Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ποιοι επιθυμούν να απαξιώσουν τα ενεργειακά κοιτάσματα της πατρίδας μας; Ποιοι υποτιμούν τον κίνδυνο εξ ανατολών;


εκρηξη (1)

¨Πιστεύω λοιπόν ότι στο Αιγαίο τα πράγματα θα παραμείνουν ήρεμα¨!! (ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντουίσμπεργκ-Έσσεν Χανς-Γιούργκεν Αξτ)
Το μέλλον της Τουρκίας, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις δημοτικές εκλογές ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην DW που διοργάνωσε η Γερμανοτουρκική Εταιρεία και η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στους συμμετέχοντες ήταν ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντουίσμπεργκ-Έσσεν Χανς-Γιούργκεν Αξτ, ο Σουλεϊμάν Μπαγκ, διευθυντής σύνταξης της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν στο Βερολίνο καθώς και τούρκοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην Τουρκία και τη Γερμανία.
Οι διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας .....
..μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν ή του Ερντογάν με τους στρατιωτικούς, αλλά κυρίως η πρόσφατη κατάρριψη ενός μαχητικού της Συρίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταφοράς της κρίσης σε κάποια από τις όμορες χώρες. Με άλλα λόγια, υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίου στο Αιγαίο, ρωτήσαμε τον καθηγητή Χανς-Γιούργκεν Αξτ:
¨Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρώτον γιατί τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι, όπως φαίνεται, πολύ λιγότερα από ότι είχε εκτιμηθεί τη δεκαετία του ΄70.
Δεύτερον η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί λιγότερες διενέξεις στα σύνορά της και όχι περισσότερες. Υπάρχουν ήδη αρκετές: με τη Συρία, το Ισραήλ και την Αρμενία. Δεν ωφελεί την Τουρκία μια νέα αντιπαράθεση με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Πιστεύω λοιπόν ότι στο Αιγαίο τα πράγματα θα παραμείνουν ήρεμα¨. ΠΗΓΗ: DW onalert.gr http://triklopodia.gr/14 Απριλίου 2014
ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην πρώτη διαπίστωση ότι¨ τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι, όπως φαίνεται, πολύ λιγότερα από ότι είχε εκτιμηθεί τη δεκαετία του ΄70¨
Πολλά και ενδιαφέροντα ειπώθηκαν σε ημερίδα που έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου στο Ίδρυμα Νομικών Μελετών Καθηγητή Ηλία Κρίσπη και Αναστασίας-Σαμαρά Κρίσπη σε συνεργασία με τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με τις ποσότητες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την συνολική τους αξίας.
Το θέμα της ημερίδας ήταν «Η Ενεργειακή και Στρατηγική ΑΟΖ στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, Νομικές και Γεωπολιτικές Θεωρήσεις» μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Ομότιμος Καθηγητής Αντώνιος Φώσκολος,
Αναφορικά με την ουσία του θέματος, δηλαδή με το κατά πόσο υπάρχουν κοιτάσματα τα οποία είναι οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα ο καθηγητής υπογράμμισε πως:
Πρώτον, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός ΥΠΕΚΑ μιλάνε για «κοιτάσματα που θα αφήσουν στο ελληνικό δημόσιο 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 25 ετών» αναφέρονται «στο μερίδιο της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στο 20%». 
Με απλά μαθηματικά, η αξία των κοιτασμάτων ανέρχεται στα «στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1 τρισ. δολάρια» και συνέχισε λέγοντας, ότι «εάν διαιρέσουμε την αξία των κοιτασμάτων με την αξία ενός βαρελιού που είναι 100 δολάρια ανά βαρέλι, βγάζουμε την ποσότητα των εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων του Ιονίου», το οποίο κατά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Μανιάτη διαθέτει το ισοδύναμο των 10 δισεκατομμυρίων βαρελιών.
Σε τελικά ανάλυση, δεν έχει από εδώ και πέρα σημασία το εάν τα αποθέματά και τα κοιτάσματα είναι της τάξεως των 500 δισεκατομμυρίων ή των 5 τρισεκατομμυρίων, αφού ό,τι και να υπάρχει αυτό θα καταστεί εκμεταλλεύσιμο σταδιακά, μαζί με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. 
Σημασία έχει η χώρα να καταφέρει για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της να ΠΑΡΑΞΕΙ κάτι, του οποίου η σημαντική οικονομική και στρατηγική αξία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει με καλύτερους όρους από ότι λειτούργησε στο παρελθόν, τουλάχιστον το πρόσφατο. http://www.defence-point.gr/news/
ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην δεύτερη διαπίστωση¨ Δεν ωφελεί την Τουρκία μια νέα αντιπαράθεση με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Πιστεύω λοιπόν ότι στο Αιγαίο τα πράγματα θα παραμείνουν ήρεμα¨
Μεγάλος αριθμός τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα δύο τουρκικά ΑΦΝΣ CN-235 κινούμενα από το βορά προς νότο το ‘ένα και με αντίθετη κατεύθυνση το άλλο πραγματοποίησαν σήμερα 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 16 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. defencenet.gr14 Απριλίου 2014
Και αυτά έγιναν λίγες ώρες πριν και μετά αφ ότου μίλησε ο εν λόγω Γερμανός καθηγητής.
Ποιοι θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Ελλάδος τέτοιες κρίσιμες στιγμές και για ποιους λόγους;
Ποιοι επιθυμούν να απαξιώσουν τα ενεργειακά κοιτάσματα της πατρίδας μας;
Ποιοι υποτιμούν τον κίνδυνο εξ ανατολών;
H Γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να αλλάζει άρδην τα πλάνα και τις λεπτές ισορροπίες συμφερόντων στην Μεσογειακή Ενεργειακή Λεκάνη.
Κάποιοι φοβούνται ότι θα ξεπαγώσουν τον επόμενο χρόνο.
Σε αυτούς έχουμε να πούμε ότι παρόλο την Ελλάδα την καταντήσανε άθλια και μνημονιακή ¨παλιόψαθα¨ εδώ εξακολουθεί να ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων όχι μόνο το άπλετο του γαλάζιου ουρανού αλλά και ο νοητός ΗΛΙΟΣ της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου