσία ότι κάθε παρέμβαση στην Ουκρανία θα ήταν «σοβαρό λάθος». 


«Λέμε καθαρά ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. 

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα το κάνει και ελπίζουμε να κρατήσει την υπόσχεσή της. Δεν πρέπει να μπούμε σε αντιπαράθεση όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. 

Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια υπόθεση μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Δεν είναι το Ρόκυ 4!».

Ο Aμερικανός υπουργός ανακοίνωσε επιπρόσθετα, ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν οικονομική βοήθεια για να στηρίξουν την Ουκρανία. 


Θα πρόκειται για εγγύηση σε ένα δάνειο 1 δισ. δολαρίων, είπε ο Τζον Κέρι και πρόσθεσε ότι και οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να εγγυηθούν ένα δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου