Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Xρηματιστήριο: Έρχεται Χάος....!!!!

image[23]

Του Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη
Η ανάλυση που βλέπετε στο διπλανό σχήμα έχει γίνει με ειδικά τροποποιημένο λογισμικό, με τη χρήση του οποίου μπορεί να προβλεφθεί σε πρώτη φάση η κύρια δυναμική της κίνησης του Χρηματιστηρίου στο επόμενο διάστημα. O υπολογισμός δείχνει ότι δεν θα υπάρξει καμμία άνοδος!
Το κρίσιμο σημείο για το Χρηματιστήριο φαίνεται να είναι....
... οι 1000 μονάδες. Το πότε θα συμβεί αυτή η μεταβολή χρονικά είναι ένα ερώτημα που δεν θέλω να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή. 
Λογικά θα συμβεί, όταν υπάρξει ταχεία αύξηση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων μετά απο μια πτώση γύρω στις 5-6 μονάδες.
Στον υπολογισμό χρησιμοποιείται ένα μοντέλο γενετικών αλγορίθμων, όπου με τη χρήση καταλλήλων συναρτήσεων εξομοιώθηκε η μεταβολή της τιμής του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών απο το 2009 μέχρι σήμερα.
Απο τη διαδικασία αυτή έχοντας R-square=0.9999% μεταξύ θεωρητικών (κόκκινη γραμμή) και πραγματικών τιμών του δείκτη (μαύρη γραμμή, που λόγω καλής σύμπτωσης με την κόκκινη που είναι ακριβώς απο πάνω της, δεν διακρίνεται), παρήχθηκε μια συνάρτηση που προεκτεινόμενη στο χρόνο δίνει προβλέψεις για το “μέλει γενέσθαι” της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και αποτελεί ένα μέτρο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Στο μοντέλο αυτό προβλέπεται πτώση του δείκτη στις 350 μονάδες (σημείο Β) απο τις 1080 μονάδες (σημείο Ζ), στις οποίες είναι σήμερα. Η πρόβλεψη αφορά τη γραμμή ΖΒ. Έρχεται καταστροφή!
Ένα λογικό ερώτημα
Μπορεί με τον ίδιο τρόπο να περιγραφεί και να προβλεφθεί με επιτυχία η κίνηση των μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου;
Η απάντηση είναι “ναί” αλλά τα όρια λάθους της πρόβλεψης θα είναι πολύ μεγάλα, δεδομένου ότι γίνεται – κατά τη γνώμη μου – χειραγώγιση μετοχών, ενώ έχω αμφιβολίες για το τρόπο που υπολογίζεται ο Γενικός Δείκτης.

[zcode-gr.blogspot.jp]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου