Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Οι Αμερικανοί μας έχουν έτοιμο το “εσωτερικό” νόμισμα: Geuro.


- Το Ινστιτούτο είχε διοργανώσει ημερίδα με την «Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα- Πώς θα εκδοθεί και πώς θα λειτουργεί το «παράλληλο» νόμισμα- Υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου

Ανοιχτά υπέρ της χρήσης παράλληλου εσωτερικού νομίσματος, που θα ονομαστεί Geuro, τάσσεται με μελέτη του το Levy Economics Institute του Bard College.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ενδεικνυόμενη λύση για την Ελλάδα είναι η υιοθέτηση προγράμματος στην κατεύθυνση της εξασφάλισης του τελευταίου καταφυγίου για την απασχόληση -Εmployment of Last Resort-, που το ονομάζει ELR, και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός παράλληλου....... χρηματοοικονομικού συστήματος.

Το παράλληλο χρηματοοικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τη μελέτη “Strategic Analysis – Prospects and Policies for the Greek economy”, θα βασιστεί στην έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, που δεν θα είναι φυσικά σε ευρώ.

Ισχυρό επιχείρημα για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής, είναι η ελαστικότητα που παρουσιάζει το ελληνικό εμπόριο.
 Από τη στιγμή μάλιστα που η μελέτη των δεδομένων από την πλευρά του Ινστιτούτου δείχνει ότι η ελαστικότητα αυτή είναι χαμηλή, κρίνεται σαν καλύτερη επιλογή ένα τέτοιο πρόγραμμα, που θα εξασφαλίσει την καλύτερη στρατηγική για ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων συνεπειών από το εξωτερικό χρέος.
 Σαν εναλλακτικές λύσεις αναφέρονται ένα σχέδιο Μάρσαλ, με κεφάλαια τα οποία θα διαχειριστούν κυβερνητικοί και κρατικοί φορείς, καθώς και μία διακοπή αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων του χρέους, με στόχο να κατευθυνθούν οι πόροι στην εγχώρια ζήτηση και στην αύξηση της απασχόλησης.
 Υποδείγματα των ομολόγων που μπορούν να εκδοθούν είναι τα λεγόμενα φαρμακευτικά ομόλογα, pharma bonds, που εκδόθηκαν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον κλάδο των fαρμάκων. Αυτά τα ομόλογα σαν εργαλεία είχαν όλα τα χαρακτηριστικά των κλασικών ομολόγων και θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν στην αγορά ισότιμα.
 Για πολλούς οικονομολόγους, η δημιουργία πραγματικής ρευστότητας διαμέσου τέτοιων χρεογράφων, θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την ενεχυρίαση τους στις τράπεζες.
 Το νέο χρηματοοικονομικό σύστημα θα προχωρήσει με την έκδοση νέων ομολόγων μηδενικών κουπονιών, απόλυτης προσαρμοστικότητας στο χρόνο αποπληρωμής τους, χωρίς δηλαδή συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αποπληρωμή, που δε θα επιβάρυνε κατά συνέπεια το χρέος.
 Αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν ηλεκτρονικά σε τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών ή εταιρειών μέσα από ένα εξειδικευμένο σύστημα ασφαλείας. Έτσι θα μπορούσαν να εκδοθούν πιστοποιητικά για μικρές είτε μεγάλες συναλλαγές στην αγορά.
 Τι είναι το Levy Institute
 Το περίφημο Ινστιτούτο Λεβί οφείλει τη δημιουργία του και στη συνέχεια την ευμάρειά του στη γενναιοδωρία και στο όραμα του Λεόν Λεβί, ενός δισεκατομμυριούχου χρηματιστή που έμεινε στην Ιστορία ως ο εμπνευστής των αμοιβαίων κεφαλαίων και των περιβόητων hedge funds.
Χάρη σε αυτόν -και με τα χρήματά του- ιδρύθηκε το 1986 το ομώνυμο ινστιτούτο, με στόχο ουσιαστικά να κρατήσει ζωντανή τη δίψα του ιδρυτή του για διαρκή αναζήτηση νέων οικονομικών «όπλων» και για την άσκηση της κατά περίπτωση «ιδανικής» οικονομικής πολιτικής.

Βρήκε στέγη στο campus του Κολεγίου Μπαρντ, ίσως του πιο φημισμένου πανεπιστημιακού κολεγίου-προθάλαμου του Κολούμπια. Ενός κολεγίου στο οποίο ο ίδιος ο Λεόν Λεβί διετέλεσε επίτροπος και με το οποίο κατά καιρούς συνδέθηκαν ορισμένα ιερά τέρατα της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκηνής. 

Ονόματα-κολοσσοί του παρελθόντος, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ και κροίσοι επιχειρηματίες όπως ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ ο νεότερος, ο Τζορτζ Ιστμαν και ο Φρέντερικ Βάντερμπιλτ υπήρξαν είτε απόφοιτοι είτε επίτροποι του κολεγίου. Διάδοχός τους σήμερα θεωρείται ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Στο κάδρο μπαίνει από την αρχή σχεδόν και η Επισκοπική Εκκλησία των ΗΠΑ, η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους βασικούς χρηματοδότες του Ινστιτούτου Λεβί και χορηγός υποτροφιών σε φοιτητές του Κολεγίου Μπαρντ, ιδιαίτερα στους τομείς των καλών τεχνών.

Η Εκκλησία χρηματοδοτεί τα προγράμματα τέχνης του κολεγίου, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Χέσελ και τα ετήσια φεστιβάλ Bard Summer Scape και Bard Music Festival

Συμπτωματικά, στην ίδια Εκκλησία ανήκουν και τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Λεβί. 

Πηγή :  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου