Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι αρχαιολόγοι στην Ελλάδα ανακαλύπτουν Καρυάτιδες, και στη Γερμανία... κανίβαλους!

Αποδείξεις μαζικού κανιβαλισμού σε νεκροταφείο 7.000 ετών βρήκαν οι αρχαιολόγοι στη νοτιοδυτική Γερμανία, αναφέρει το περιοδικό Antiquity. 

Πρόκειται για...
σπάνιες ενδείξεις κανιβαλισμού στη Νεολιθική εποχή της Ευρώπης. 

Έως και 500 ανθρώπινα οστά ανακαλύφθηκαν κοντά ...

....στο χωριό Herxheim.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οστά παιδιών αλλά και αγέννητων μωρών, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Η ανασκαφή ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996 και στη συνέχεια διερευνήθηκε και πάλι μεταξύ 2005 και 2008. 

Το δημοσίευμα του του περιοδικού Antiquity αναφέρεται στις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και δημοσιεύει φωτογραφίες από τις ανασκαφές. 

Ο επικεφαλής της ομάδας, Μπρούνο Μπουλεστίν, από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία, δήλωσε στο BBC πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία πως ανθρώπινα οστά είχαν εσκεμμένα κοπεί και σπάσει – ένδειξη κανιβαλισμού. 

«Ανακαλύψαμε πως ορισμένα οστά ζώων δείχνουν να έχουν σουβλιστεί. Το ίδιο μοτίβο εμφανίζεται και σε ανθρώπινα οστά στο συγκεκριμένο χώρο» δήλωσε, ενώ τόνισε πως δύσκολα θα αποδειχθεί αν τα οστά είχαν μαγειρευτεί σκόπιμα. 

Μερικοί επιστήμονες, ωστόσο, έχουν απορρίψει τη θεωρία του κανιβαλισμού, ισχυριζόμενοι πως η αφαίρεση της σάρκας θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός τελετουργικού ταφής. 

Αλλά ο Μπουλεστίν τονίζει πως τα ανθρώπινα οστά είχαν «σκοπίμως ακρωτηριαστεί» και πως υπήρχαν ενδείξεις πως πολλά από αυτό μασήθηκαν

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της ανασκαφής, ο κανιβαλισμός στην Ευρώπη πιθανότατα αποτελούσε εξαίρεση – ενδεχομένως να πραγματοποιούνταν κατά τις περιόδους λιμού! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου