Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΝΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.


Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

ΤΕΛΟΣ καλό, όλα... καλά και με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής. Εν τέλει το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης τα μέλη του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ δέησαν να υπερψηφίσουν (4 προς 3) την πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 2,5 δισ. ευρώ της Εθνικής, με τη διοίκηση του τραπεζικού ομίλου να προχωρεί άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων αποφάσεων το βράδυ της ίδιας ημέρας.


Ετσι μετά τις Alpha Bank και Πειραιώς, που ...
....έχουν ολοκληρώσει ήδη επιτυχώς τη δική τους κεφαλαιακή ενίσχυση (με συντριπτική συμμετοχή του λεγόμενου «ξένου κεφαλαίου»), την πολυκύμαντη διαδικασία για την αύξηση έως 2,9 δισ. ευρώ της Eurobank, και η Εθνική «τρέχει» ώστε το «βιβλίο προσφορών» για τους ξένους επενδυτές να ανοίξει στις 6 Μαΐου. 

Σε αυτή την περίπτωση η διοίκηση της Εθνικής προχωρεί στις 10 Μαΐου στη γενική συνέλευση μετόχων προκειμένου μέχρι τις 15-16 Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Μαΐου διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές και στις 25 οι κρίσιμες ευρωεκλογές.

Πρακτικά το... καρέ των αυξήσεων συμπληρώνεται εσπευσμένα και υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, που για προφανείς λόγους επισπεύδουν την αναδιάταξη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 


Θυμίζουμε πως στην αρχή της ανακεφαλαιοποίησης (όπου συμμετείχε κυρίως το ΤΧΣ) προβλεπόταν η σε βάθος έως 4,5 χρόνων επανιδιωτικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μέσω της εξαμηνιαίας άσκησης των δικαιωμάτων warrants.

Σχεδιασμός, που... εγκατείλφθηκε σχεδόν με την ολοκλήρωση της συμμετοχής του ΤΧΣ, που εισέφερε «ζεστό χρήμα» σε τιμές έως και 75% υψηλότερα από αυτές που «επενδύουν» στις τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες οι κάθε λογής ξένοι διαχειριστές και μεγαλόσχημοι. 


Η πραγματικότητα είναι πως η επανιδιωτικοποίηση επισπεύσθηκε με άνωθεν πιέσεις των δανειστών, με αποτέλεσμα ξένα κεφάλαια περίπου 9 δισ. ευρώ να αποκτούν πολλαπλασιαστική μετοχική συμμετοχή στις 4 συστημικές τράπεζες, να έχουν την ευχέρεια δημιουργίας μόχλευσης, τη στιγμή που το ΤΧΣ (δηλαδή το Δημόσιο/ο φορολογούμενος) είχε τριπλάσιο κόστος.

 Και με διορατικούς παράγοντες της αγοράς, που γνωρίζουν το σχεδιασμό των ξένων πελατών τους, να προεξοφλούν πως μετά τα πανευρωπαϊκά stress tests (τον Νοέμβριο) θα ακολουθήσει η επόμενη φάση «εισβολής» του ξένου κεφαλαίου, που θα ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του.

Συν τω χρόνω, όπως διαφάνηκε στην περίπτωση της Eurobank, τα ξένα χαρτοφυλάκια εγείρουν ήδη αξίωση εταιρικής διακυβέρνησης/ενεργού συμμετοχής στη διοίκηση των ομίλων. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πως το πρώτο τρίμηνο του 2015 η συμμετοχή των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο των 4 συστημικών τραπεζών θα ξεπερνά το (τουλάχιστον) 50%, φτάνοντας μέχρι τον εξ ολοκλήρου έλεγχο των μετοχών.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ωστόσο η εμπλοκή, που παρουσιάσθηκε στους κόλπους του ΤΧΣ, η κατά 180 μοίρες στροφή της διοίκησης της Εθνικής, οι συνεχείς -σε... προκλητικό σημείο- «παραινέσεις» των ξένων να τελειώνουν οι αυξήσεις των 4 τραπεζών πολλαπλασιάζουν παρά μειώνουν τα εύλογα ερωτήματα.

Ξεκινώντας από τα του Ταμείου, η κρίσιμη ψήφος που άλλαξε το συσχετισμό δυνάμεων στο 7μελές Συμβούλιο του ΤΧΣ ήταν του Ιωάννη Ζαφειρίου (ο οποίος στις 15 ψήφισε κατά της αύξησης και την επομένη υπέρ), ο οποίος δεν έκανε γνωστή την τελική απόφασή του. Σημειωτέον, πως οι τρεις ξένοι-μέλη (Mariani, Wilkie και Devriendt) ήταν και στις δύο ψηφοφορίες αρνητικοί. 


Στη συνεδρίαση της 15ης Απριλίου τέθηκε ζήτημα να συμπέσουν οι δύο αυξήσεις (Eurobank, Εθνικής), καθώς οι δύο όμιλοι ζητούν συνδυαστικά πέρι τα 5,5 δισ. ευρώ, απευθυνόμενοι ουσιαστικά στο ίδιο επενδυτικό κοινό. Φαίνεται, όμως, πως η «δίψα» των ξένων είναι ακόρεστη και πως ο απώτερος σχεδιασμός των Fairfax, Capital και λοιπών δυνάμεων προβλέπει «γερό χρηματιστηριακό παιχνίδι» με μόχλευση της τιμής των τραπεζικών μετοχών στο πολλαπλάσιο. Κάτι που άλλωστε δοκίμασε επιτυχώς η Fairfax, ποντάροντας πάνω από 1,1 δισ. στη «διάσωση» της Bank of Ireland.

Ωστόσο ουσιαστικότερα είναι τα ερωτήματα που σχετίζονται με τη θεαματική αλλαγή στάσης της τριμελούς διοίκησης της Εθνικής, που από την αρχική πρόθεση της μη υλοποίησης αύξησης κεφαλαίου επί της ουσίας «σύρθηκε» από τους δανειστές σε αυτή τη διαδικασία. Σημειωτέον πως η τριανδρία της Εθνικής (Γ. Ζανιάς, Αλέξ. Τουρκολιάς, Π. Χριστοδούλου) ενίοτε εκφράζεται με διαφορετικές, αποκλίνουσες απόψεις. Στις 6 Μαρτίου η διοίκηση της Εθνικής βεβαίωνε το επενδυτικό κοινό πως δεν θα ακολουθήσει τις Πειραιώς, Alpha Bank σε αύξηση κεφαλαίου (εκείνη την περίοδο η μετοχή κυμαινόταν στα 3,8-4 ευρώ), κάτι που συνέβαλε στην άνοδο της τιμής μέχρι τα 4,2 ευρώ (στις 20-21.3). 


Οι εξελίξεις όμως προκάλεσαν εσπευσμένες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΕΤΕ, με συνέπεια την προηγούμενη εβδομάδα να υποχωρήσει χαμηλότερα και των 3 ευρώ, με σημαντική διόρθωση λόγω της νέας απόφασης για υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου. Παράλληλα, αντί των 2,18 δισ. ευρώ κεφαλαιακών αναγκών, η ΕΤΕ αποφασίζει να προχωρήσει σε άντληση περισσότερων κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. 

Ζητούμενη σε αυτή την περίπτωση είναι η στάση που θα τηρήσει η πλευρά Λάτση (το Latsis Group ελέγχει το 1,1% του μ.κ. της Εθνικής), καθώς θα δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης της θέσης του από την τιμή των 2,5 ευρώ ανά μετοχή.

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου