Σάββατο 3 Μαΐου 2014

B.Πούτιν προς ΝΑΤΟ: "Ελπίζω να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσω τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις"!

Για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη ο Β.Πούτιν, δηλώνοντας ότι "ελπίζει να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα που του έδωσε η ρωσική Δούμα", απαντώντας κατά την 12η ετήσια εκπομπή "Direct Line with Vladimir Putin" στην οποια οι Ρώσοι πολίτες του θέτουν ερωτήματα και αυτός απαντά.
Κατά την διάρκεια της εκπομπής απάντησε στην πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στο ανατολικό μέρος της Ουκρανίας."Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τα δικαιώματα των πολιτών (ρωσόφωνων) και να μπορούν να καθορίσουν την μοίρα τους. Σας υπενθυμίζω ότι η ρωσική Δούμα μου παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, και ελπιζω να μην χρειαστέι να το εξασκήσω"

Είναι πλέον ξεκάθαρο από την δήλωση αυτή ότι ο Ρώσος πρόεδρος, εάν η Δύση "τραβήξει" και άλλο το "σχοινί" βάζοντας την διορισμένη νεοναζιστικη΄κυβέρνηση του Κιέβου να χτυπά ρωσόφωνους πολίτες, που ζητούν το δικαίωμα να επιλέξουν την πορέια τους μέσω δημοψηφίσματος, είναι αποφασισμένος να πράξει τα δέοντα για να τους υπερσπιστεί.

"Εμείς προχωράμε βασιζόμενοι στην πραγματικότητα, η εθνική σύνθεση στην ανατολική Ουκρανία διαφέρει από αυτήν των κατοίκων της Κριμαίας. Στην Ανατολή έχουμε 50% Ρώσους και 50% Ουκρανούς. Η απόφαση ανάκτησης της Κριμαίας πάρθηκε βασιζόμενη στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος".

Διερωτήθηκε, δε, αν η Ευρώπη μπορεί να σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία.

«Νομίζω πως είναι απίθανο», σχολίασε και πρόσθεσε ότι αν η Δύση επιχειρήσει κάτι τέτοιο θα αιμορραγήσει.

«Μπορούν οι ΗΠΑ να μας βλάψουν; Μπορούν να το δοκιμάσουν», είπε με απαξιωτικό ύφος ο Πούτιν, εξηγώντας ότι "οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τη χώρα του".
Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ είχε χαθεί πριν από την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσθεσε όμως ότι θέλει να αποκαταστήσει τη συνεργασία των δύο χωρών.

Για να επιτευχθεί αυτό, είπε ο Πούτιν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τα συμφέροντα των άλλων και το διεθνές δίκαιο.

«Σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη είχε χαθεί, αλλά δεν πιστεύουμε πως φταίμε εμείς», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος επικοινωνώντας μέσω τηλεοράσεως με τους ρώσους πολίτες. «Οι ΗΠΑ μπορούν να δρουν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά στη Ρωσία δεν επιτρέπεται να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πως η προσάρτηση εκ μέρους της της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, επηρεάσθηκε εν μέρει από την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στα σχέδια να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη στοιχεία μιας αμυντικής πυραυλικής ασπίδας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι τροφοδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών όπως στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Όταν η υποδομή ενός στρατιωτικού συνασπισμού κινείται προς τα σύνορά μας, μας προκαλεί μερικές ανησυχίες και ερωτήματα. Χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα ως απάντηση», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η απόφασή μας για την Κριμαία οφειλόταν εν μέρει ... στη σκέψη πως, αν δεν κάνουμε τίποτε, τότε κάποια στιγμή, καθοδηγούμενο από τις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα παρέσερνε και την Ουκρανία στους κόλπους του και θα έλεγαν: "Δεν έχει καμιά σχέση με σας"».

Ο Πούτιν κατηγόρησε την 28μελή ατλαντική συμμαχία ότι επιδιώκει να απωθήσει τη Ρωσία από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη, μια πόλη της τσαρικής εποχής.

«Πλοία του ΝΑΤΟ θα κατέληγαν στην πόλη της ρωσικής ναυτικής δόξας, τη Σεβαστούπολη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη πως η Μόσχα θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον σχετικά με τις αντιρρήσεις της στα αμερικανικά σχέδια πυραυλικής άμυνας, αλλά θα λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ασφάλειά της.

«Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων κοντά στα σύνορά μας ακυρώνει τις θέσεις των στρατηγικών χερσαίων πυραύλων μας ... Πρέπει να κάνουμε κάτι ως απάντηση. Τροφοδοτείται μια κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του ρωσικού λαού», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στην Αλάσκα κάνει «πάρα πολύ κρύο για να θέλουμε την προσάρτηση στην Ρωσία του εδάφους αυτού», το οποίο πωλήθηκε το 1867 από τον τσάρο Αλέξανδρο Β' στις ΗΠΑ, ήταν η καυστική απάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλε μια Ρωσίδα συνταξιούχος κατά την ετήσια τηλεοπτική του παρουσία στην οποία απαντάει σε ερωτήσεις.

«Φάινα Ιβάνοβνα, αγαπητή μου, γιατί χρειάζεστε την Αλάσκα;», ρώτησε ο Ρώσος πρόεδρος. «Είμαστε μια βόρεια χώρα: το 70% του εδάφους μας βρίσκεται στον βορρά και στο βορειότερο άκρο», σημείωσε.
«Στην Αλάσκα κάνει επίσης κρύο», συνέχισε. «Λοιπόν ας μην εξαπτόμαστε», κατέληξε.

Οι Ρώσοι είχαν εγκατασταθεί στην Αλάσκα γύρω στον 18ο αιώνα, όταν τα πλοία που αναχωρούσαν από τις ακτές της Καμτσάτκα, στην ρωσική Άπω Ανατολή, δημιούργησαν σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό.
Το 1867 η Αλάσκα παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ από την Ρωσική Αυτοκρατορία λόγω οικονομικών δυσκολιών. Έκτοτε ορισμένοι κάτοικοι, σε απομονωμένα χωριά, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ρωσικές λέξεις και η Αλάσκα φιλοξενεί μια ορθόδοξη ιερατική σχολή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου