Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Αμερικανογερμανικής κατασκοπείας το ανάγνωσμα!

Συνάντηση Μέρκελ – Ομπάμα ζητούν πολιτικοί στη Γερμανία ώστε να δοθούν εξηγήσεις στο θέμα του διπλού πράκτορα ενώ μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για τη δραστηριότητά του και το ρόλο των ΗΠΑ.

Μετά τις αποκαλύψεις για...
τη δραστηριότητα του φερόμενου διπλού πράκτορα των γερμανικών αλλά και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, πυκνώνουν οι πιέσεις στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για μια συνάντηση κορυφής με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, εάν

έχουν έτσι τα πράγματα» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Κίνα. 

Η Άννε Λόρα Βαϊόλα, καθηγήτρια Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως «μια τέτοια τοποθέτηση είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, κυρίως επειδή αφορά θέματα εσωτερικής πολιτικής σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό».

Γεγονός που δείχνει και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Μίχαελ Φρίζερ, ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, ζήτησε «μια συνάντηση κορυφής των υπεύθυνων» σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild. 

«Ο Ομπάμα θα έπρεπε να πάρει το πρώτο αεροπλάνο και να έρθει» δήλωσε στην ίδια εφημερίδα η Κάτια Κίπινγκ, συμπροεδρεύουσα του Κόμματος της Αριστεράς.

Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής, υπογράμμισε πως δεν τίθεται υπέρ της αναβολής των διαπραγματεύσεων για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν εχέγγυα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ο αρχηγός της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερώσει επιλεγμένα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου για τη συγκεκριμένη υπόθεση και το ρόλο της υπηρεσίας του.

Επιβαρυμένες σχέσεις εδώ και ένα χρόνο

H υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της NSA επιβάρυνε πολύ τις σχέσεις των δυο χωρών

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Μπρέναν, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, προτίθεται να παραδεχθεί ότι η CIA «εμπλέκετο σε υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Γερμανίας, η οποία είχε ως συνέπεια τη συνεργασία με έναν Γερμανό μυστικό πράκτορα»

Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε πάντως να τοποθετηθεί σε σχετική ερώτηση του Spiegel.

Και όπως αναφέρει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του σελίδα, ο Λευκός Οίκος δεν θέλει ακόμα να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα του 31χρονου διπλού πράκτορα αλλά κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να το κάνει. 

Οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ επιβαρυμένες τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας και των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τη διαβεβαίωσε προσωπικά πως κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί στο μέλλον. 

Ωστόσο η διαβεβαίωση ισχύει μόνο για την καγκελάριο. 

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για τη συγκεκριμένη υπόθεση ωστόσο απέκλεισε ένα σύμφωνο μη παρακολουθήσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Στη Γερμανία εντείνεται η δυσαρέσκεια αλλά και τα ερωτήματα για το ποια είναι η ανδεδειγμένη στάση έναντι των ΗΠΑ.


Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου