Ο Κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως. Οφείλει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα στην αδιαμφισβήτητη ποιότητα της πρώτης ύλης, βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO, αλλά και στην καθαρότητα (χωρίς προσμίξεις) του τελικού προϊόντος. Εξάλλου, η χρωστική δύναμη του, επιβεβαιωμένη από εργαστηριακές εκθέσεις, είναι 50 τουλάχιστον βαθμούς υψηλότερα από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο!
Τονωθείτε και ανανεωθείτε!
Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου ήταν........ γνωστές ήδη στην αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτ
ης τον συνιστούσε για την ίαση τραυμάτων και νοσημάτων ενώ η Κλεοπάτρα τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της. Εξάλλου, γνωστές ήταν και οι χρωστικές του ιδιότητες με το μοναδικό κροκί χρώμα που κοσμούσε τις τοιχογραφίες. Ανακαλέστε την ξακουστή τοιχογραφία από το Ακρωτήρι της Θήρας (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.), όπου πολύχρωμα ντυμένες νεαρές γεμίζουν τα καλάθια τους με κρόκο.
Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κρόκο Κοζάνης σε φαρμακευτικά σκευάσματα προσφέροντας στον οργανισμό σας ευεξία και τόνωση ενισχύοντας ταυτόχρονα τη μνήμη σας. Εντάξτε τον κρόκο Κοζάνης στη καθημερινότητά σας, καθώς η τακτική χρήση του προσφέρει σημαντική αντιοξειδωτική καιαντιγηραντική δράση ενώ δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους και στη μείωση της χοληστερίνης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Με το ελαφρά ιώδες άρωμα του, την υπέροχη υπόπικρη γεύση του και το μοναδικό κίτρινο χρώμα του, ο κρόκος Κοζάνης θα απογειώσει τις δημιουργίες σας στη μαγειρική, στην τυροκομία, στη ζαχαροπλαστική ακόμα και στην ποτοποιία.
Ακολουθείστε τη συμβουλή των Κοζανιτών που αρωματίζουν και χρωματίζουν με λίγο κρόκο το ντόπιο τσίπουρο. Συνδυάστε τον με τον καφέ ή διάφορες ποικιλίες από τσάι και γευτείτε ένα εξαιρετικό ρόφημα. Με όποιο τρόπο, ωστόσο, και αν επιλέξετε να αξιοποιήσετε τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου, προσέξτε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς όσο περισσότερο άρωμα βάλετε η γεύση θα είναι όλο και πιο έντονη!
Πού θα τον βρείτε, πώς θα τον χρησιμοποιήσετε;
Τον κρόκο Κοζάνης θα τον συναντήσετε στο εμπόριο, σε δύο μορφές, είτε ως αποξηραμένα νηματίδια κόκκινου χρώματος που προέρχονται από τα στίγματα του άνθους είτε σε σκόνη, που προκύπτει από το άλεσμα των κόκκινων νημάτων του.
Με «θεϊκή» καταγωγή
Ο Κρόκος, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα, και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν με το δίσκο, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι ενώ τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου, πέφτοντας στο κέντρο του λουλουδιού, έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα Κρόκος.
Καλλιεργώντας τον «κόκκινο χρυσό»
Η αφετηρία καλλιέργειας του κρόκου στον ελλαδικό χώρο τοποθετείται χρονικά πριν από 3.000 χρόνια, στη Μινωική Κρήτη, όπου το πανέμορφο άνθος αποτελούσε σύμβολο της Μεγάλης Θεάς Φύσης. Σήμερα καλλιεργείται και αναπτύσσεται κάτω από τον ήλιο της Μακεδονίας σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλά μικρά χωριά του Νομού Κοζάνης, όπου πριν από 300 χρόνια έμποροι της περιοχής τον μετέφεραν από την Ευρώπη. Από τότε και κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι φυτεύουν τους βολβούς κρόκου που ανθοφορούν το φθινόπωρο και μετατρέπουν με μαγικό τρόπο τις ξηραμένες ωχρές εκτάσεις σε μια θάλασσα από απέραντο μοβ!
Σας προτείνουμε λοιπόν:
• Να επισκεφτείτε τα κροκοχώρια της Κοζάνης από τα μέσα Οκτωβρίου για να ζήσετε από κοντά τη μοναδική εμπειρία της συλλογής του άνθους του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο.
• Να ακολουθήσετε τους παραγωγούς: Από νωρίς το πρωί θα τους συναντήσετε παραγωγούς με τις οικογένειές τους σε συντροφιές, γονατισμένους να συλλέγουν προσεκτικά τους ανθούς μέσα στις ποδιές τους, κάνοντας μέχρι το τέλος της ημέρας το τοπίο να μοιάζει «ολόγυμνο». Και όμως με μαγικό τρόπο, το επόμενο πρωί, θα έχει ανθοφορήσει και πάλι!
• Για 20-25 ημέρες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου με υπομονή και δεξιοτεχνία οι κάτοικοι συνεχίζουν την κοπιαστική αυτή εργασία. Στο τέλος της ημέρας, και παρά την κούρασή τους, μεταφέρουν στα σπίτια τους ανθούς που έχουν συγκεντρώσει σε μεγάλα κοφίνια για να ξεκινήσει η διαδικασία διαχωρισμού των πετάλων από τα στίγματα και τους στήμονες, προτού αυτά μαραθούν.
• Ακολουθεί στη συνέχεια η ξήρανση της σοδειάς. Αυτή είναι και η πιο σημαντική και λεπτή διαδικασία για να διατηρηθούν αναλλοίωτες όλες οι πολύτιμες ιδιότητές του κρόκου και να βελτιωθεί η ποιότητά του, χωρίς να χαθεί η χρωστική του δύναμη και το αιθέριο έλαιό του.
• Σε μια θερμοκρασία μέχρι 40οC ο κρόκος στεγνώνει σε 8-12 ώρες. Μετά την αποξήρανση συσκευάζεται μέσα σε πλαστικές σακούλες και οι γυναίκες της περιοχής ασχολούνται υπομονετικά με το διαχωρισμό των κόκκινων στιγμάτων από τους κίτρινους στήμονες, τη γύρη και τις ξένες προσμείξεις. Η εργασία αυτή που γίνεται με το χέρι, χωρίς τη συμβολή της τεχνολογίας, διαρκεί από 20 μέχρι και 60 ημέρες. Τότε πλέον το προϊόν είναι έτοιμο να παραδοθεί στο Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης για να συσκευαστεί και να φτάσει στα δικά σας χέρια.Απομένει σε εσάς να τον αξιοποιήσετε με όποιον τρόπο επιλέξετε!
Μια πρωτότυπη συνταγή
Ενθουσιαστήκατε με τις ιδιότητες του κρόκου και αποφασίσετε να τον εντάξετε στη μαγειρική σας; Για να τον αναδείξετε, χρησιμοποιείστε απλά μια ουδέτερη βάση, όπως ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, λευκά κρέατα και θαλασσινά, ή μπορείτε να τον συνδυάσετε σχεδόν με όλα τα μπαχαρικά αλλά σε προσεκτική δοσολογία! Θυμηθείτε τέλος ότι ο κρόκος δεν αγαπά τα ζεστά, καθώς αν τον βάλετε σε ζεστό νερό ή λάδι δεν θα βγάλει το χρώμα και τη γεύση του.
Εμείς σας προτείνουμε: Μια γευστικότατη συνταγή Πέρκας με κρόκο Κοζάνης που θα σας συναρπάσει! Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά: 1 φιλέτο πέρκας (περ.700γρ.), 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσο, 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα με σιναπόσπορο, 1 κουταλιά σούπας μέλι, 1 λεμόνι, μια πρέζα κρόκου Κοζάνης (6-7 στίγματα κρόκου), άνηθο και λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση: 1. Στύβετε το λεμόνι σε ένα φλιτζάνι και προσθέτετε τον κρόκο για να βγάλει το χρώμα του. 2. Σοτάρετε το κρεμμύδι μέσα σε μια κατσαρόλα και αφού γυαλίσει προσθέστε το πράσο μέχρι να μαραθεί 3. Κόβετε την πέρκα σε μικρά κομμάτια στην κατσαρόλα μέχρι να ασπρίσει 4. Αναμειγνύετε τη μουστάρδα, το μέλι και το χυμό λεμονιού με τον κρόκο και περιχύνετε την πέρκα 5. Κλείνετε τη φωτά και αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 15’.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου