Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αποφασίστηκε η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αύριο θα ξεκινήσει η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς οι πρέσβεις των "28" κατέληξαν εν τέλει σε συμφωνία. Η εφαρμογή των νέων κυρώσεων έχει καθυστερήσει, καθώς ορισμένα κρατη-μέλη της ΕΕ διαφωνούν με την επιβολή τους δεδομένου του ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία εξακολουθεί να τηρείται σε γενικές γραμμές. 

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται κυρίως να ........περιορίσουν την πρόσβαση στις
κεφαλαιαγορές στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας Rosneft και Transneft, όπως επίσης και για το πετρελαϊκό τμήμα της Gazprom. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, κλείνοντας τον εναέριο χώρο της - κάτι που θα επηρρεάσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που πετούν για την Άπω Ανατολή. 

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο παραδέχθηκε ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσα, ενώ νατοϊκή πηγή δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, ενώ άλλοι 20.000 εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε εκφράσει την Τετάρτη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων έχει αποχωρήσει από την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ, όμως, επιμένει ότι δεν έχει τέτοια στοιχεία έχοντας ήδη ανακοινώσει πως θα αυξήσει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη. Η πρόθεση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το Κρεμλίνο που θα ανακοινώσει νέο στρατιωτικό δόγμα. 

Η σύγκρουση ΝΑΤΟ και Ρωσίας, που φέρνει στην μνήμη την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου όταν το ΝΑΤΟ ήταν το κλειδί στην ανάσχεση της εξάπλωσης της ΕΣΣΔ, κλιμακώνεται γρήγορα. Χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανέφερε ότι η Δύση χρησιμοποιώντας την ουκρανική κρίση επιχείρησε να «νεκραναστήσει» την Συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου