Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου θα φτάσει στην Ιταλία το «φορτίο θανάτου» από τη Συρία! Άγνωστο το πού θα καταστρέψουν τα χημικά…

Το δανέζικο φορτηγό πλοίο Ark Futura, το οποίο μεταφέρει εκατοντάδες τόνους από τα χημικά της Συρίας, αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Federica Mogherini.

Σε δηλώσεις της μετά την...

συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Δανό ομόλογό της Martin Lidegaard στην Κοπεγχάγη, η Ιταλίδα υπουργός χαρακτήρισε τη μεταφορά και την «επακόλουθη καταστροφή» των χημικών της Συρίας, μία επιχείρηση που διεξάγεται από κοινού από την Ιταλία, τη Δανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, ως «τη μόνη θετική επιχείρηση στα πλαίσια της συριακής κρίσης», εξηγώντας ότι «θα μπορούσε να συμβάλλει ευρύτερα στον αφοπλισμό αλλά και στον αποκλεισμό των πυρηνικών όπλων στην περιοχή».

«Η συνεργασία με τη Δανία ήταν εξαιρετική, όπως ήταν και με τις ΗΠΑ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που συντόνισε την όλη επιχείρηση», πρόσθεσε η Mogherini.

Στη συνέχεια τα χημικά θα μεταφορτωθούν στο φορτηγό πλοίο Cape Ray του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι Rota της Ισπανίας στις 25 Ιουνίου.

«Το Cape Ray θα αναχωρήσει από το λιμάνι Gioia Tauro για διεθνή ύδατα, όπου με τη μέθοδο της υδρόλυσης θα καταστρέψει το χημικό φορτίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου John Kirby, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια περιοχή θα διεξαχθεί η επιχείρηση.

«Αυτό θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και με σεβασμό προς το περιβάλλον. Δεν θα υπάρχουν κατάλοιπα στη θάλασσα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου