Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Γιατί φτιάχνουν νέα καταφύγια σε όλη την Ελλάδα; Τι φοβούνται;


Η είδηση για τη δημιουργία νέον πολεμικών (και όχι μόνο) καταφυγίων σε όλη την ελληνική επικράτεια ήρθε μέσα από το σχέδιο νόμου που την περασμένη Παρασκευή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί να δημιουργηθούν νέα καταφύγια στην Ελλάδα; 

Η απάντηση που δίδεται από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ που έκανε και το σχέδιο νόμου ότι δηλαδή είναι μέσα στις υποχρεώσεις του κράτους η προστασία του πολίτη δεν είναι και τόσο πειστική υπό την έννοια ότι το κράτος είχε ξεχάσει την προστασία του πολίτη επί 60 χρόνια, από τότε δηλαδή που έγινε και το τελευταίο καταφύγιο.

Τι είναι αυτό που......

.. ξύπνησε το κράτος και θέλει να κάνει νέα καταφύγια, πολύ μεγάλου μάλιστα κόστους υπό την έννοια ότι πρόκειται για ειδικές κατασκευές βαρέως τύπου ανθεκτικές τόσο σε επιθέσεις από πολεμικά όπλα, όσο και σε χημική επίθεση, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προστατεύουν τον πληθυσμό και σε περιπτώσεις πυρκαγιών και πλημμυρών. 

Ταυτόχρονα τα έργα αυτά είναι μεγάλα σε όγκο, αλλά και σε αριθμό.

Επανέρχεται λοιπόν το ερώτημα. Φοβάται το ελληνικό κράτος το ενδεχόμενο πολέμου, σεισμού, κλπ; Άμεσα; Εν μέσω κρίσης; 


Μήπως μιλάμε για ακόμη μια ευκαιρία “παροχών” σε κατασκευαστές δημοσίων έργων;

Πηγή 

Γιατί φτιάχνει καταφύγια τώρα το Περιβάλλοντος!
Το κράτος είναι και μεγαλόψυχο και ενδιαφέρεται για την προστασία των πολιτών. 

Οσοι νόμιζαν ότι η πολιτική εστιάζεται μονοσήμαντα στην καταστροφική δημοσιονομική «πολιτική Στουρνάρα», έρχεται το κράτος να αποκαταστήσει την τάξη. 

Με πλεόνασμα μεγαλοψυχίας υπενθυμίζει στον πολίτη ότι είναι εδώ για να τον προστατεύσει από ύπουλους κινδύνους και εξωτερικές απειλές. 

Στο εξής οι πολίτες θα κλείνονται μέσα σε «καταφύγια» για να αποφύγουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα. 

Γι' αυτό θα φροντίσει το ίδιο το... υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), αφού σε σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Κατασκευές Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων και Πραγμάτων (ΚΔΕΠΑΠ) για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών», που τέθηκε δημόσια σε διαβούλευση από την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014, περιγράφεται η δημιουργία «χώρων προστασίας του πληθυσμού».

Το νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 23 Μαΐου 2014, προβλέπει τη δημιουργία κατάλληλων χώρων (δηλαδή καταφύγια) για να καλυφθούν τυχόν περιπτώσεις «εμφάνισης απειλών ή επέλευσης κινδύνων».

Βιολογικά, χημικά

Ως τέτοιες αναφέρονται εκείνες που δημιουργούνται από «ακραία φυσικά και καιρικά φαινόμενα, κακόβουλες ανθρωπογενείς ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών προσβολών, και τεχνολογικά ατυχήματα (καταστροφή βασικών υποδομών, μεγάλες πυρκαγιές, διασπορά βιολογικών ραδιολογικών και χημικών ουσιών), καθώς και καταστροφικών απειλών από πόλεμο ή πολεμικό επεισόδιο».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει ότι αποτελεί «υποχρέωση της Πολιτείας η προληπτική ενεργοποίησή της» και κάνει λόγο για υφιστάμενους χώρους «προστασίας πληθυσμού που έχουν ηλικία άνω των 60 ετών» και εκ των πραγμάτων «θεωρούνται ανεπαρκείς και ακατάλληλοι για να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια». 


Μάλιστα, αναφέρεται και σε αποφάσεις του ΑΣΕΑ παλαιότερα και του σημερινού ΚΥΣΕΑ, «που από το 1960 και μετέπειτα υπογράμμιζαν την αναγκαιότητα διαμόρφωσης σχετικού νομοσχεδίου και τεχνικών προδιαγραφών από το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο».

Επίσης, με την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ εναρμονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία με αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, το υπουργείο προβλέπει όταν προκηρύσσεται διαγωνισμός για μεγάλο δημόσιο έργο να προβλέπεται και η δημιουργία καταφυγίου από την πλευρά των εργολάβων, το οποίο να κατασκευάζουν οι εργολάβοι ως αντιστάθμισμα για τη δουλειά που παίρνουν από το Δημόσιο. 


Στο ίδιο πλαίσιο προωθείται και η σταδιακή υλοποίηση Εθνικού Χάρτη Χωρικής Επικινδυνότητας, προκειμένου να αποφεύγονται στο εξής «εκτεταμένες απώλειες και ζημιές σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές».
δημοκρατία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου