Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η ανεργία προελαύνει: Αύξηση 45% των ανέργων και μείωση 47% δικαιούχων επιδόματος ανεργίας.

Το "φαινόμενο" εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα τα χρόνια των μνημονίων .

Αύξηση 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ κατά την 4ετία των δύο μνημονίων (2010-2014).
Η μετάφραση των ποσοστών σε απόλυτους αριθμούς δείχνει ότι παρά την.....
.... προσθήκη 328.208 ατόμων στη λίστα των ανέργων, ο αριθμός των επιδομάτων περιορίστηκε κατά 138.824 άτομα.

Το "φαινόμενο" εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, καθώς δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι άνεργοι μένουν χωρίς κανένα εισόδημα. 


Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στη διανομή "μερίσματος" περίπου 60 εκατ. ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους μέσα στο β’ εξάμηνο του 2014- το κονδύλι έχει ήδη παρακρατηθεί από το σκέλος του πρωτογενούς πλεονάσματος των 450 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτεί το μέρισμα-, ενώ ανοίγει η συζήτηση επανεξέτασης των κριτηρίων χορήγησης ειδικά του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Όμως, το τελευταίο ζήτημα -δηλαδή αυτό της διεύρυνσης των κριτηρίων- φαντάζει πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς λεφτά στον ΟΑΕΔ δεν υπάρχουν και οι όποιοι πόροι, όπως αναφέρει στην "Καθημερινή" αρμόδιος παράγοντας, προγραμματίζεται να διατεθούν για ενεργητικές πολιτικές, δηλαδή για επιδοτήσεις με στόχο την ανάπτυξη καινούργιων θέσεων εργασίας.


Η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, πέρα από την ύφεση που εμποδίζει την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, οφείλεται και στις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει το ελληνικό σύστημα χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών.

Δείτε το γράφημα της Καθημερινής:

 

Αυτά είναι ενδείξεις από τα επίσημα στοιχεία, η πραγματική ανεργία ξεπερνά το διπλάσιο, καθότι δεν περιλαμβάνουν όσους εργάζονται και δεν πληρώνονται καθόλου ή λαμβάνουν τμήμα από τις δουλείες τους (ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο) καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που βάζουν λουκέτο την ημέρα 1000 επιχειρήσεις (επίσημη αναφορά).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου