Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΤΕΛΙΚΑ;

Θέμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων -για πάνω από 250.000 ασφαλισμένους- ανοίγουν κοινοτικά στελέχη, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται αλλαγές σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα.

Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων  


Την Τετάρτη ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα απασχόλησης, Λάζλο Αντόρ, σημείωσε πως η επιτροπή συνιστά στα κράτη-μέλη να εξαλείψουν τις εξαιρέσεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας όπου αυτό απαιτείται. 


Τη δυνατότητα εξόδου πριν .....
...από το 62ο έτος έχουν μεταξύ άλλων «παλαιοί ασφαλισμένοι», μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 αλλά και εργαζόμενοι στα βαρέα. 

Υπολογίζεται πως 110.000 έχουν «πιάσει» τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το μειωμένο όριο ηλικίας, ενώ οι υπόλοιποι 150.000 έχουν μόνο τον χρόνο ασφάλισης και επομένως δεν μπορούν άμεσα να πάρουν σύνταξη.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως και στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά στην ανάγκη αλλαγών σε βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού. 


Στο ενδιάμεσο έρχονται μειώσεις επικουρικών συντάξεων (κοντά στο 5%) εφάπαξ και μερισμάτων σε όσα ταμεία έχουν ελλείμματα.

Οι περικοπές ξεκινούν από 1η Ιουλίου 2014 από το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ), όπου θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου