Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κυβερνητικό Βατερλώ, εκτός ρύθμισης ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Κυβερνητικό Βατερλώ, εκτός ρύθμισης ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματοςΣε πολιτικό Βατερλώ για την κυβέρνηση εξελίσσεται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, την οποία ανέμεναν χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, καθώς μετά από πιέσεις της τρόικας από τον διακανονισμό εξαιρείται ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. 

Η εξέλιξη αυτή καταδικάζει σε παταγώδη αποτυχία το μέτρο καθώς οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε οικονομική ένδεια και ήλπιζαν σε μια ανάσα.
Η εξαίρεση τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και του φόρου εισοδήματος καθιστά ……
…..πρακτικά ασύμφορη τη ρύθμιση για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και στους ιδιώτες. 
Όπως επισημαίνουν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ τα έσοδα εμφάνισαν μεγάλη κάμψη εν αναμονή των ρυθμίσεων, που συνεπάγεται ότι πολλοί περίμεναν την έναρξη της διαδικασίας και δεν πλήρωσαν φόρους.
 Σ’ αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και για την ενσωμάτωση στη ρύθμιση και των φορολογικών υποχρεώσεων του Οκτωβρίου.
Αν και σε πρώτη φάση πολλοί θα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ελάχιστοι είναι αυτοί –ιδιαίτερα τα νομικά πρόσωπα- που θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο βάρος των δόσεων της ρύθμισης, του φόρου κερδών που έχει ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμος, του ΕΝΦΙΑ και των δανείων.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση απέναντι στην τρόικα η οποία έθεσε βέτο για την επιστροφή της και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
Το έγγραφο που έχει λάβει το ΥΠΟΙΚ από τους επικεφαλής των κλιμακίων φαίνεται ότι είναι πολύ αυστηρότερο απ όσο αρχικά διέρρευσε, καθώς η γενική γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δήλωνε το πρωί της Τετάρτης ότι ο ΕΝΦΙΑ θα ενταχθεί στη ρύθμιση, για να διαψευστεί λίγο αργότερα από τον πολιτικό της προϊστάμενο με επίσημη ανακοίνωση.
Το Μαξίμου καλείται τώρα να διαχειριστεί επικοινωνιακά την αποτυχία μιας κορυφαίας πολιτικής επιλογής και την καταπάτηση μιας ακόμη «κόκκινης γραμμής» που είχε τεθεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. 
Ετσι το «σκληρό ροκ» Βενιζέλου-Λαζαρίδη αποδεικνύεται «μπάσο», ενώ ο παραγκωνισμένος Γκίκας Χαρδούβελης φαίνεται ως ρεαλιστής.
Πολιτικά η δικαίωση της άκαμπτης στάσης της τρόικας αποκαλύπτει έλλειψη σχεδιασμού, άγνοια ισορροπιών και υποτίμηση της κατάστασης. 
Οι εξελίξεις προδίδουν την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αναδιπλώνεται σε όλα τα μέτωπα απέναντι στους εταίρους, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ερείσματα για μια τέτοιου είδους πολιτική.
sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου