Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Παρότι η...χώρα μας, αυτή την περίοδο, είναι προεδρεύουσα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν τούτοις ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προτίμησε να εξαφανισθεί από τα γεγονότα της Ουκρανίας .....

 Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στο διπλωματικό σώμα, αλλά και σε πολιτικούς κύκλους που έχουν καλή γνώση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής η παντελής απουσία της Ελλάδας από την αιματοχυσία που συντελείται στην Ουκρανία. 

Παρότι η....
...χώρα μας, αυτή την περίοδο, είναι προεδρεύουσα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν τούτοις ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προτίμησε να επισκεφθεί τα Σκόπια, αντί να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Πολωνό ΥΠΕΞ. 

«Αν δεν αναλαμβάνουμε διεθνείς πρωτοβουλίες τώρα που έχουμε και την αρμοδιότητα, πότε θα το κάνουμε;» διερωτώνται με νόημα και προσθέτουν με νόημα «θα ήταν καλύτερα η εξήγηση που θα δοθεί να είναι πως ο Βενιζέλος φοβήθηκε τις σφαίρες, κάτι που είναι ανθρώπινο, παρά να ειπωθεί ότι οι συνομιλίες στα Σκόπια εκτιμήθηκαν ως πιο σημαντικές. 

Εκτός και αν οι Ευρωπαίοι δεν μας υπολογίζουν ότι μπορούμε να τους εκπροσωπήσουμε επάξια ή δεν μας έχουν εμπιστοσύνη οι Αμερικανοί για την αποτελεσματικότητα της διαμεσολάβησης».

Μάλιστα η αλγεινή εντύπωση έγινε εντονότερη όταν πληροφορήθηκαν ότι ούτε στη σχετική σύσκεψη στις Βρυξέλλες πήγε ο Βενιζέλος, αλλά έστειλε, αντ” αυτού, τον υφυπουργό Δ. Κούρκουλα. 

Ο επιπρόσθετος λόγος, λένε διπλωμάτες και πολιτικοί, που η χώρα μας, δια του υπουργού Εξωτερικών, έπρεπε, να δηλώσει «παρών» στη διεθνή προσπάθεια για επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι ότι τα γεωοικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται μας αφορούν, η περιοχή βρίσκεται κοντά μας, ενώ υπάρχει, από αρχαιοτάτων χρόνων, έντονο το ελληνικό στοιχείο. 

Και καταλήγουν: «Αν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον διεθνή μας ρόλο, ας δείξουμε τουλάχιστον ότι ενδιαφερόμαστε για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελλήνων στην Ουκρανία».

Εμείς τι να πούμε, περιμένουμε τις απαντήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου